איחוד האמירויות – הדולרים והטכנולוגיות – הכול ירוק

משלוח שיוצא מ"אמירטס גלובל אלומיניום" לב.מ.וו. תמונה: EGA
Mees / מאי 2023
הביקוש העולמי למוצרים דלי פחמן הולך ומתגבר ובאיחוד האמירויות מבקשים לתרגם את אספקת החשמל דל הפחמן כדי לחולל טרנספורמציה בתעשייה שלה ולהזניק את השלב הבא של צמיחה כלכלית

עד לפני חמש שנים, כל ניסיון שיווק של כל אחת ממדינות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ כיעד לעסקים דלי פחמן נראה מגוחך, אבל איחוד האמירויות פועלת עכשיו בכיוון הזה. המדינה ממצבת את עצמה כיעד מוביל יותר ויותר לאנרגיה נקייה, בניסיון להתנער מהמוניטין של חוסר יעילות ובזבוז באנרגיה.

"באיחוד האמירויות, אנו רואים את הדיון בשינויי האקלים כהזדמנות. למעשה, זו אחת ההזדמנויות הגדולות ביותר", אמר ל- MEES  טאריק אלהאשמי, מנהל מחלקת אימוץ ופיתוח טכנולוגיה במשרד התעשייה והטכנולוגיה המתקדמת, בשולי ועידת טכנולוגיית האקלים של איחוד האמירויות באבו דאבי ב-10 במאי. "אנחנו מתכננים להוביל את הטכנולוגיות הירוקות של העתיד. צמיחה כלכלית ונטרול פליטות פחמן ופעילות למען האקלים אינם סותרים זה את זה, אפשר ליהנות משניהם במקביל".

המשרד השיק השנה אסטרטגיה תעשייתית בשם 'מבצע 300 מיליארד', שבמסגרתה התרומה של מגזר התעשייה לתמ"ג תגדל פי יותר משניים, מ-113 מיליארד דירהאם איחוד האמירויות (36 מיליארד דולר) ל-300 מיליארד (82 מיליארד דולר) עד שנת 2031. החדשנות התעשייתית והשימוש באנרגיה נקייה הם עמודי התווך של התוכנית.

כיוון שהכלכלה של איחוד האמירויות ושל מדינות מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ מבוססת בעיקרה על עתודות נפט וגז עצומות, קל להתייחס לטענות אלה בציניות, אבל השיח מלווה בפעולות קונקרטיות, ובעיקר הקמה של תחנות כוח גרעיניות וסולאריות רבות, שחוללו שינוי בתמהיל הפקת האנרגיה במדינה.

למרות השיא הכולל בצריכת האנרגיה באבו דאבי בשנה שעברה, צריכת הגז של מגזר האנרגיה צנחה לשפל של 11 שנים והאנרגיה הנקייה היוותה 24.3% מכלל הפקת החשמל. צריכת הגז תוסיף לרדת השנה בעקבות תחילת הפעילות המסחרית של יחידת ה-1.4 ג'יגה-ואט בתחנת הכוח הגרעינית בראכה בפברואר. במקביל, מקורות מאשרים כי תחנת הכוח הסולארית אלט'פרה, בהספק של 2 ג'יגה-ואט, מתקרבת במהירות לתחילת הפעילות המסחרית, תחנת הכוח המתוכננת אלעג'באן צפויה להתחיל לפעול בשנת 2026 בהספק של 1.5 ג'יגה-ואט, ונבדקת האפשרות להרחבת הפעילות הסולארית באתרים של שתי תחנות הכוח. בדובאי עומד הספק האנרגיה הסולארית על 2.1 ג'יגה-ואט (14.4% מסך הקיבולת הקיימת), וצפויות הרחבות חדשות בהמשך השנה.

אחרי שהציבה יעד של נטרול פליטות עד 2050, איחוד האמירויות התחייבה להשקיע 160 מיליארד דולר באנרגיה מתחדשת בשלושים השנים הבאות ולהמשיך את העלייה המהירה בקיבולת האנרגיה הנקייה שלה.

איחוד האמירויות מיהרה לנצל את היתרונות של מקורות האנרגיה דלי הפחמן, וכעת המתקנים היבשתיים של ענקית הנפט והגז הממשלתית ADNOC המחוברים לרשת החשמל מופעלים ממקורות אנרגיה גרעיניים וסולאריים. בזכות זאת יכולה החברה לשווק את הנפט, הגז ומוצרי הקצה שלה כמובילים בתעשייה בעצימות הנמוכה של פליטות הפחמן שלהם. המתקנים הימיים העיקריים של ADNOC נמצאים כעת בשלבי חיבור לרשת החשמל כדי לקבל אנרגיה נקייה עוד לפני 2025.

הגישה של חברת הנפט הלאומית של אבו דאבי מוכיחה את שאפשר ליישם את הגישה הזאת גם בענפי תעשייה אחרים. לדוגמה, נמשכים הדיונים על אספקת אנרגיה נקייה לתחנות הכוח של 'אמירטס גלובל' אלומיניום באבו דאבי ודובאי (יכולת זיקוק כוללת של 2.5 מיליון טון בשנה) על ידי חברת החשמל והמים 'אמירטס', לקוח העוגן הממשלתי. עם יישום העסקה, 'אמירטס גלובל' אלומיניום תוכל לשווק "אלומיניום ירוק" לרוכשים המעוניינים להציג סימוכין סביבתיים.

'אדנוק' עצמה מעוניינת לפתח גם כושר הפקת דלק דל פחמן לצד פעילות הליבה שלה בתחום הנפט והגז. "אנחנו בהחלט מאמצים כארגון את המעבר לאנרגיות נקיות", אמר לעיתונאים סמנכ"ל החברה לפתרונות דלי פחמן וצמיחה בינלאומית מוסבח אלכעבי בתשעה במאי. אלכעבי התייחס לתעשיות הפלדה והכימיקלים ואמר, "אנחנו עובדים עם כמה תעשיות כבדות כאן, גם כדי לבחון מה אנחנו יכולים לעשות כמפיקי וספקי אנרגיה כדי לסייע להם להאיץ את הפחתת פליטות הפחמן".

'אדנוק' ואיחוד האמירויות משקיעות במימן, שאפשר להפוך לאמוניה לשינוע בינלאומי. כפי שכבר ציינו בכתבה אחרת בגיליון, 'אדנוק' מקימה בראוויס מתקן אמוניה כחולה שצפוי להיפתח עד 2025 עם תפוקה של 1 מיליון טון לשנה.

ב.מ.וו. כבר רכשה פלדה ירוקה מאיחוד האמירויות. העניין הוא התייחסות להגדרה, לחקיקה ולתווי תקן של מוצרים ירוקים ושל עצימות פחמן. אבל יש תאבון בשוק, משלמים פרמיה ירוקה

הזדמנות של טריליוני דולרים

איחוד האמירויות אופטימית בנוגע ליתרונות הכלכליים הפוטנציאליים העצומים הצפויים ממעבר האנרגיה. "אני מאמין שזו הזדמנות של טריליוני דולרים", אמר מנכ"ל אדנוק סולטאן אלג'אבר לעיתונאים בתשעה במאי, והוסיף "אני רואה לפנינו הזדמנות כלכלית עצומה". אלג'אבר מכהן גם כשר התעשייה והטכנולוגיה המתקדמת באיחוד האמירויות וכנשיא ועידת האקלים Cop28 שתיפתח בדובאי ב-30 בנובמבר.

גופים ממשלתיים כגון משרד התעשייה והטכנולוגיה המתקדמת פותחים יוזמות מרכזיות למשיכת התעשייה ולאפשר את התרחבות השחקנים הקיימים. בהתייחסו ל"מבצע 300 מיליארד" אמר אלהאשמי, "אנחנו מציבים את הגורמים הנכונים שיאפשרו יזמות ופעילות בתחום האקלים במעבר לאנרגיות ירוקות. יש לנו כמה תוכניות בתחום, כולל מימן ירוק, מימון טכנולוגיה מתקדמת, שבהן נשתף פעולה עם הבנק לפיתוח האמירויות, הקצנו חמישה מיליארד דירהאם למימון טכנולוגיה מתקדמת. במקביל, ניצור את המסגרת הרגולטורית עם המדיניות הנכונה, עם הסטנדרטים הנכונים ליצירת הביקוש למוצרים ירוקים ודלי פחמן. אנחנו ניגשים לכך מצד ההיצע ומצד הביקוש. חשוב מאוד לעבוד על נטרול פליטות הפחמן בתעשיות אלה, במיוחד בקרב הגופים וענפי התעשייה בעלי הפליטות הרבות ביותר והמגזרים הקשים להפחתה, כגון פלדה, אלומיניום ומלט כדי שנוכל לעמוד ביעדים לשנים 2030 ו-2050. לכן אנחנו עובדים עם התעשייה ומגבשים תמריצים נכונים ורגולציה מתאימה כדי לוודא שהם מתקדמים בכיוון הנכון".

תיאבון לשוק מתעורר

השאלה המרכזית בנוגע לישימות ההצהרות של איחוד האמירויות היא אם כל הדיבורים אכן יבשילו לכדי פעולה. ואיחוד האמירויות אכן תוכל להפוך לשחקנית מרכזית ביצירת בסיס תעשייה ירוקה שמתאים למעבר האנרגיה?

"זה בהחלט אפשרי. ב.מ.וו. כבר רכשה פלדה ירוקה מאיחוד האמירויות. העניין הוא התייחסות להגדרה, לחקיקה ולתווי תקן של מוצרים ירוקים ושל עצימות פחמן. אבל יש תאבון בשוק, משלמים פרמיה ירוקה". כך לדברי בכיר בתעשייה המקומית.

התקינה היא סוגיה מרכזית במגזר, ותאפשר לרוכשים ולצרכני הקצה לאמת את עצימות הפחמן של המוצרים ולהשוות בין ספקים. אימות עצמאי הוא חלק בלתי נפרד מכך, והאיחוד האירופי מציע דירקטיבה שתאפשר זאת. לפי מומחים, התאמת הרגולציה לשווקים ומוצרים דלי פחמן, בין אם באירופה או באסיה, הכרחית להגשמת השאיפות של איחוד האמירויות בתחום התעשיות הירוקות.

לא לשחקנים קטנים

איחוד האמירויות נוקטת אסטרטגיה המותאמת לה תוך הבנה שאי אפשר ליישם אותה בשאר העולם. "צריך להתייחס להקשר, הטכנולוגיות הדרושות באיחוד האמירויות ובאזור המפרץ שונות מאלו באירופה או בסינגפור, זה תלוי בגורמים רבים", הוא ציין, ואמר כי "יש פרקטיקות טובות מאוד בסינגפור, באירופה. אנחנו תמיד עורכים תרגילי השוואה ובודקים מה מתאים להקשר שלנו ומה יכול להניע את המעבר". יתרון מרכזי שאיחוד האמירויות תנצל הוא גודל החברות האמירתיות המרכזיות, כגון 'אדנוק', 'אמירטס גלובל אלומיניום' וחברת התשתיות תקא, שיכולות לתווך את המעבר לתעשיות ירוקות.

התאמת הרגולציה לשווקים ומוצרים דלי פחמן, בין אם באירופה או באסיה, הכרחית להגשמת השאיפות של איחוד האמירויות בתחום התעשיות הירוקות

מאמרים נוספים

הכי גבוה שאפשר

הכתבה פורסמה בחודש מאי 2023, במגזין MEES, מהחשובים בסקירת אנרגיות במזה"ת ולאור ההתפתחויות האחרונות באזור והמו"מ שהתחדש בין מנהיגי העדה הדרוזית לחברת אנרג'יקס, עדכנו מעט את הטקסט. בסוף השנה שעברה החברות הישראליות שמפתחות טכנולוגיות לאנרגיה…

הפחם של גרמניה מחפש את הירוק

חגורת המכרות ההיסטורית של מזרח גרמניה עשויה לזכות לעדנה מחודשת הודות לתוכניות להקים את פארק הסוללות הגדול ביותר במדינה בבוקסברג, תחנת כוח פחמית מהתקופה הקומוניסטית על גבול פולין. הפרויקט, שנחשף על ידי חברת הכרייה והחשמל…