1 שינויי האקלים הם אתגר עולמי בעל השפעה רבה על חייהם של אזרחי האיחוד האירופי. בתגובה, עם הזמן הגדיר לעצמו האיחוד יעדים שאפתניים יותר ויותר בתחומי האקלים והאנרגיה, כגון היעדים לשנים 2020 ו-2030 להפחתת פליטות גזי החממה, הרחבת השימוש באנרגיות מתחדשות וקידום התייעלות אנרגטית.
2 החלטנו לערוך את הביקורת כעת לאור העניין הציבורי הרב. אנו מקווים כי באמצעות הסקת המסקנות מהפרקטיקות המוצלחות הקשורות להישגים של יעדי 2020, הדו"ח שלנו יסייע לנציבות להעריך את טיוטת התוכניות הלאומיות לאנרגיה ואקלים ולמדינות החברות להשלים אותן.
3 לאיחוד האירופי יש מסגרת משפטית להסדרת יעדי האקלים והאנרגיה. המדינות החברות נדרשו להגיש תוכניות לאומיות לאנרגיה ואקלים לתקופת 2021-2030. בתוכניות אלה הן הציגו את המדיניות שנועדה להשיג את היעדים. הנציבות והמדינות החברות עוקבות אחר ההתקדמות להשגת היעדים ומדווחות עליה.
4 האיחוד האירופי התחייב להוציא לפחות עשרים אחוז מתקציבו לשנים 2014-2020 על פעולות לצמצום שינוי האקלים. בתקציב האיחוד לשנים 2021-2027 נתון זה עלה לשלושים אחוז, כ-87 מיליארד יורו מדי שנה. סכום זה הוא פחות מעשרה אחוזים מסך ההשקעה הדרושה לעמידה ביעדים לשנת 2030, המוערכת בכמעט טריליון יורו בשנה. ההנחה היא שיתר ההשקעה תגיע מקרנות לאומיות ופרטיות.
5 בביקורת זו הערכנו אם האיחוד האירופי גיבש פעילות מצליחה לעמידה ביעדי האנרגיה והאקלים לשנת 2030. בדקנו אם האיחוד הפיק לקחים מהשגת היעדים לשנת 2020 כדי להשיג את היעדים השאפתניים יותר לשנת 2030.
בתוכניות הלאומיות לאנרגיה ואקלים חסרים נתונים גם על ההשקעה הדרושה ועל מקורות המימון כדי להעריך את היכולת שלהן להיות בסיס לעמידה ביעדי 2030

6 מצאנו שהאיחוד האירופי אכן השיג את יעדיו לשנת 2020, אולם חלק מכך היה בזכות גורמים חיצוניים. הנציבות לא העריכה באיזו מידה ההתקדמות הייתה תוצאה של המדיניות לעומת גורמים חיצוניים, כגון המשבר הפיננסי ב-2009 והתרומה המדויקת של מגפת הקורונה ב-2020.
7 מצאנו שצמצום פליטות גזי החממה של האיחוד האירופי תואם את הצמצום במדינות מתועשות אחרות. עם זאת, המידע על פליטות גזי החממה באיחוד האירופי בשנת 2020 אינו כולל פליטות שמקורן במסחר, דליפת פחמן (שהכללתן תגדיל בהערכה את הנתון בכשמונה אחוזים) ומתעופה וספנות בעולם (3.4% ו-3.6% בהתאמה).
8 לנציבות יש סקירה חלקית בלבד של הפעולות שהוכיחו את הצלחתן בהשגת יעדי 2020. היא זיהתה את הענפים שנחלו הצלחה, כלומר הענפים הכפופים למערכת מסחר הפליטות של האיחוד האירופי, אך אינה מספקת מידע על עלות הפעולות והשפעותיהן. אין נתונים על עלות השגתם של יעדי האיחוד האירופי לתקציב האיחוד, לתקציבים הלאומיים ולמגזר הפרטי.
בסך הכול עד כה מצאנו אינדיקציה מעטה לכך שיעדי האיחוד האירופי ל-2030 יתורגמו לפעולה מספקת. אין מידע על זמינותו של מספיק מימון לעמידה ביעדי 2030, במיוחד המגזר הפרטי
9 בתוכניות הלאומיות לאנרגיה ואקלים חסרים נתונים גם על ההשקעה הדרושה ועל מקורות המימון כדי להעריך את היכולת שלהן להיות בסיס לעמידה ביעדי 2030. בסך הכול עד כה מצאנו אינדיקציה מעטה לכך שיעדי האיחוד האירופי ל-2030 יתורגמו לפעולה מספקת. אין מידע על זמינותו של מספיק מימון לעמידה ביעדי 2030, במיוחד המגזר הפרטי.
10 אנו ממליצים לנציבות:
• לספק שקיפות רבה יותר על ביצועי האיחוד האירופי והמדינות החברות בנוגע לפעולות בתחום האנרגיה והאקלים;
• לספק מידע על כל פליטות גזי החממה מהאיחוד האירופי, כולל פליטות המגולמות במסחר ותעופה בינלאומית;
• לתמוך במחויבות המדינות החברות בהשגת יעדי 2030.