אור השמש הוא המטהר הטוב ביותר

.renewable energy focus/ June 2016
טכנולוגיה חדשה של ווטלי המונעת באנרגיה סולארית מתכוונת לספק מים, אנרגיה וחיבור לאינטרנט לאנשים החיים באזורים היותר עניים של העולם.

ווטלי (Watly) מתכוונת לשנות את האופן שבו טכנולוגיה תדאג לאנשים העניים ביותר ברחבי העולם. המשימה שלה היא לשפר את רמת החיים של האנשים הכי נזקקים בעולם באמצעות אספקת מים, אנרגיה וחיבור במערכת ירוקה ובת קיימא. החברה מאמינה שהמודל של ווטלי, המשלב באופן חדשני טכנולוגיות נקיות, יכול לספק את שלושת עמודי התווך של הציוויליזציה המודרנית בפתרון אחד.

המילה האחרונה והמתקדמת ביותר מבין המכשירים של החברה היא "ווטלי 3.0". המתקן הממוחשב המתנשא לגובה של 2.4 מטרים מעל פני הקרקע, ובעל אורך של 40 מטר מסוגל לטהר 5,000 ליטרים מים ביום, כמות המספקת את צריכת המים של קהילה בת 3,000 אנשים. המחשב התרמודינמי מופעל באנרגיה סולארית והוא בנוסף גם מכשיר תקשורת רב עוצמה היכול להוריד ולשלוח קבצים של נתונים מהאינטרנט ואליו. כל הפונקציות הללו מופעלות באמצעות מערכת סולארית גדולה המורכבת מ-40 פאנלים על הגג של ווטלי.

לפי הערכות החברה, יחידה בודדת תשרוד 15 שנה, ומאחר שרמת הפליטות שלה היא אפסית, היא יכולה לחסוך כמות של 1000 טונות פליטות גזי חממה, השוות בערכן ל-2,500 חביות נפט, בזמן שהיא מטהרת מיליוני ליטרים של מים ומייצרת 1,000 מגה-וואט שעה של חשמל בחינם.

הטכנולוגיה

בראש ובראשונה, המנגנון הוא מחשב ענק שמתמודד עם כל הפונקציות המגדירות אותו ככזה: חישוב, שידור ואיסוף מידע, בעודו שולח נתונים לשרתים מרוחקים (לענן). אולם המנגנון משלב בתוכו גם טכנולוגיות סולאריות פוטו-וולטאיות המייצרות חשמל מחוץ לרשת. אנרגיה זאת מנוצלת כדי להפעיל את הרכיבים האלקטרוניים שבתוך המכונה עצמה, וכן גם לטעינה מחדש של מכשירים חיצוניים כגון טלפונים ניידים, טאבלטים ומחשבים ניידים. בנוסף, מנגנון ווטלי משתמש בטכנולוגיה תרמו-סולארית לטיהור מים, ולסילוק של זיהום כימיקלי, בקטריולוגי, או פיזיקלי.

הטכנולוגיות משתלבות על מנת לייצר את מה שווטלי מכנה "מערכת יעילה המקיימת את עצמה". המים המזוהמים מסייעים לצנן את הפאנלים הסולאריים, ושומרים אותם בטמפרטורה אופטימלית של C°25. בטמפרטורה זאת, הפאנלים הסולאריים, שמגיבים רע מאוד לחום מופרז, מתייעלים ב-40-50 אחוז.

בד בבד, המתקן משתמש במערכת להעברת חום (ורשומה כפטנט) המעבירה חום למים המזוהמים, ומחממת את המים עד לנקודת רתיחה ובכך גורמת לתהליך הטיהור. ווטלי מטהרת את המים מכל צורה של זיהום ומשתמשת בטכניקה המכונה זיקוק בדחיסת אדים (vapor compression distillation) המשמשת להתפלת מי ים. טכנולוגיה זאת מצריכה חימום של מים לטמפרטורה של כ- C°115, וכך מופרדות צורות שונות של זיהום מהמים המתוקים, המזוקקים.

ברגע שהם מזוקקים, המים המטוהרים זורמים במינרליזטור מיוחד (מעשיר מינרלים – מתקן המוסיף מינרלים למים המטוהרים) ובמפחית חומצה, המווסת את דרגת החומציות של מים ומינרלים, ממטב את המים והופך אותם לראויים לשתייה. הטכנולוגיה לא משתמשת במסננים או בממברנות כמו שנעשה בשיטות טיהור אחרות, וכך אין צורך בהחלפת מסננים, או כימיקלים.

בנוסף למערכת דחיסת האדים, ווטלי משתמשת גם בטכנולוגיה מבוססת גרפן (יריעה דו-ממדית של אטומי פחמן שהינו חומר חזק ודקיק ביותר וידוע במוליכות החשמל והחום הגבוהים שלו) המפרידה מים מסבונים, ממסים ופחמימנים. המיכל,  שנפחו 4,000 ליטר משתמש בגרפן בדרך ייחודית, וכעת הוא בשלבי הערכת ורישום פטנט.

יתרון חשוב בהשוואה לשיטות טיהור והתפלה אחרות טמון אולי בכך שתפוקת המים של ווטלי לא תלויה בסוג המים שנקלטו במערכת. ניתן להזין לתוך המערכת כל סוג של מים מזוהמים – מאוקיאנוסים, אגמים, נהרות, בריכות, או אפילו מי שופכין – ועל פי החברה, לא חשובה מידת הזיהום של המים הנכנסים, התוצאה תמיד זהה: מים נקיים. המים מגיעים אל צרכני הקצה באמצעות שלוש תחנות הפועלות באינטראקציה, שבהן יש מערכת מילוי מים הממלאת באופן אוטומטי מובילי מים ייחודיים, תוך 25 שניות.

יישום הטכנולוגיה

השילוב החדשני של טכנולוגיות התברר כיעיל, ונבחן בשנה שעברה בגרסה קטנה יותר אך לא זהה של ווטלי. בניסוי, הצוות לקח את ווטלי 2.0 לכפר אבנטה שבגאנה, ושם התושבים יכלו לשתות מים נקיים מהמתקן, להטעין מחדש טלפונים ומכשירים אחרים שלהם, ולהפיק תועלת מהחיבור של ווטלי לאינטרנט. המתקן נבדק כמעט שנתיים קודם לכן, כך שהניסוי  הנוכחי לא תוכנן לבדוק את התוקף של הטכנולוגיה. בשלב זה, הטכנולוגיה זכתה להכרה וקצרה שבחים, אולם הניסוי שנערך בשנה שעברה ובדק את האופן שבו התקבלה על ידי הגורם האנושי וההשפעה החברתית של הטכנולוגיה, מוכיח שהיא תתקבל בברכה בקהילות שבהן היא אמורה לחולל שינוי.

העיצוב החדשני של ווטלי מבוסס על הרעיון של Energynet. הרעיון מבוסס באופן הדוק על פוטנציאל השינוי של צירוף משאבים חיוניים ובסיסיים לתוך מערכת אקולוגית המכלכלת את עצמה. הוא גם מתייחס לרשת חכמה סולארית היכולה לפעול בדומה לאינטרנט אך גם מאפשרת לטכנולוגיית המידע להתמזג עם אספקה הכרחית של חשמל ומים. ובניגוד לאינטרנט, ה- Energynet מייצר בדיוק את אותה כמות חשמל שהוא זקוק לה כדי לפעול.

מערכת Energynet בת קיימא, שבזכותה ווטלי תוכל לזכות בהכרה כמדגימה עיקרית, מכוונת להביא את ה-  IoT(האינטרנט של הדברים) למקומות שבהם אין אינטרנט ומעט מאוד מכשירים, ובכך לספק משאבים להישרדות ולהתפתחות, במקומות הכי דלים במשאבים בעולם.