טורקמניסטן מחזיקה בעתודות גז טבעי עצומות, מספר ארבע בעולם. אבל למרבה הצער רובן נותרו לא מפותחות. כעת רוצים השלטונות רוצים לשדרג את התשתית המקומית וכן את תשתית היצוא, במטרה שטורקמניסטן תיעשה יצואנית גז משמעותית. אך חוסר הרצון לפתוח את טורקמניסטן בפני השקעות זרות עלול לעצור את תכנית ההרחבה.
ההנהגה הטורקמנית סירבה עד כה ללכת בעקבות הדוגמה של מדינות כמו אזרבייג'אן ולחתום על הסכמים לחלוקת תפוקה (PSA), המאפשרים לחברות האנרגיה הגדולות להשקיע במגזר החיפוש וההפקה. המדינה מייצרת בסביבות 70 מיליארד ממ"ק גז טבעי בשנה ו-260,000 חביות נפט ביום.
שדות הגז החשובים ביותר של טורקמניסטן כוללים את Galkynysh, המכיל למעלה מ-24 טריליון ממ"ק של גז במאגר, לצד Yashlar-Minara ו- Bagtyarlik המכילים 1.45-5 טריליון ממ"ק ו-1.3 טריליון ממ"ק בהתאמה. הממשלה חתמה על הסכמי זיכיון ושירות לפיתוח שדות ענק אלה עם 'פטרופק', 'אל.ג'י. אינטרנשיונל', CNCP ו'יונדאי', כאשר הסכמים אלה מוגדרים למסגרת זמן מסוימת, במקום על הסכמים לחלוקת תפוקה. השלטונות הטורקמניים בחרו שלא לחתום על הסכמים לחלוקת תפוקה כדי למשוך יותר חברות בינלאומיות.
מגזר החיפוש וההפקה הוא רק חלק אחד מסקטור האנרגיה של טורקמניסטן. תחום נוסף הראוי לתשומת לב מיוחדת הוא מגזר העיבוד, אחסון והולכה.
הנשיא גורבנגולי ברדימוחמדוב, בנאומו בפני ועידת האנרגיה 2018, התווה את האסטרטגיה: "המטרה היא ליצור ערוצים ליצוא משאבי האנרגיה שלנו באמצעות גיוון והקמה של מערכות צינורות. טורקמניסטן מבקשת להשיק מיזמים בקנה מידה גדול שישמשו להקמת גשרים גדולים להעברת אנרגיה למזרח ולמערב". היעד של השלטונות באשגאבט הוא לעלות את תפוקת הגז ולהגדיל את כמויות תזקיקי הפחמימנים ובכך להגביר את יצוא הנפט והגז.
אזרחי טורקמניסטן צפויים להרגיש את התועלת שבמהלך כבר בכיס שלהם. ברדימוחמדוב אומר שהמיזמים החדשים בתעשיית הנפט והגז יתרמו לתיעוש של אזורים במדינה ולפיתוח דינאמי של הכלכלה הלאומית.
מיזם צינור שאפתני
סין היא הלקוחה העיקרית של הגז הטורקמני, ומקבלת 30-40 מיליארד ממ"ק בשנה באמצעות הצינור 'סנטרל אסיה-צ'יינה'. חלק גדול מההכנסות ממכירות הגז לסין משמש לסילוק החוב שיש לטורקמניסטן מול סין, על ההקמה של הצינור שעובר דרך אוזבקיסטן וקזחסטן.
מלבד ערוץ יצוא זה, ההנהגה הטורקמנית מקווה שבקרוב מאוד יחלו להשתמש בצינור הגז המתוכנן טורקמניסטן-אפגניסטן-פקיסטן-הודו ( (TAPIשאורכו 1,800 ק"מ. תומכי המיזם הזה, שעלותו עשרה מיליארד דולר אומרים שהוא טומן בחובו יתרונות משמעותיים מבחינתם של כל השותפים המעורבים במיזם. טורקמניסטן, שכבר השלימה את רוב העבודה על קטע הצינור בשטחה (127 מייל), תמצא שווקים רעבים לגז באפגניסטן, פקיסטן והודו ותוכל להעביר אליהם את הגז באמצעות התשתית החדשה שתיבנה.
מבחינתה של אפגניסטן, צינור הגז TAPI יתרום לשיקום הכלכלי וליציבות כללית במדינה. פרט לגז, אפגניסטן תקבל גם דמי מעבר משמעותיים. אותם תנאים חלים על פקיסטן, שבשטחה יעבור הקטע הארוך ביותר של הצינור, וכפועל יוצא היא תזדקק להשקעות גדולות. המממן העיקרי של המיזם הוא הבנק האסיאתי לפיתוח. בהתחשב בקשיים הביטחוניים באפגניסטן יחד עם קשיים במימון ואתגרים לוגיסטיים, לא ברור מתי תתקבל ההחלטה הסופית להשקיע במיזם.
השוק הרוסי
התפתחות חשובה נוספת היא חידוש מכירות הגז הטורקמני לרוסיה. אלכסיי מילר, יושב הראש של 'גזפרום', ביקר בטורקמניסטן באוקטובר 2018 וקיים שיחות עם ברדימוחמדוב. שני האישים הסכימו ש'גזפרום' תחדש את יבוא הגז מטורקמניסטן החל מינואר 2019.
רוסיה הייתה היבואנית המובילה של גז טורקמני, עד שסין תפסה את מקומה ב-2009. ב-2015 'גזפרום' קיצצה ביבוא גז מטורקמניסטן וירדה לארבעה מיליארד ממ"ק בשנה, שזו כמעט צניחה מרמה של עשרה מיליארד ממ"ק שייבאה מאז 2010. ב-2016, משלוחי יבוא הגז הופסקו.
אופציה מרוחקת יותר ליצוא גז עבור טורקמניסטן תהיה מסדרון הגז הדרומי (SGC). אולם, בשביל שזה יקרה, נדרשים מספר תנאים מוקדמים. ראשית, צריך להיות גידול משמעותי בתפוקת הגז כדי לעמוד בכמויות הדרושות עבור SGC. שנית, הבנייה של הצינור הימי טרנס-כספיאן תצטרך להתקדם, דבר שעשוי כעת להיות ריאלי, בעקבות הסכם אקטאו שדן במעמד חוקי של הים הכספי והסרת ההתנגדויות הרוסיות. שלישית, אזרבייג'אן תצטרך להסכים שכמויות הגז הטורקמניות יעובדו במתקן בעיר הנמל הטורקמנית טורקמנבאשי ולא בתשלובת התעשייתית Sangachal, בבאקו.
גם ארה"ב רוצה לשחק
סוכנות הידיעות 'טרנד' דיווחה בסוף מרץ כי גם נשיא ארצות הברית, דונלד טראמפ מקווה שטורקמניסטן תוכל לייצא גז למערב דרך אזרבייג'ן. הנשיא הביע את תקוותו שטורקמניסטן תנצל את האפשרויות החדשות לייצוא גז וזאת בהקשר של הגדרה מחודשת למעמד של הים הכספי, הגדרה שנקבעה בחודש מרץ השנה.
לכבוד הנורוז (חג האביב שנחגג גם בטורקמניסטן ב-21-22 במרץ) שלח טראמפ מכתב ברכה לנשיא ברדימוחמדוב וציין כי ברחבי העולם רבים חוגגים את חג ההתחדשות. הוא ציין שאזרחי ארה"ב והקהילה העסקית בה מצפים לכיוונים חדשים לחיזוק שיתוף הפעולה הכלכלי בין המדינות.