המשאית הענקית, הפלדה והפליטות

הסרת הלוט ממשאית העפר הראשונה של 'וולוו'. קרדיט: גטי אימג'ז
insideclimatenews.org / מרץ 2023
תמריצים ממשלתיים לייצור מימן הם הדרך להפחתת הפליטות בייצור פלדה

במרץ האחרון קיבל יצרן אספלט ממדינת פנסילבניה כלי רכב מיוחד.

משאית העפר הענקית הזאת היא הציוד המכני ההנדסי הראשון שנמכר בצפון אמריקה שמורכב מפלדה, שתהליך הייצור שלה היה דל פליטות פחמן, כך לדברי היצרנית, קבוצת 'וולוו' משבדיה.

לחברות אירופיות יש יתרון התחלתי בייצור פלדה דלת פליטות ומציאת לקוחות שיקנו אותה. בארה"ב זה קשה יותר ולכן הממשל האמריקאי פועל לסגור את הפער והחוק להפחתת האינפלציה כולל תמריצים המעודדים שימוש בשיטות נקיות יותר. האתגר הוא לחבר בין חברות שמעוניינות לייצר פלדה נקייה יותר ובין יצרנים שמבקשים להשתמש בה במוצרים שלהם, וכל זה בקנה מידה גדול מספיק כך שיהיה רווחי.

"זה מצב של ביצה ותרנגולת", אמרה ג'סיקה טרי, מנהלת תעשיות מוכוונות אקלימית בצוות החשיבה וקבוצה המקדמת אנרגיה נקייה בשם רויאל מאונטיין אינסטיטוט. טרי השתתפה בכתיבת דו"ח חדש, שלפיו חברות אמריקאיות יכולות לנצל תקופה זו של מעבר עולמי לאנרגיה נקייה, בכדי להפוך לספקיות גדולות של פלדה דלת פליטות.

מה היא פלדה דלת פליטות? יש מספר משמעויות, אבל כאן הכוונה בעיקר לייצור פלדה בתהליכים שבהם נעשה בדרך כלל שימוש במימן וללא שריפה של דלקים פוסיליים.

זאת בניגוד לשיטות שבהן נעשה שימוש בפחם או בגז טבעי, והן יוצרות זיהום משמעותי. לפי חברת המחקר Global Efficiency Intelligence, ייצור הפלדה מהווה 11 אחוז מפליטת הפחמן הדו-חמצני העולמי.

רוב הפליטות האלה הן בסין, המובילה העולמית בתחום הפלדה. לעומת זאת, תעשיית הפלדה בארה"ב קטנה בהרבה ממה שהייתה בעבר, בעיקר בשל תחרות מצד סין ומדינות אחרות המציעות פלדה בעלות נמוכה יותר.

סין שולטת בעולם הפלדה

סין היא המובילה העולמית בייצור פלדה. למעשה, בשנת 2021, סין ייצרה כמעט פי שניים יותר פלדה מאשר תשע המדינות המובילות יחד.

כ- 70% מהפלדה המיוצרת בארצות הברית מיוצרת בעיקר על ידי מחזור גרוטאות בתנורים בחימום 'קשת חשמלית'. פלדה מסוג זה היא מה שמכונה פלדה משנית, ותהליך הייצור שלה מתאפיין משמעותית בפחות פליטות מאשר בייצור של פלדה ראשונית, שם כולל התהליך חימום עפרות ברזל על ידי פחם או גז טבעי.

ממשל ביידן היה רוצה לראות את הקאמבק של תעשיית הפלדה האמריקאית במשמרת שלו, לרבות פלדה ראשונית, תוך שאיפה שהתעשייה תצליח לאמץ פרקטיקות שיפלטו פחות פחמן דו חמצני.

לשם כך נחקק חוק הפחתת האינפלציה, שבין השאר מעניק זיכוי מס ליצרני מימן. הזיכוי – עד שלושה דולר לקילוגרם מימן – מהווה תמריץ משמעותי ומפחית את הסיכונים שבהקמת מפעל לייצור פלדה דלת פליטות, ציינה טרי.

אחד האתגרים שבהקמת מפעל פלדה "ירוק" הוא הלוגיסטיקה סביב הבטחת אספקה מהימנה של מימן. הדרך הנקייה ביותר לייצר מימן היא שימוש באנרגיה מתחדשת להפעלת מתקני אלקטרוליזה, המפרקים מים למימן וחמצן.

כמה 'נקי' יהיה ייצור המימן הוא שיקול מרכזי ליצרנים מכיוון שזיכוי המס ניתן על פי מדרגות. כדי לקבל את מלוא הזיכוי בגובה שלושה דולר, על היצרן להגיע קרוב מאוד לאפס פליטות.

במקביל, תעשיית הגז הטבעי שואפת להיות חלק מרכזי בכלכלת המימן, שכן ניתן להשתמש בגז טבעי להפקתו. חברות מסוימות עשויות להשתמש במימן שמקורו בגז, במיוחד אם אין להן אפשרויות טובות להשגת מימן המיוצר מאנרגיה מתחדשת.

מימן המיוצר מגז יזכה לזיכוי המס, אך רק אם התהליך מגובה בטכנולוגיית לכידת פחמן. גובה הזיכוי תלוי ביעילות מערכת הלכידה. כידוע, לכידת פחמן מציבה מספר אתגרים טכניים וכלכליים משמעותיים.

ארה"ב תצטרך למצוא דרכים לקשר בין יצרני פלדה המעוניינים לייצר מוצרים דלי פליטות עם לקוחות המעוניינים לקנות אותם. דוגמה טובה לכך היא מה שקבוצת וולוו עשתה בשוודיה. וולוו עובדת בשיתוף עם SSAB, יצרנית פלדה עולמית משוודיה. (יש לציין שקבוצת וולוו היא יצרנית כלי רכב תעשייתיים ואוטובוסים, בעוד ש- Volvo Cars היא חברה נפרדת כבר עשורים).

ArcelorMittal מלוקסמבורג, יצרנית הפלדה השנייה בגודלה בעולם, עשויה להיות שחקנית בזירה. החברה הציבה לעצמה יעד של אפס פליטות נטו עד 2050. בשנת 2021 הודיעה החברה על השקעות במפעל בעיר המילטון בקנדה, במטרה להפחית את הפליטות בשישים אחוז, בעיקר בזכות מעבר לתנורי קשת חשמליים.

אבל כדי למצוא דוגמאות למפעלי פלדה עם תוכניות ממשיות להגיע לאפס פליטות, או קרוב לזה, יש לפנות לאירופה. SSAB היא חלק ממיזם משותף בשוודיה הכולל מפעל קטן והשואף להקים מפעל בקנה מידה מסחרי בשנים הקרובות. כמו כן, H2 Green Steel הוא סטארט-אפ שמגייס כספים להקמת מפעל בשוודיה שלדבריו ייצר פלדה והצליח להפחית את הפליטות ב-95 אחוזים מאשר שיטות ייצור נפוצות.

שני המפעלים שוכנים בשוודיה בין השאר בזכות תמיכתה של ממשלת שוודיה בהפחתת הפליטות בתעשייה כחלק מהשאיפה הלאומית להגיע לאפס פליטות נטו עד 2045.

מי תהיינה החברות האמריקניות הראשונות שיתחייבו לייצור פלדה דל פליטות או לרכישת פלדה כזו, ומתי דבר כזה עשוי לקרות?

טרי לא יודעת את התשובה, אבל היא מצביעה על מאמצים של קבוצות כמו First Movers Coalition, קבוצה של כשבעים תאגידים – כולל ענקיות כמו 'אפל', 'פורד', 'יונייטד איירליינס' ו'ג'נרל מוטורס' – שהתחייבו להשתמש בכוח הקנייה שלהן כדי לתמוך במעבר לכלכלה דלת פחמן.

ארה"ב תצטרך למצוא דרכים לקשר בין יצרני פלדה המעוניינים לייצר מוצרים דלי פליטות עם לקוחות המעוניינים לקנות אותם

הקבוצה מגבשת תוכניות לעמידה ביעדים של 2050, שזה מושלם מבחינת העיתוי של התמריצים של החוק להפחתת, עם פוטנציאל להקים מפעלים באמצע העשור הזה אשר יגיעו למלוא כושר התפוקה לפני 2030.

אבל הפלפולים המעורפלים של הרגולציה והפליטות מעניינים פחות מאשר משאית העפר שלנו.

קבוצת וולוו הציגה את המשאית ב- 15 בפברואר בכנס תעשייה בלאס וגאס. הקונה היה 'פנסי סופליי', חברה המייצרת חומרים לסלילת כבישים, כמו אספלט ובטון. המשאית החדשנית תשמש אותה במחצבה ליד לנקסטר, שבפנסילבניה. ב'וולוו' מספרים, שזוהי המשאית השנייה המיוצרת מפלדה דלת פליטות מפרויקט הפיילוט של SSAB. הראשונה נמכרה ללקוח באירופה.

תעשיית הגז הטבעי שואפת להיות חלק מרכזי בכלכלת המימן. חברות ישתמשו במימן שמקורו בגז אם אין להן אפשרויות טובות להשגת מימן המיוצר מאנרגיה מתחדשת

כמה עולה המשאית הזו, ומה ההבדל בעלויות בין הפלדה שלה לזו המיוצרת בדלקים פוסיליים. דובר 'וולוו' סירב לספק מספרים, אך אמר שהעלויות של הפלדה הזאת אכן היו גבוהות יותר, בינתיים.

אבל העלות של המשאית ספציפית הזו היא לא הנקודה. השאיפה היא אפשרויות דלות פליטות שיהיו זמינות ובמחיר סביר, "אף עסק לא יכול לפתור לבדו את האתגרים המורכבים של שינויי אקלים" אמר סקוט פארסון, נשיא חברת האם האירית של Pennsy Supply.