האזור שהולך נגד הרוח

Mees 04.11.16
אנרגיה מתחדשת סיפקה יותר ממחצית הגידול בכושר ייצור החשמל בעולם ב-2015. אך אזור המזה"ת וצפון אפריקה ((MENA העומד בפני מכשולים גדולים שמעכבים צמיחת אנרגיות מתחדשות, תרם חמישה אחוז בלבד

שנת 2015 הסתמנה כנקודת מפנה מבחינת אנרגיות מתחדשות, עם תוספת של כושר ייצור חשמל מתחדש שהגיע לשיא של 153 ג'יגה ואט ((GW המהווה יותר ממחצית מכושר ייצור החשמל החדש שהתווסף בעולם, אומרת הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה (IEA).

הסוכנות פרסמה לאחרונה תחזית לטווח הבינוני לשוק האנרגיות המתחדשות. הדו"ח צופה גידול נוסף של 13 אחוז בכושר ייצור חשמל ממקורות מתחדשים ברחבי העולם במהלך   2016-21, בעיקר בגלל מדיניות תומכת בארה"ב, סין, הודו ומקסיקו.

מהכושר החדש שהתווסף ב-2015, GW66 הגיעו מאנרגיית רוח ו-GW49 מאנרגיה סולארית פוטו-וולטאית (PV). בנוסף לתמריצים לאנרגיות מתחדשות, הסוכנות צופה שעד 2021 העלויות ירדו ב-25 אחוז במיזמי PV וב-15 אחוז במיזמי רוח ביבשה.

בעוד חלק מהמכרזים לאנרגיות מתחדשות של המזה"ת ואפריקה הסתיימו במחירים נמוכים מאוד, אבו דאבי קיבלה הצעת מחיר נמוכה בשפל שיא של 2.42 אירו לקו"ש עבור חשמל מ-PV סולארי. לפי סוכנות המידע של משרד האנרגיה בארה"ב החסמים בשוק, תשתית רשת חשמל הלא מספקת והקשיים בהשגת מימון מגבילים את הפוטנציאל של האזור.

יו"ר הסוכנות הבינלאומית לאנרגיות מתחדשות פאולו פרנקי אומר שאמנם חלק מהצעות המחיר הנמוכות האחרונות עשויות לא להתממש וחלק מהעלויות הצפויות עשויות להתברר כגבוהות יותר, אבל הן מייצגות מגמה. כך או כך, אי אפשר להחשיב את המחירים הנמוכים האלה כמחירים ממוצעים עבור חשמל מ-PV.

הגידול בכושר הייצור המתחדש במזה"ת ואפריקה היה 1.9 ג'יגה ואט ב-2015, אך זה כולל מיזם הידרו-אלקטרי באיראן בהיקף של 1 ג'יגה ואט, מיזם אגירה שאובה הראשון באזור. חשמל המיוצר ממקורות מתחדשים גדל ב-8 אחוז ל-45 טרה ואט שעה ב-2015, שווה ערך ל-3 אחוז מסך החשמל המיוצר.

התוספות לכושר ייצור ה-PV הסולארי ב-2015 באזור עמדו על כ-500 מגה-ואט ((MW, לרבות MW270 באלג'יריה ו-MW220 בישראל. התוספות לרוח הסתכמו ב-MW317: MW200 במצרים ו-MW117 בירדן. ה-IEA צופה שהייצור ממקורות מתחדשים יגדלו בטווח הבינוני, ויגיעו ל-80 טרה-ואט או ל-5 אחוזים מייצור כולל של החשמל ב-2021. כושר הייצור המתחדש צפוי לגדול ב-18 ג'יגה ואט, והמנועים העיקריים שלו יהיו זמינות גבוהה של משאבים ורווחיות גדלה והולכת של אנרגיות מתחדשות.

"איראן מובילה פריסה אזורית בזכות התרחבות גדולה של ייצור חשמל הידרו-אלקטרי בעוד שאת שארית הגידול מניעות מדינות שבהן ייצור החשמל נשען על דלקי מאובנים מיובאים. המדינות העיקריות הן מרוקו, ירדן ומצרים, אשר יחד עם איחוד האמירויות יהוו 70 אחוז  מהגידול בכושר הייצור המתחדש של אפריקה והמזה"ת עד 2021. "באיחוד האמירויות הפחתת התלות ביבוא גז לצורך ייצור חשמל נותרה הגורם העיקרי להתרחבות מגזר האנרגיות המתחדשות", אומרת ה-IEA.

אנרגיה סולארית פוטו-וולטאית צפויה להוביל את הגידול עם כושר ייצור חדש של GW8.1, כולל 1.6GW באיחוד האמירויות, 1.4GW במצריים, 1.2GW בישראל ו- MW900 במרוקו.

כושר הייצור מאנרגיית רוח ביבשה צפוי לשלש עצמו ולהאמיר ל- GW6 ב-2021, עם גידול של GW1.5 במצרים, MW820 במרוקו, ו-MW400 בירדן. גם פיתוחים של חשמל מאנרגיה סולארית מרוכזת (CSP) צפויים במרוקו (MW660), איחוד האמירויות (MW200) וירדן (MW150).

ערב הסעודית צפויה להוסיף MW900 של כושר ייצור סולארי ורוח. בזמן שריאד פתחה את מכרז האנרגיות המתחדשות הראשון שלה, להקמת כושר ייצור סולארי בהיקף של MW100 – צעד משמעותי במסגרת תכנית Kacare אחרי שנים של דחייה – הגישה המוגבלת ליצרני חשמל עצמאיים ( (IPPsוסובסידיות אנרגיה נותרו המכשול לפריסה.

בעיות מדיניות

לפי התחזית של ה-IEA חלק משמעותי ממיזמי האנרגיות המתחדשות של המזה"ת ואפריקה עד 2021 יצאו לפועל באמצעות מכרזים ממשלתיים, או הצעות מחיר תחרותיות עבור מיזמי IPP, או באמצעות חוזי הנדסה, רכישה והקמה ((EPC. מדיניות תומכת כמו מכרזים עבור יצרני חשמל פרטיים, תעריפי הזנה או מונה נטו אמורה לעודד את רוב הצמיחה באזור. כשמדינות רבות מציעות חוזים לרכישת חשמל בטווח הארוך ((PPAs, אטרקטיביות כלכלית הולכת וגדלה צפויה להיות אחד המניעים העיקריים לצמיחה.

אולם, הגישה לשוק של יצרני חשמל עצמאיים מוגבלת עקב חסמים רגולטוריים או גישה לרשת והיעדרם של תעריפי אנרגיה המשקפים את מלוא העלות. שווקים משולבים מפוקחים אנכית מאפיינים את רוב האזור, למרות שרמות משתנות של ליברליזציה  מאפשרות השתתפות של IPP בסקטור היצרני.

"חלק מהמדינות, כמו מרוקו ומצרים, הנהיגו בשנה האחרונה רפורמות רגולטוריות במטרה להגדיל את ההשקעה הפרטית בייצור החשמל ורפורמות במערך הסובסידיות מתוכננות במספר מדינות", אומרים ב-IEA. עדיין, שינויים אלה נמצאים בשלב העיבוד, וההשפעה הישירה על רמות הפריסה של אנרגיות מתחדשות בטווח הבינוני קשות לניבוי.

הסכם להקמת מיזם סולארי בירדן

חברת החשמל הירדנית 'ג'פקו' חתמה על הסכם לרכישת חשמל עם חברת מאסדר  מאבו-דאבי שתסייע בפיתוח המיזם הסולארי הגדול ביותר של הממלכה. מתקן ה-PV הסולארי בהיקף של MW200 ייבנה באל- מואקר דרומית לעמאן. טרם הוכרז על לוח הזמנים אך מאסדר אומרת שהוא יתרום לכושר המתחדש של GW1.8 שירדן מתכננת עד 2020.

מאסדר כבר משקיעה במגזר החשמל של ירדן, כאשר בשנה שעברה היא הקימה יחד עם שותפות נוספות את חוות הרוח טפילה 140 ק"מ דרומית לעמאן בהיקף של MW117, מיזם אנרגיה מתחדשת ראשון בירדן. בנוסף, בנקים וחברות אנרגיה מתחדשת מאירופה השקיעו השנה בהקמת מיזמים סולאריים ורוח נוספים בירדן בהיקף של מאות מגה-ואט.

כושר ייצור החשמל של ירדן עומד כעת על GW4.82 כאשר מתוכננת הקמת GW3.69 נוספים, ומתוכם MW578 יהיו ממקורות מתחדשים. כך שירדן צריכה להוסיף כושר מתחדש נוסף של MW929 כדי לעמוד ביעד של GW1.8. דו"ח חדש של IEA צופה שכושר הייצור המתחדש של ירדן ישבור את מחסום GW1.7 עד 2021, כאשר הייצור המתחדש יגדל מ-TWh1 ב-2015 לכמעט3TWh .

עמאן רואה בייצור המתחדש אמצעי להפחתת תלותה ביבוא דלקים פחמימניים, שלא רק יקרים, אלא מסבכים אותה פוליטית, כמו במקרה של גז מישראל.

 

מאמרים נוספים