אופטימיות זהירה ועלייה בצדה

Petroleum Economist / מרץ 2019
במגזר הנפט והגז מאמינים שהוא חסין יותר לתנודתיות במחירי הנפט בימים אלה ובלבד שההוצאות לא יצאו משליטה

ימי השגשוג אמנם חלפו, אבל בעקבות הצניחה במחירי הנפט הענף השיל עודפים, נכנס לכושר ונערך להתמודדות עם תנודתיות בעתיד, כך מספרת ל'פטרוליום אקונומיסט' ליב הובם, סמנכ"ל פיתוח עסקי בחברת הנפט והגז DNV GL.

החברה היא ספקית של שירותי בדיקה, הסמכה וייעוץ שמשרדיה הראשיים נמצאים באוסלו והיא תמיד עם אצבע על הדופק של הענף. מהסקרים השוטפים שהיא עורכת ברחבי המגזר, לצד הניתוח של דפוסי הביקוש לשירותיה שלה, עולה תמונה מהימנה של המגמות הנוכחיות.

מהדוח האחרון של DNV GL, תחזית שנתית לענף הנפט והגז, עולה שהאופטימיות חוזרת הן בקרב המפעילים והן בקרב הספקים. בסקר מסוף 2018, בהשתתפות 791 אנשי מקצוע בתחום הנפט והגז ברחבי העולם נמצא ש-76 אחוז מהמשיבים שמו מבטחם בסיכויי הצמיחה של הענף ב-2019, פי שניים ויותר מהאחוזים שתועדו בשנים 2016 ו-2017. בקרב גורמים בברזיל (95 אחוזים), בסין (89 אחוזים) ובארה"ב (85 אחוזים) נרשמה האופטימיות הגבוהה ביותר.

מחיר הנפט עלה ונותר די יציב, קופות התאגידים התמלאו בהתאם, ואין ספק שהיה לזה משקל. אבל הובם מספרת שהחברות גם בטוחות יותר שייעול הפעילות שלהן והמודעות הגוברת לעלות לאורך חמש השנים שחלפו ישפרו את יכולת העמידה שלהן בירידות הון בעתיד.

"צעדי הייעול והפחתת העלויות בענף אפשרו לחברות להיות בטוחות יותר ביכולת שלהן להרוויח כסף, חרף הירידה במחיר הנפט ולאור המחזוריות הקבועה בענף הזה", היא אומרת.

"נמשיך להתמודד עם עניין העלויות, גם אם כבר לא מדובר בעדיפות עליונה, אין ספק שהענף צריך להזכיר לעצמו את הסיכונים"

הגז בקדמת הבמה

באופק כבר מסתמן שיא בתפוקת הנפט והתפתחויות בתחום הגז כובשות מקום נכבד באסטרטגיות התאגידיות. כחלק ממהלך זה, חלה עלייה בניסיונות להציג את הגז בתור אופציה לאנרגיה נקייה יותר, למשל על ידי קידום השימוש בו כחומר גלם לייצור מימן.

הסקר שיקף גם את השינוי הזה. יותר מרבע מהמשיבים סבורים שרמת העלייה שתחול בשימוש במימן תעזור לטהר את תמהילי הגז מפחמן ב-2019.

כמעט חצי מהנשאלים בסקר אמרו שבפועל יכוונו לתמהילי אנרגיה מופחתי-פחמן ב-2019. השינוי לא נובע ממניעים אלטרואיסטיים, אלא בעיקר מתקנות הולכות ומחמירות שמושתות על חלקים מהענף, לצד טכנולוגיה משופרת וזולה יותר.

חברות נפט וגז אמרו שהרגולציה היא הגורם העיקרי שעומד מאחורי כל המאמצים שלהן להפסיק להשתמש בפחמן. הצורך להתכונן לתמורות באנרגיה ו"טובת הציבור" דורגו במקומות התשיעי והעשירי.

"הסקר", אומרת הובם, "מראה שהחברות לא עושות את זה למען טובת הכלל, אלא כדי להרוויח מבחינה עסקית. אם יידרשו צעדים מרחיקים יותר, תידרש גם רגולציה הדוקה יותר".

חברות נפט וגז ממשיכות להשקיע בפרויקטים לאנרגיה מתחדשת. בתחום זה שרשרת האספקה ממלאת כבר היום תפקיד חשוב, בעיקר בענף טורבינות הרוח בים, שנדרשים בו שירותים וכישורים דומים לאלה שנעשה בהם שימוש בהפקת פחמימנים בים.

חברות נפט משקיעות זה מכבר בפרויקטים של אנרגיה מתחדשת, ולו כדי לצבור נקודות זכות ירוקות. כיום הפרויקטים מסוג זה אטרקטיביים יותר כי הרווחיות שלהם עולה ומפני שהמעורבות בהם מאפשרת ליצרני פחמימנים לשמור על השפעתם בשווקי האנרגיה העולמיים לקראת העשורים הבאים, כי האנרגיה החדשה דוחקת החוצה את דלקי המאובנים.

"אפשר להגיד שהם מגדרים את העתיד. אבל הרבה יכולות קיימות של חברות הנפט הגדולות רלוונטיות גם למגזר האנרגיה המתחדשת, למשל הניסיון שיש להן בהרצה של פרויקטים גדולים ומורכבים של הקמת תשתיות", אומרת הובם.