ברחבי העולם מתגברים החששות ממחסור באספקה ועל הרקע הזה משקיעה החברה הסעודית עראמקו בהגדלת כושר הייצור שלה בעוד מיליון חביות ביום. המנכ"ל אמין נאסר אומר שההכנסות הראשונות יורגשו ב-2025. בינתיים, כושר ההפקה של עראמקו, שעומד על 12 מיליון חביות ביום, עשוי לעמוד למבחן. "עראמקו ממלאת את חלקה כשהיא משקיעה במקומות הנכונים, אבל עראמקו לבדה לא מספיקה", אמר המנכ"ל אמין נאסר בוועידה הבינלאומית לטכנולוגיית נפט (IPTC) בריאד ב-21 בפברואר. ואכן, החברה לא לבד בניסיונות האלה. חברת הנפט הלאומית של אבו דאבי השכנה מתכננת גם היא להגדיל את כושר ההפקה וכבר ב-2030 להוסיף לשוק עוד מיליון חביות ליום. אבל שאלה אחת עומדת בעינה, האם חברות הפקה אחרות יענו גם הן על הצורך בהגדלת התפוקה?
הדרך ל- 13 מיליון
אמנם אי אפשר להגיע ליעד של 13 מיליון חביות ביום לפני 2027, אבל בשנה שעברה הודיע נאסר שכושר התפוקה יגיע בפעימות, לא במכה אחת. מנכ"ל החברה סיפק השבוע הבהרות נוספת, כאשר אמר לכתבים בשולי הוועידה הבינלאומית לטכנולוגיית נפט שהפעימות יצאו לפועל "מ-2025 עד 2027. זה יגיע בהדרגה. נתחיל ברבע מיליון, נמשיך לחצי מיליון ולבסוף נגיע למיליון חביות ביום".
נאסר הצהיר שוב ושוב כי עיקר תוספות התפוקה יגיע מהים, וההתייחסות שלו לשנת 2025 מחזקת הצהרה זו. שניים מהפרויקטים המרכזיים הם ההרחבה של השדות מרג'אן ו-ברי בים, שלטענת עראמקו, עד 2025 אמורים להגביר את כושר התפוקה ב-300,000 ו-250,000 חביות ביום בהתאמה. בעראמקו דיווחו באוגוסט שהעבודה נמצאת "בשלבים האחרונים של התכנון ההנדסי, ועבודות הבנייה ממשיכות".
פרויקט חשוב נוסף יצא לדרך בשדה הימי זולוף, שבו עראמקו מרחיבה את ההפקה מ- 825,000 ל- 1.4 מיליון חביות ביום. מוקדם יותר השנה נחתמו חוזי תכנון, רכישה ובינוי (EPC) בשדה זולוף.
ברור שהתפוקה המצטברת משלושת מיזמי ההרחבה האלה לבדם תסתכם ביותר ממיליון חביות הנדרשות לעראמקו כדי להגיע ל-13 מיליון חביות ביום, משום שחלק ניכר מזה מיועד לקיזוז הירידה בכושר ההפקה במקומות אחרים. החברה צריכה להשקיע מיליארדים רק כדי לשמור כושר התפוקה הנוכחי של 12 מיליון חביות ביום, כעשרה מיליארד דולר בשנה לקידוח בלבד.
ההחלטה להשקיע בהרחבת היכולת התקבלה במרץ 2020, כשמחירי הנפט הלכו וירדו וכן ימים ספורים אחרי הפיצול בברית ביו אופ"ק פלוס בווינה, מה שהביא למלחמה קצרת מועד על נתחי שוק. אפילו עראמקו נאלצה לקצץ את השקעותיה ב-2020 כאשר תזרים המזומנים הצטמצם וההשקעות בתפוקה ירדו ביותר מ- 20 אחוזים ב- 2020 והתאוששו שוב בשנה שעברה. עראמקו העריכה שתשקיע בהיקף של 35 מיליארד דולר בשנת 2021, מתוכם לפחות 70 אחוזים מיועדים למגזר ההפקה.
במבט קדימה, עליית מחירי הנפט חיזקה את מצבה הכספי של עראמקו. תזרים המזומנים החופשי הגיע ל-28.7 מיליארד דולר ברבעון השלישי וככל הנראה גדל בצורה ניכרת ברבעון האחרון, עם רווחים עצומים נוספים ברבעון הנוכחי, בין השאר בשל המלחמה באירופה.
תחזית לטווח קרוב
הידיעה שכושר ההפקה של עראמקו יתחיל לגדול ב- 2025 היא חדשות מבורכות, אבל מה שברור הוא שעד 2025 הוא יישאר מוגבל ל- 12 מיליון חביות ביום. החברה מפיקה כיום כעשרה מיליון חביות ביום – סך כול ההפקה של ערב הסעודית למעט 125,000 חביות ביום באזור המפורז והמחולק – מה שמותיר יכולת עודפת של כשני מיליון חביות ביום.
תקרת ההפקה של ערב הסעודית עולה בשיעור של כ- 100,000 חביות ביום בכל חודש, כאשר הצמצום נמנע בזכות Opec+, ובהתחשב בתחזית ההיצע והביקוש הנוכחית, הצמצום עשוי להיפסק לחלוטין עד ספטמבר.
נכון לכתיבת שורות אלה, התוצאות של שנת 2021 מדהימות אך לא מפתיעות. ההכנסה נטו נסקה ב-124 אחוזים ל-110 מיליארד דולר, בעיקר משום שמחירי הנפט היו גבוהים בשבעים אחוזים בהשוואה לשנה שעברה. מרווחי זיקוק וכימיקלים חזקים יותר סייעו גם הם, כמו גם קונסולידציה מלאה של חברת 'סאביק' שדיווחה על רווח שנתי של 6.1 מיליארד דולר.
השאלה אם כך היא כמה תפיק החברה מעכשיו? בראיון באותה ועידה, נאסר לא נתן תשובה עניינית ואמר "אנחנו פועלים לפי מה שמשרד האנרגיה, הממשלה, אומר לנו מבחינת מכסת ההפקה שלנו. כל חודש אנחנו מקבלים את מכסת ההפקה שלנו, ועל בסיס זה אנחנו מספקים לשוק". בכתבה של ה'פטרוליום אקונומיסט' מסוף מרץ מציינים שאחרי חלוקת הדיבידנדים ומענה על הצרכים המיידיים של התקציב, ריאד שמה את היעדים האסטרטגיים של מגזר האנרגיה בראש סדר העדיפויות שלה. משום כך, הוצאות ההון יעלו ב-57 אחוזים, בסביבות ארבעים עד חמישים מיליארד דולר, בהשוואה ל-31.9 שהושקעו בפועל בשנת 2021.
אכן, המשמעות של האסטרטגיה הזאת היא שכושר ההפקה שלה הועמד למבחן רק לעתים רחוקות. עראמקו הודיעה שבאחד באפריל 2020 היא הגיעה לשיא כל הזמנים עם 12.3 מיליון חביות ביום והממשלה דיווחה על הפקה ממוצעת של 12.007 מיליון חביות ביום לחודש כולו. כדאי לזכור שלפי נתונים של תיעוד מקור משני של אופ"ק היה 11.64 מיליון חביות ביום, כאשר ההערכה של MEES הייתה 11.87 מיליון חביות ביום.
הניסיון להפיק יותר מ- 11 מיליון חביות ביום במשך תקופה ממושכת הוא משהו שעראמקו מעולם לא ניסתה, אבל 2022 עשויה להיות השנה שבה זה יקרה.
נוסף על ההכנסה המשמעותית, שאלת התנודתיות של המחירים, שאמנם הגיעה טרם זמנה אבל נעשתה דחופה עם המלחמה באירופה, משתלבת היטב עם ההתעקשות של ריאד על כך שברחבי העולם נדרשות השקעות בנפט ובגז וזאת על מנת לאפשר מעבר חלק של השוק למקורות נקיים יותר של אנרגיה.
עוד דחיפה קטנה
במגזר השיווק, עראמקו מאשרת שבראש סדר העדיפויות ימשיכו לדחוף קדימה את מגזר הפטרוכימיקלים – ששנים רבות החברה רואה בו מקור לביקוש העתידי של נפט, וביתר שאת בגלל הדה-קרבוניזציה של מגזר התחבורה שלאחרונה הואץ. המטרה המוצהרת שלה היא להגדיל את כושר הייצור לארבעה מיליון חביות ביום.
לידים
החברה צריכה להשקיע מיליארדים רק כדי לשמור כושר התפוקה הנוכחי של 12 מיליון חביות ביום, כעשרה מיליארד דולר בשנה לקידוח בלבד.
תוצאות השנה שעברה היו חיוביות באופן מעורר השתאות. הרווח נטו עלה ב-124 אחוזים ל-110 מיליארד דולר
התנודתיות של המחירים, שהגיעה טרם זמנה אבל נעשתה דחופה עם המלחמה באירופה, משתלבת עם ההתעקשות של ריאד שברחבי העולם נדרשות השקעות בנפט ובגז