דאטה וטכנולוגיה יהיו הדלק במנוע השינו

סאוגטה סהא, נשיא S&P Global Platts
לדאטה ולטכנולוגיה יש פוטנציאל לגשר על הפער בין דלקים ישנים לחדשים ולהאיץ את המעבר לאנרגיה נקייה

מנהיגי העולם מגבירים את המאמצים במעבר לאנרגיה נקייה וככל שנתקרב למימוש יעדי האקלים המרכזיים, היא תסתמך גם על מקורות נקיים יותר. במקביל, מדי יום צצים עוד ועוד פרויקטים חדשים של אנרגיית רוח, שמש, הידרו, סוללות וטכנולוגיות אחסון אחרות, מימן, דלקים ביולוגיים, ולכידה ואחסון של פחמן.

המציאות בשווקי האנרגיה היא שהכלכלה העולמית עדיין תלויה במידה רבה בנפט ובגז טבעי כמקורות אנרגיה עיקריים, מה שמוכיח שנדרשת הרחבה משמעותית של מקורות האנרגיה המתחדשת, כדי שאלו יוכלו להחליף את הקודמים.

האנליסטים ב- S&P Global Platts סבורים שבתחזית הבסיס (הכוונה לחברה או מדינה בעתיד שבהן לא הוטמעה מדיניות סביבתית נוספת לאלו הקיימות כיום), למרות המאמצים העולמיים להפחתת פליטת גזי החממה, הביקוש העולמי לנפט ימשיך לצמוח באיטיות בעשור הנוכחי ולאחר מכן יגיע לישורת מעט מתחת ל-115 מיליון חביות נפט ליום בין שנות ה- 2030 המאוחרות והמחצית הראשונה של שנות ה-40.

נוכח הצמיחה הצפויה בביקוש לנפט, תשומת הלב העולמית הגוברת בנושאי סביבה, חברה וממשל (ESG) מעודדת גורמים בשוק הנפט והגז לייצר, להשקיע ולסחור במשאבי אנרגיה המתאפיינים בפליטות נמוכות יותר. הולך וגובר הביקוש לאספקת נפט וגז דלי פחמן, שהם למעשה מקורות לדלקים פוסיליים שמפיקים אותם בשיעור נמוך של פליטת גזי חממה.

הכול טוב ויפה, אבל בשביל שכל זה יתאפשר, לשווקים יש תפקיד חשוב באיפשור הערכת השווי, הסחר והאספקה של משאבים דלי פחמן אלה. טכנולוגיות וכלי מסחר מודרניים מציעים למגזר האנרגיה אפשרויות שונות לטיפול בפליטות ממקורות אנרגיה נוכחיים, אנרגיה של שלבי המעבר ומקורות עתידיים, הרבה יותר מהר ובפחות סיכון.

בינתיים, הולך וגדל מספרם והיקפם של סלי הנתונים ה-Data sets שמתגבשים בעקבות מעקב וניטור של מקורות אנרגיה, פליטות ופרמטרים נוספים של סביבה, חברה וממשל. כשזו הסיטואציה החדשה, יש חשיבות לא רק לכלים לטיפול בנתונים, בדאטה, אלא גם לאיכות ולאמינות הנתונים עצמם. בלי נתונים איכותיים ואמינים, לא יהיו הערכה נכונה של שווי שוק וגם לא תמריץ להשקעות ולשינויים מיטביים.

 

עצימות פחמן ומסחר בנפט

Carbon Intensity – הפחמן הנפלט עבור כל יחידת אנרגיה הוא אחד המדדים שבהם החלו להשתמש לאחרונה כדי למדוד את פליטת גזי החממה מסוגים ספציפיים של מתקני הפקה. לנפט המופק בכמות נמוכה יותר של פליטת גזי חממה לחבית נפט יש עצימות נמוכה יותר מאשר לנפט שמופק ביותר פליטות. לכן, יידרש פחות קיזוז פחמן וולונטרי כדי לקזז פליטות של נפט שעצימות הפחמן שלו נמוכה.

כפי שפירטנו בכתבה הקודמת, השוק עשוי להתייחס לעצימות פחמן כתכונה של נפט גולמי, כמו גופרית. עכשיו כדאי לעבור לניתוח מעמיק יותר של ההשלכות של מדד זה, כולל השפעתו על המחיר.

אחת ההשפעות של עצימות הפחמן תהיה גם על עקומת ההיצע העולמית, על ידי שילוב של עלות הטיפול בפליטות או קיזוזן כחלק מעלות ההפקה. אם השוק דורש נפט דל פחמן ומגביל את הביקוש ואת ההון לשדות מסוימים, שדות שעצימות הפחמן של ההפקה בהם היא גבוהה ירגישו עלייה בעלויות ההפקה.

 

אספקת גז נקייה יותר

למתאן יש תפקיד מכריע בהתחממות כדור הארץ, המודעות אליו הולכת וגוברת. לאורך עשרים שנה, מתאן, המרכיב העיקרי בגז טבעי, תורם להתחממות הגלובלית פי 85 יותר מאשר פחמן דו חמצני.

לאחרונה הושק מנגנון הערכת מחיר על פי Methane Performance Certificate המאפשר מסחר בגז טבעי בעל פליטות נמוכות יותר בארה"ב. חשוב לציין, התעודות האלה משתמשות במערכים דינמיים של נתונים המנוטרים ומבוקרים על ידי צד שלישי בלתי תלוי, מה שמהווה התקדמות משמעותית לעומת הסטנדרט הקודם, שהתבסס על נתונים מדיווח של היצרנים עצמם.

תעודות המתאן הן תחילתו של מסע להפחתת ההשפעות של מתאן לאורך כל שרשרת הערך. סטנדרטים נוספים ומקיפים יותר לגז טבעי מופיעים בארה"ב, כוללים לא רק מתאן אלא גורמים נוספים בתחומי סביבה, חברה וממשל תאגידי. לאור ההתעניינות הגוברת הן בקרב צרכנים והן בקרב משתמשי קצה, מספר חברות הולכה הודיעו לאחרונה שיתחילו להקצות חלק מהקיבולת שלהן בצנרת לגז הנושא אישור שהופק בפחות פליטות.

בזכות המידע האמין והמקיף יותר על טביעת הרגל הפחמנית ופליטת המתאן של מקורות נפט גולמי וגז טבעי ספציפיים, יוכלו גורמים בשוק לזהות ולהשתמש במקורות שהפליטות מהם הנמוכות ביותר.

כיום יש שורה של תקנים ואינדיקטורים של מחירים חדשים לדלקים שנחשבים סביבתיים ומתחדשים, אשראי פחמני יזום, יחד עם הערכות תמחור והקצבה של אשראי פחמני, המאפשרים להפיק רווחים משווקי הדלקים המתחדשים.

 

חדשנות דיגיטלית בסחר באנרגיה

כל הדאטה החדש הזה מחייב טכנולוגיות חדשות ומנגנוני אספקה מהירים יותר, שיבטיחו שהשוק יוכל להגיב בהתאם. העברת דאטה מהותי על אנרגיה נעשית באמצעות ממשק תכנות יישומים API (ערכה של ספריות קוד, פקודות, פונקציות ופרוצדורות שבהן יכולים מתכנתים לעשות שימוש פשוט, בלי להידרש לכתוב אותן בעצמם. כך יוכלו להשתמש במידע של היישום שממנו הם רוצים להשתמש לטובת היישום שלהם. ככל שה-API מקיף וגמיש יותר כך השליטה והאינטגרציה בין המשתמש לבינם תהיה טובה יותר. מתוך ערך המונח ב'וויקיפדיה'). כך מתאפשר לסוחרים לא רק לראות את ערך הסחורות, אלא גם לסחור בהן על פי המידע הטוב ביותר בזמן אמת.

ממשקי תכנות יישומים מאפשרים גישה לנתונים שאותם אפשר לשלב ולבצע שאילתות באופן המתאים ביותר למשתמש כדי להניע טרנספורמציה דיגיטלית וליצור ערך חדש. הממשקים האלה מהווים חלק ממגוון ערוצים שדרכם ניתן לקבל נתוני תמחור.

בשילוב עם מערכות מסירת נתונים, טכנולוגיות כמו בינה מלאכותית ובלוקצ'יין יכולות לשפר תהליכים ואת מהירות המסחר בשווקי הסחורות והאנרגיה. אלה גם מאפשרים לחברות ליצור מודלים של מערכת האנרגיה העולמית ולנווט במבול הנתונים על ידי ניטור מוגבר של שרשראות אספקת הסחורות והאנרגיה.

לטכנולוגיות אלו פוטנציאל עצום לתמיכה במסחר בנכסים קריטיים למעבר לאנרגיה נקייה, להגביר את השקיפות ולהקל את הפחתת פליטות בשרשרת האספקה באמצעות שימוש יעיל יותר במשאבים.

לדוגמה, במגזרי הספנות צצות יוזמות דיגיטליות למעקב אחר דלקים ותעבורה ולניטור פליטת גזי חממה, וטכנולוגיית בלוקצ'יין מבטיחה ניטור בשרשרת האספקה של חומרי גלם חשובים במעבר לאנרגיה נקייה כגון מתכות מסוללות.