"2018 הייתה שנה יוצאת דופן לאקסון מוביל במוזמביק", כך אמר מנהל החברה במדינה, ג'וס אוונס אחרי שחתם על שלושה חוזי חיפוש וחוזי זיכיון לאזורים שמחוץ לרצועת החוף הארוכה של המדינה, בתחילת אוקטובר.
המו"מ על חוזים אלה ארך שלוש שנים מאז שהוכרזו ב-2015 תוצאות של סבב הזיכיונות החמישי במדינה. לאורך הזמן הזה, אקסון מוביל – שניגשה למכרז יחד עם רוזנפט – קנתה מניות מפעיל באזור של 'אני'. אוונס אישר באירוע החתימה על החוזים במפוטו, שהתקבלה גם החלטת השקעה סופית למיזם הנזלה לגט"ן בצפון מוזמביק, על בסיס מאגרים של אזור מס' ארבע.
'אני' מפעילה פלטפורמה צפה של גט"ן, שכעת נמצאת בשיפוצים בקוריאה הדרומית ואמורה לצאת לים ולהתמקם ב-2021. בשנת 2022 היא תתחיל להנזיל גז טבעי משדה קורל המרוחק. 'אקסון-מוביל' תוביל את פרויקט היצוא הגדול יותר על היבשה, והיא הגישה את התכניות שלה לממשלה ביולי 2018. אישור התכנית הזאת הוא כנראה המכשול המשמעותי ביותר בדרך להחלטת השקעה סופית לפרויקט הזה, שאמור לייצא 15.2 מיליון טונות בשנה.
יש התקדמות
אקסון מוביל היא חלק מקונסורציום עם שמות גדולים כגון 'אני', סי-אן-פי-סי הסינית ו'גאלפ' של פורטוגל. לפי התחזיות, ההחלטה הסופית להשקעה תתקדם מבלי שיצטרכו למכור גט"ן מחוץ לקונסורציום עצמו. "אנחנו צופים עניין משמעותי מהקונים השותפים שישיקו את הפרויקט ויתמכו במימון", אמרה הדוברת ג'ולי קינג לרויטרס.
בינתיים, 'אנאדרקו' מובילה את האזור הסמוך ומכינה 'פארק גט"ן' ביבשה. היא קיבלה כבר את האישור לתכנית הפיתוח, אבל עליה למכור גם לקונים חיצוניים ולסגור מספיק הסכמי מכירה ורכישה (SPA) שיצדיקו את ההחלטה בפני הבנקאים שאמונים על מימון הפרויקט.
בביקור בארה"ב בספטמבר אמר נשיא מוזמביק פליפה ניוסי שהממשלה עזרה ל'אנאדרקו' לסגור חוזים עם יפן, אינדונזיה, בריטניה, סין, הולנד ועוד מדינות. מקורות בשוק רומזים ש'אנאדרקו' מנהלת מו"מ בעניין שמונה הסכמי מכירה ורכישה בו זמנית – וייתכן שיהיו לה מספיק חוזים עד סוף השנה, מה שיאפשר קבלת ההחלטה כבר ברגע הראשון של 2019.
ביוני נחתמו בראשי תיבות הסכמים עם 'טוקיו גז' ועם חברה 'סנטריקה' הבריטית, לרכישה משותפת של גז בהיקף 2.6 מיליון טונות בשנה מרגע שהמתקן יפעל ועד שנת 2040.
צפוף בבית?
עדיין יש סימני שאלה בקשר לתאבון שיש ללקוחות הגז ולמממני הפרויקט לעוד שני מיזמי גט"ן ביבשה באפונגי, שאמורים לייצר עוד 28 מיליון טונות בשנה. אבל לפי הדינמיקה הנוכחית בשוק, דינמיקה שסין מובילה אותה כי הצריכה בה הולכת וגוברת ומחיר הגט"ן הוכפל בשנתיים האחרונות, לשני הפרויקטים הללו סיכוי טוב למצוא הצדקה להחלטת השקעה סופית ב-2019.
"בשלב זה, יש מספר מיזמי הנזלה בארה"ב, רוסיה, קטאר ומאוריטניה-סנגל, אשר מבקשים להגיע כבר להחלטת השקעה סופית בשנה הקרובה, נוסף על שני מיזמים במוזמביק. לא סביר שהשוק יצליח לספוג כמות זו של גט"ן בחמש או שש השנים הבאות, בייחוד משום שכושר ייצור גט"ן רב מאוד נמצא כעת בשלבי הקמה בארה"ב, אוסטרליה ורוסיה ויחל לפעול ב-2020", היא אמרה.
תסיסה צפונית
בתחילת אוגוסט חברת 'אנדרקו' ערכה ועידת הזדמנויות מקומיות בנמל הצפוני. את הוועידה פתח הנשיא ניוסי והשתתפו בה המונים שמעוניינים להיכנס למגזר האנרגיה. האירוע נחל הצלחה, שממריצה את החברה לתכנן עוד אירועים מעין זה ברחבי המדינה. אבל בקרב המשתתפים רווחה תחושה משותפת של תסכול משום שהחוזים העסיסיים ביותר מעטים והתחרות עליהם גדולה. 'אנדרקו' הבטיחה לנסות ולסייע לחברות להשלים את הדרוש כדי לגשת למכרזים, אבל כרגע לא סביר שמוזמביק מסוגלת לתת שירות לפרויקטים האלה.
לסוגיות הקשורות בשביעות הרצון של תושבי מוזמביק יש גם מרכיב אזורי בתוך המדינה. פועלים במיזם באפונגי פתחו בשביתה בסוף ספטמבר, והאשימו את 'אנדרקו' ואת קבלן המשנה שהעסיקו פועלים מהדרום, במקום תושבים מקומיים.
חוסר שביעות רצון בשילוב התחושות שמישהו אחר גורף הון, הפכו את קאבו דלגלדו, שבצפון המדינה לקרקע פורייה לגיוס מוסלמים קיצוניים לטובת התקוממות איסלמיסטית. התופעה הזאת החלה באוקטובר 2017 ולא מראה שום סימני האטה.
בתחילת אוקטובר השנה אמר מפקד משטרת מוזמביק ברנרדינו רפאל, שעד כה הרגו המורדים 90 אנשים ושרפו 1,065 בתים. זו עמדה שללא ספק מפחיתה מחשיבותה של האמת. העיתון 'זיטמר ניוז' אשר סופר ועוקב אחר המתקפות הקטלניות מעריך שנרצחו לפחות 128 איש בשנה האחרונה. דיווחים ממקורות עיתונאיים מהימנים רומזים שרק ביוני 2018 לבדו שרפו המורדים כאלף בתים.
'אנדרקו', 'אני' ו'אקסון' ממשיכות פחות או יותר לפי הספר. עם זאת, חוסר הוודאות באזור גבה כבר את חייו של מיזם אחד, כשחברת 'וונטוורת' ריסורסס' הצדיקה את הביטול בתערובת של משפטי "המצב בשטח" ובשל הערכה מחודשת של עתודות הבאר שלה החליטה להפסיק להשקיע עוד.
הרשויות במוזמביק הבטיחו לגרש את המורדים, אבל ייתכן שזה מעל ומעבר ליכולותיהן. יש סימנים מובהקים שהם קשורים למורדים אחרים במזרח אפריקה, לרבות בטנזניה, הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו, אוגנדה וסומליה.
על שיחות ועל בלוקים
סוף כל סוף מגיע לסיומו המשא ומתן שמתנהל על אזור הרישיונות החמישי, אחרי שנמתח ונמשך משום שהאזור כולל בתוכו גם בלוקים מבוקשים באגנים אנגוצ'ה וזמבזי, שבהם מקווים למצוא אפילו נפט. הממשלה ביטלה את התנאים שהכניס הפרלמנט לחוק הנפט של מוזמביק.
השינוי המשמעותי הוא שחברות נפט בינלאומיות כבר לא צריכות להירשם בבורסת המניות של מוזמביק. חברות הנפט הבינלאומיות יכולות גם לקבל פיצויים מ'בנק מוזמביק' בשל מדיניות מטבע. בטקס שחתם את המשא ומתן הודו אנשי החברות לרגולטור עצמו על ההקלות.
לצד החברות שמשקיעות ומובילות קונסורציום וחותמות על עוד זיכיונות, יש גם כאלו שלא צלחו את הדרך הארוכה. בינואר יצאה 'אקינור' הנורווגית מבלוק ימי שמפעילה 'אני' לאור "התוצאה שהגענו אליה אחרי יותר משנתיים של מו"מ וכן האווירה העסקית השוררת כעת". חברת 'דלונקס' מלונדון עזבה גם היא אזור יבשתי גדול בדרום הרחוק של מוזמביק.
"אנחנו נקשיב לכל חברה וחברה שעומדת על הפרק" אמר הממונה על הרגולציה בתחום הנפט של מוזמביק. "אחר כך נדע מה המגמה ומה הדרישה של השוק ביחס לאזורים שיצאו למכרז, על מנת להבטיח שכולנו מבינים זה את זה".