הפלישה הרוסית לאוקראינה בתחילת 2022 אילצה את אירופה לעמוד בפני שתי בררות: להיכנע ולקבל את התוקפנות של מוסקבה, או לסבול ממחסור קטסטרופלי באנרגיה עם השלכות פוליטיות, כלכליות וחברתיות חריפות. למרבה המזל, פעולה מרוכזת מצד ארה"ב ובעלות בריתה הולידה מיזם סיוע של גט"ן, פעולה שכונתה Gaslift והציפה את המסופים האירופיים וסייע לאירופה לצלוח את רבעון הראשון של 2022.
כדי לספק את הגז הנדרש לאירופה, היצרנים בארה"ב הפעילו את מתקני ההנזלה במאה אחוז או יותר מהעומס הבסיסי. החל במרץ 2021, כאשר רוסיה החלה לצמצם את אספקת הגז הטבעי לאירופה, ועד יוני 2022, כושר הייצוא היומי עמד בעקביות על מאה אחוז ויותר. פעילות בעצימות גבוהה במשך זמן רב כל כך בהכרח מעמיסה על שרשרת הערך של ייצוא הגז.
האם יהיה שידור חוזר?
אירועים מהזמן האחרון ממחישים שקלושים הסיכויים לראות מהלך זהה. הדליקה שפרצה ביוני במתקן הגט"ן ב'פרי פורט', טקסס צמצמה את התפוקה בו ב-15 מיליון טונות לשנה, תפוקה ש-72 אחוז ממנה הועברו לאירופה בחורף 2022. עשרה ימים אחר כך צמצמה 'גזפרום' הרוסית את אספקת הגז לאירופה בצינור נורד סטרים 1 ביותר ממחצית. פיצוצים בצינורות נורד סטרים 1 ו- 2 ב-26 בספטמבר הפסיקו את הזרמת הגז כמעט לחלוטין.
בחודשים האחרונים הפחיתו מדינות אירופה את השימוש בגז תעשייתי – בין עשרה ל-25 אחוזים, בהשוואה לשנת 2021 לפי הערכות מסוימות – כדי למלא את מלאי האחסון הגז לקראת החורף. אבל מחסנים אלו יכסו רק כחודשיים של אספקה, בהסתמך על טמפרטורות חורף ממוצעות.
כשרוסיה פלשה לאוקראינה בפברואר וסיוע הגז של ארה"ב לאירופה החל במלוא המרץ, דיפלומטים אמריקאים ביקשו מבעלות ברית באסיה לשקול להפנות חלק מהמלאי שלהן לאירופה. בכירים יפנים הסכימו להעברת מלאי מסוים, כל עוד יפן תשמור על יציבות באספקה.
ימים ספורים אחרי ההשבתה ב'פריפורט', ושביתות ביחידת הגז 'פרלוד' של חברת 'של' מול חופי אוסטרליה, הודיעה רוסיה על הלאמת מתקן ההנזלה 'סחלין 2'. המתקן מספק כמויות גדולות למספר מדינות, כולל יפן, שמקבלת ממנו עשרה אחוזים מצרכי הגז שלה ודרום קוריאה, שבה כשישה אחוזים מיבוא הגז מגיע מרוסיה. במקביל, רוסיה הכריזה על שתי מדינות אלה כ"מדינות לא ידידותיות" בשל תמיכתן בסנקציות. ההגדרה של יפן ודרום קוריאה כ"לא ידידותיות" מצד הקרמלין משקפות את פעילות רוסיה באירופה ובאוקראינה, ניצול של חוסר ודאות בכל הקשור באספקת אנרגיה בשביל לקדם שאיפות גיאופוליטיות. התרגילים הצבאיים באש חיה שערך צבא סין באוגוסט הגבירו את חוסר הוודאות כשהם חסמו בפועל שני מסופי יבוא הגז של טאיוואן סגרו את מצר טאיוואן למעבר גט"ן.
במקום לקבל אספקת גז 'יציבה' עם בוא החורף, יפן, קוריאה וטאיוואן מתמודדות עם שווקים מצומצמים מאוד ששרויים באי ודאות. במקביל וכמדד נוסף של לחץ, הרגולטור באוסטרליה המליץ לקנברה להגביל את יצוא הגז מפרויקטים במזרח אוסטרליה, למרות שהממשלה הודיעה לאחרונה כי היא לא תבלום את היצוא "בשלב זה".
הסטת מטענים
מאחר שפנייה נוספת לבעלות הברית באסיה יורדת מהפרק, חברות ההפקה בארה"ב יצטרכו אולי לשנס מותניים. ה'גזליפט' הושג ברובו על ידי ניתוב משלוחים מאסיה לאירופה. כאשר תעשיית הגז בארה"ב פועלת על יותר ממאה אחוז תפוקה לעומת עומס הבסיס, וקרוב למאה אחוז מכושר ההנזלה בשיא הרגיל שלה, אין הרבה עם מה לתמרן, אם בכלל. אם אירופה ואסיה ייקלעו שתיהן למצב קיצוני בחורף הנוכחי – בין אם בשל מזג אוויר יוצא דופן ובין אם בשל סכסוך או אירועים בלתי צפויים אחרים – היצרניות בארה"ב ולקוחותיהן ייאלצו לעשות מאמץ מיוחד כדי להפנות מטענים זמינים של גז לשני האזורים הנ"ל.
למרבה המזל, בשנים 2022-2023 צפויה אספקה נוספת מארה"ב. פרויקט יחידה מספר שש של 'סאבין פאס' ושל 'שינייר' וכן פרויקט 'קלקסיו פאס' של 'ונצ'ור גלובל' יוסיפו תפוקה חדשה של 14.5 מיליון טון בשנה בשנת 2022, ובתקווה שגם 'פריפורט' יחזור למלוא תפוקת 15 מיליון הטון שלו. 'גולדן פאס' צפוי להפעיל את יחידת ההנזלה שלו כבר השנה ולהוסיף 5.2 מיליון טון בשנה. עוד שני מתקנים להנזלת עוד 22-25 מיליון טון נוספים בשנה נבנים ומתוכננים לפעול בשנה הבאה.
בסך הכול, קיבולת יצוא הגז הטבעי של ארה"ב, בחישוב על פי מתקנים שנמצאים כבר בשלבי בניה, צפויה לגדול בעשרים אחוז עד סוף 2022 לא כולל 20 אחוז נוספים מהשיקום של 'פריפורט' וביותר מחמישים אחוז על פני שלוש השנים הבאות.
התפוקה כיום ובעתיד מדגישה את השפעתן של חברות אמריקאיות בשווקי הגז הטבעי בטווח הקרוב והבינוני. אף מדינה אחרת לא הוסיפה תפוקת הנזלה משמעותית ב-2022. שני הפרויקטים היחידים שאינם בארה"ב המתוכננים להתחיל בייצור השנה הם Tangguh LNG Train 3 באינדונזיה (3.8 מיליון טון בשנה) ו-Coral-Sul FLNG (3.4 מיליון טון בשנה) במוזמביק. בשנת 2023, רק מתקן אחד בקונגו אמור להתחיל להפיק גז טבעי, בהיקף של 1.4 מיליון טון בשנה. לא מתוכננת תפוקת הנזלה חדשה מחוץ לארה"ב בשנת 2024. בסך הכל, תוספות תפוקת יצוא הגז של ארה"ב לשנים 2022-2024 עולות על אלו של כל המדינות האחרות יחד.
אפילו עם הגדלת ההיצע, הסתמכות על המהלכים האמריקאים של השנה שעברה לא תספיק כנראה. מה שבעלות הברית ושותפות הסחר של ארה"ב מבקשות – ומה שרוסיה (ואולי סין) מבקשת לסלק – הן לא רק הבטחות לאנרגיה אלא, חשוב מכך, הוודאות שבמערב מדינות יעמדו לצד בעלות בריתן ושותפות הסחר שלהן גם בימים קשים. אבטחת אנרגיה היא מרכיב קריטי בוודאות זו, ובכל הזדמנות מפנים יריבי המערב זרקור שמאיר את חוסר הנחישות שלו.