דבר העורכת
דבר העורכת
מאז גיליון הקיץ שלנו התחוללה דרמה במשק האנרגיה, עם עליית מחירי הנפט, הסערות במפרץ הפרסי, ההוריקנים בארה"ב והתגובתיות של ענף הפצלים בארה"ב. מרכזי הכובד בעולם מתחלפים וגם חברות הענק מסתגלות למצבים חדשים. בכתבה הראשונה הבאנו טור שכתב מהנדס אנונימי והיה לאחת הכתבות הנקראות של 'פורבס' על עתידן של חברות האנרגיה הגדולות בעולם. בל נשכח את הגיוון שעובר הענף גם במישור האנושי, כשיותר ויותר נשים וצעירים נכנסים לנעליים הישנות והמאובקות ואיתם בשורות טובות של חדשנות. עוד במדור 'אנרגיה עולמית', היבשת שבדרך כלל מופיעה אצלנו ב'איכות הסביבה', אפריקה. בשתי כתבות על מה שבעולם השבע עדיין מתקשים להבין: עם כל הכבוד למתחדשות, אפריקה עדיין לא מחוברת כהלכה לחשמל ונשארת מאחור לסבול מעוני אנרגטי ולא משנה כמה שמש יש לה.
את עיקר המדור 'המזרח התיכון' הקדשנו לשכנתנו, ירדן ולתמהיל האנרגיה שהיא רוקמת בימינו, כמו גם לבעיות הרגולטוריות שעיכבו שנים את פיתוח פצלי השמן. ירדן עלתה על המסלול ויהיה מעניין לעקוב אחרי ההתפתחויות בה. עוד במדור, התכניות הגרעיניות של מצרים, השכנה מדרום וההשפעה של ניקוי האורוות הסעודי על מחירי הנפט.
כשברחבי העולם נפרשות עוד ועוד רשתות חיבור לגז הטבעי, כמו למשל בכתבה על נורד סטרים 2 (שעדיין סובל מרגולציה ופוליטיקה, אבל מספק מידע אינסופי ומרהיב על אירופה), חשוב לבדוק גם מה מחירן של פליטות המתאן ממנו. תחזית האנרגיה העולמית של הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה מתמקדת בהיבט הזה. אירופה ממשיכה להוביל מגמה של עצמאות אנרגטית והבאנו לכם את הרעיון החדשני של אחסון גט"ן במכלים מודולאריים, של מהנדסי חברת 'ארופ'.
לאחרונה עלתה לכותרות נורווגיה, שהיא עצמה מתקיימת מנפט, משום שקרן העושר שלה החליטה להפסיק להשקיע במיזמים של דלקים פוסיליים. כבר בקיץ התפרסמה ב'ניו יורק טיימס' כתבה על הפרדוקס הנורווגי והיא מובאת לכם בעברית. עוד בגיליון: קללת המשאבים של בוליביה, אנרגיה ימית במרסיי ופירוט הפעילויות הקרובות של המכון.
קריאה נעימה
אפרת אבדור
חשמל נוסח אפריקה
הביקוש לחשמל באפריקה עולה על ההיצע ולכן יש שוק גדול של דיזל גנרטורים - GENSETS. המשך הצמיחה הכלכלית והגידול באוכלוסייה יגבירו את הביקוש עבור סוג זה של ייצור חשמל
האם קללת המשאבים מכה בבוליביה?
מחקר של קרן המטבע העולמית מעלה חשש שהגאות במגזר הנפט של בוליביה עלולה להתנפץ
מצרים לוטשת עיניים לגרעין
מצרים מתקרבת לנקודת מפנה במשק האנרגיה שלה. הממשל המצרי נחוש לנטרל את התלות המצרית בגז טבעי, ובמקביל שדה הגז הימי הענק זוהר אמור להיכנס בדצמבר לשלב הייצור. במקביל, מקדמים במצרים מספר מיזמים של אנרגיה מתחדשת. כעת, היא נושאת עיניה לחשמל מאנרגיה גרעינית.
פערי המגדר והגיל: לאן ממשיכים מכאן?
דוח משנת 2015 שנערך מתוך סקר של 'גולף אינטליג'נס', חברת יעוץ מאיחוד האמירויות מצא שלפי דעתם של כמחצית מהמשתתפים, למרות ארבעה עשורים של מאבק, שוויון ההזדמנויות נותר מעין יעד מרוחק לנשים בתעשייה.
אספקת חשמל לאזורים מרוחקים
יותר ממיליארד איש במדינות המתפתחות מנותקים מחשמל ובשביל לפתור את הבעיה, לא מספיק להגדיל את האספקה. מה עוד אפשר לעשות?
משאבות מי ים בשירות אנרגיה נקייה ומתחדשת
לפני כמעט שנה נערך בדרום צרפת טקס הנחת אבן הפינה של המיזם הגיאותרמי 'תסליה מרין', שמטרתו ניצול האנרגיה התרמית של הים התיכון לחימום וקירור מבנים מוניציפליים ומסחריים
הפרדוקס הנורווגי
אחת הבעיות המובנות בהסכם האקלים שנחתם בפאריז: מדינות נמדדות לפי הפחתת הפליטות שלהן עצמן, בגבולותיהן, לא על פי האפקט שיש להן על כדור הארץ בכללותו. נורווגיה היא פרדוקס מתמשך.
מתחמם המאבק על הקירור
שורה של מגמות-על עולמיות מתקדמת במהירות וזוכה לרוח גבית מהשקעות בהיקף של טריליון דולר. אם כך, האנושות מסוגלת למנוע את ההשפעות ההרסניות של ההתחממות הגלובלית.
סערה במדבר
המהלכים האחרונים נגד השחיתות בסעודיה. פרט לממדים פוליטיים ישירים – ביסוס מעמדו כיורש עצר, הרחקת דמויות שמתנגדות לרפורמה וגיבוש בסיס התמיכה שלו עצמו – הייתה זו גם העברת מסר למקורות הפנימיים שמעניקים תמיכה פיננסית לתנועות קיצוניות אחרות באזור.
הבעיה עם נורד סטרים 2
ב-2005, חברת האנרגיה של רוסיה, גזפרום, וכן חברות אירופיות אחרות, הגיעו להסכמה על הקמת Nord Stream AG, קונסורטיום (מאגד) שיפקח על בניית צינור הגז התת ימי הארוך בעולם
הדשא של השכן ירוק ומגוון יותר
ירדן צריכה להרחיב את מערכת הולכת החשמל שלה משום שהיא מהמתקדמות במדינות ערב בפיתוח אנרגיות מתחדשות
חקוק בסלע
ירדן מקווה שהפקת אנרגיה מפצלי השמן שלה תהיה צעד משמעותי לעבר עצמאות אנרגטית גדולה יותר
תחזית האנרגיה העולמית 2017: ההיבט הסביבתי של הגז הטבעי
חוסר הוודאות לגבי רמת המתאן הנפלטת לאטמוספירה מעלה תהיות בנוגע לתועלות האקלימיות שגז יכול לנפק. אחד היעדים של ניתוח תחזית האנרגיה הוא לחקור את המקורות לאי וודאות ולבדוק אילו פעולות יש לנקוט לצמצום הפליטות
אחסון גט"ן – חבר ושכח
עלות התשתית לקבלה ואחסון של גט"ן משמעותית ואף תעלה כשהיקף המסחר לא יהלום את הביקוש בתחנות הכוח. מכלי האחסון כיום הם קטנים או גדולים מדי.
קוראים בקלפים
תחזית שכתב מהנדס אנונימי ב"קוארה" הפכה למאמר דעה ב"פורבס". מה צופן העתיד לחברות הנפט הגדולות?