על מגזר הנפט והגז עוברים היום שינויים משמעותיים בתהליך שלעתים מכונה "התמורה העצומה במצבת כוח האדם", מה שלא מותיר לחברות רבות בררה, אלא לנסות ולאזן את הכף באמצעות שילוב של הכשרת הדור הבא, גיוס מחוץ לתעשייה וכן עידוד הוותיקים שנמצאים בעמדות מפתח להישאר עוד קצת בתפקידם.
עידן הקרח של הנפט 1985-2000
מ-1985 עד שנת 2000 , מעטים נכנסו לענף הזה. הקיפאון בקבלה לעבודה, שהגיע אחרי הבום הגדול של שנות השמונים, יצר חלל עצום בידע, פער שנפער בין הוותיקים לחדשים. בתחילת שנות התשעים, קריירה בענף הנפט לא קסמה כלל לאלו המכונים דור האיקס – אלו שנולדו מאמצע שנות השישים ועד אמצע השמונים. הפיטורים בסוף שנות השמונים אילצו הרבה מהנדסים צעירים לנדוד לתעשיות אחרות, לרבות תעשיות הרכב והחלל, וכך נוצר מחסור באנשים מוכשרים ומתאימים לענף.
נשים במספרים
בעוד חברות נאבקות עם המחסור באנשים מוכשרים, גם הפער המגדרי מהווה הזדמנות למצטרפות חדשות לענף. גיוון מגדרי הוא לא דבר חדש בתעשייה. זה כמעט ארבעים שנה שחברות נפט כגון 'של', BP, 'שברון' ו'אקסון מוביל' פועלות לגוון את כוח העבודה, גם בשרשרת האספקה. באמצעות האוניברסיטאות החלו חברות לגייס תכניות לפיתוח מנהיגות ופתחו פורומים לנשים שיסייעו למשוך, לפתח ולקבל נשים לעבודה. אותם ארגונים ייסדו גם תכניות לגיוון החברות הללו גם מבחינה אתנית, מיעוטים, עובדים ותיקים וכולי.
בשנת 2016 פרסם ארגון 'קטליסט', המעודד שוויון לנשים במקומות העבודה, את המספרים לגבי גיוון מגדרי בחלק מחברות הכרייה, החציבה והקידוח. למרות שנים של מחירים גבוהים של הסחורות וכן המאמצים להגדיל את מספר הנשים שנכנסות לענף, רק 3.3 אחוזים מהמנכ"לים היו נשים, 14.4 בעמדות מפתח בכירות, 18 אחוז נשים בעמדות פיקוח ורק 21 אחוזים מעובדי הענף כולו היו נשים.
פשוט לעשות
דוח משנת 2015 שנערך מתוך סקר של 'גולף אינטליג'נס', חברת יעוץ מאיחוד האמירויות מצא שלפי דעתם של כמחצית מהמשתתפים, למרות ארבעה עשורים של מאבק, שוויון ההזדמנויות נותר מעין יעד מרוחק לנשים בתעשייה. מתוך אלו שענו על הסקר, 48 אחוזים סבורים שאמנם יש דיבורים כמו חול, אבל אין מה לאכול – הענף לא קרוב אפילו לשוויון הזדמנויות ו-35 אחוזים מהנשאלים מאמינים שיש לעשות יותר, נוסף על ההישגים בחזית הזאת. רק שבעה אחוזים מהמשיבים חושבים שענף הנפט והגז נהנה כבר משוויון הזדמנויות.
ההנחה הרווחת בקרב נשים בכירות במשק האנרגיה היא שהענף צריך לעשות יותר, כגון להציע גמישות גדולה יותר במקום העבודה, להילחם באפליה ובהטרדות, ללמד את הסטודנטיות הצעירות על המסלולים האפשריים לקריירה ולהדגיש את תפקידה של הטכנולוגיה כגורם המשנה את כללי המשחק.
"אמנם בדרגות הבכירות יש הכרה גדולה יותר בעובדה שנשים הן חשובות וכי גיוון באופן כללי הוא דבר חשוב, ביום יום אנחנו עדיין לא שם", אומרת ד"ר קתרינה גרינברג, יו"ר אגף הצעירים של ועידת הנפט העולמית, שהשתתפה בסקר של 'גולף אינטליג'נס'.
בעמדות ההנהגה רוצים לסגור את הפער סופית
מחוץ למגזר הנפט והגז, הלחץ לראות שינוי בסדר היום המגדרי ברחבי העולם הולך וגדל בשנים האחרונות ובהרבה ענפי תעשייה אחרים. מהאו"ם ועד הפורום הכלכלי העולמי, מנהיגים בתעשייה, בממשלות ובארגונים לא ממשלתיים קוראים לשים קץ לפערי המגדר ובאופן גורף. תפוצת הרשתות החברתיות והשקיפות שהן מביאות איתן, חשיפת האי שוויון גורמות שמנהיגים ברחבי העולם נוקטים פעולות בשטח. ברשתות החברתיות נשמעות גם קריאות לעוד ועוד חברות מסחריות להיות גלויות יותר לגבי מאמציהן לגיוון מגדרי. רוב החברות הציבוריות חייבות בדיווח של פרטים מסוימים הקשורים בגיוון ובקיימות בדוחות השנתיים שלהן ובמקרים מסוימים, אקטיביזם של בעלי המניות הולך ותופס תאוצה ומניע את הדירקטוריונים והמשקיעים המוסדיים לנקוט יזמה.
נוסף על כך, ב-2016 בפורום הכלכלי העולמי, 22 מנכ"לים של חברות נפט וגז קראו במשותף להעלים את הפער המגדרי. ראשי החברות הגדולות והבינוניות חתמו כמעט כולם על התחייבות לפעול בנושא.
ההתחייבות מסמנת שבעה תחומים: מנהיגות, חזון וסדר עולמי, הצינור STEM, אחריות שקופה, מדיניות, תרבות מכילה ומאזן ראוי בין החיים עצמם לעבודה. 'פינק פטרו', קהילת עסקים וירטואלית ששמה לעצמה למטרה לצמצם את הפער בענף, מגיבה לקול הקורא שפרסמה הוועידה העולמית לנפט והיא פועלת עם חברות אנרגיה לשנות את המצב. החברות בארגון מקוות להתמודד עם חוסר השוויון המגדרי באמצעים מוגדרים מראש: שינוי בתרבות הארגונית במקום העבודה עצמו וקמפיין חובק עולם ותעשייה לגיוס ועידוד נשים לבוא ולעבוד בענף הנפט והגז.
הזדמנויות באופק
ייתכן שכל העובדות הללו נראות מאתגרות, אולם באופק מצפה למגזר הזדמנות משמעותית. טכנולוגיות נקיות, כגון הנזלת גז טבעי (LNG) מגיעות אל הענף, והנפט והגז הם חלק הכרחי מהמעבר למקורות אנרגיה חדשים.
לפי מכון הנפט האמריקאי, מסוף שנת 2015, תעשיות הנפט, הגז הטבעי והפטרו-כימיקלים העסיקו 1.4 מיליון עובדים, ובשני העשורים הקרובים יצטרכו חברות לקבל לעבודה כמעט 30 אלף עובדים מדי שנה, על מנת להחליף עובדים שעוזבים או יוצאים לגמלאות. הנה כמה נקודות מרכזיות:
- מחקר של מכון הנפט האמריקאי לגבי תעסוקת מיעוטים ונשים מ-2015 עד 2035 מראה שכיום יש יותר מ-237 אלף נשים בתעשיות הנפט, גז ופטרו-כימיקלים. כמעט חצי מהנשים האלה עובדות במקצועות ניהוליים ומקצועיים.
- 27 אחוזים מההזדמנויות בשוק העבודה עד שנת 2035 יהיו מיועדות למקצועות הצווארון הכחול. הדבר מצביע על הזדמנויות משמעותיות לעובדים עם השכלה תיכונית ואף למסיימי קולג'.
- שליש מההזדמנויות בשוק העבודה אמורות להיות בתפקידי ניהול ותפקידים מקצועיים כגון הנדסה, מדעי כדור הארץ, ניהול, פיננסים וטכנאות. אפרו-אמריקאים, היספאנים ונשים בעלי תארים אקדמיים בתחומים אלה יתחרו ביניהם על מקום בסביבת עבודה זו.
קשה לחזות את העתיד, אבל כשהתעשייה תתייצב, החברות יזדקקו לאנשים מוכשרים ובעלי יכולות מוכחות והמחסור בכישרונות יורגש היטב. זו הזדמנות לכל מי שמבקשת לבנות לעצמה קריירה בתעשייה מרתקת שמחפשת רעיונות חדשים, חדשנות ואנשים שיובילו אותנו לעידן הבא של הנפט והגז.
קייטי מהנרט היא המייסדת והמנכ"לית של 'פינק פטרו', הקהילה העולמית למחיקת הפער המגדרי במגזר האנרגיה. 'פינק פטרו' נתמך על ידי 'של', 'הליברטון', 'קיי-פי-אם-ג'י' ו'ג'ייב סופטוור' וחברות בו נשים מיותר משלושים מדינות ו-500 חברות עסקיות.