הסכם ידידות מעורר תקוות חדשות באגן הכספי

Petroleum Economist / מרץ 2021
לאחר שיישבה סכסוך גבולות בן 30 שנה עם שכנתה טורקמניסטן, אזרבייג'ן מעודדת תקוות לשלב השני של מסדרון הגז הדרומי

בתחילת שנת 2021 התחושות בבאקו, בירת אזרבייג'ן, העידו על מגמה חיובית. חרף הירידה בייצור הנפט האזרי בשדות 'שאזרי-שיראג-גונאשלי' ב-2020, שם התפוקה שצנחה בעשרה אחוזים ל-175 מיליון חביות, לא הצליחה לצנן את האופטימיות המקומית.

אחרי שהבטיחה את ניצחונה הצבאי על ארמניה בסכסוך על שטחי המריבה בנגורנו-קרבאך, מפיקת הנפט והגז מדרום הקווקז השלימה בסוף השנה החולפת את השלב הראשון של מסדרון הגז הדרומי, מערכת צינורות בעלת קיבולת של 16 מיליארד מטר מעוקב לשנה, המזרימה גז כספי משדה שה דניז לאירופה, מרחק של 3,500 ק"מ. משלוח הגז הראשון ליוון ובולגריה הגיע ב-31 בדצמבר.

כבר בראשית 2021 נרשמו עליות חדות ביצוא הגז של אזרבייג'ן. לפי המספרים הרשמיים, יצוא החוץ של חברת הנפט הלאומית, סוקאר, עלה ב-32 אחוזים בינואר-פברואר של 2021 בהשוואה לחודשים המקבילים ב-2020, ועמד על 3.4 מיליארד מטר מעוקב.

אזרבייג'ן עדיין קוסמת מאוד לחברות נפט בינלאומיות. בסוף מרץ 2021, BP וחברת הנפט הלאומית 'סוקאר' הודיעו על גילוי מאגר גז טבעי מעובה בבלוק שפאג-אסימאן במים העמוקים של הים הכספי. נוסף על כך, BP החליטה שלא להשתתף בשלושה מיזמים של קידוח נפט במים העמוקים של שכנתה, קזחסטן וכך אזרבייג'ן יכולה לטפוח לעצמה על השכם כמוקד תשומת הלב האזורי. ואגיט אלקפרוב, מנכ"ל Lukoil הרוסית, קיים מגעים תכופים עם אזרבייג'ן לצורך קידום שיתופי פעולה סביב פיתוחים עתידיים של נפט וגז.

"העלות הכרוכה בשינוע גז מטורקמניסטן לאירופה תמיד תהיה גבוהה יותר מעלות העברתו ממוקדים שונים ברוסיה לאירופה", פיראני, מכון אוקספורד ללימודי אנרגיה

פתרון גבולות

גם הביטחון העצמי של אזרבייג'ן קיבל חיזוק משמעותי אחרי שנחתם הסכם גבולות היסטורי עם טורקמניסטאן, שאיתה היא חולקת משאבים בים הכספי. בינואר חתמו נשיאי שתי המדינות על זיכרון דברים בין-ממשלתי בדבר הבנות לפיתוח משותף של שדה הנפט והגז שנחנך מחדש בשם דוסטלוק (Dostluk) – מילה שפירושה חברות בשתי השפות – ובכך הביאו לסיומו של סכסוך גבולות שנמשך עוד מימיהן כרפובליקות של ברית המועצות לשעבר. דוסטלוק מכיל נפט בכמות משוערת של עד 100 מיליון חביות, וגז בנפח של 30 מיליארד מטר מעוקב.

זיכרון הדברים שנחתם בין המדינות מנסה לקדם מספר יוזמות חדשות. המסמך מעלה תקוות כי יוכל להחיות את התכנית הוותיקה להקמתו של צינור גז טרנס-כספי, ולהוביל אל השלב השני בהרחבת מסדרון הגז הדרומי, במסגרתו ניתן יהיה להעלות את הקיבולת, לפי ההערכות, לרמה של 30 מיליארד מטר מעוקב לשנה. השלב הראשון של מסדרון הגז הדרומי מבוסס על יצוא גז אזרי בנפח של 16 מיליארד מטר מעוקב לשנה, כש-10 מיליארד מתוכם מיועדים לשווקים אירופאיים וה-6 הנותרים מוזרמים לשכנה, טורקיה.

מזכר ההבנות בעניין דוסטלוק הינו פרי האמנה מאוגוסט 2018 בדבר המעמד המשפטי של הים הכספי, וחתומות עליה חמש המדינות שלחופי האגן – רוסיה, איראן, אזרבייג'ן, קזחסטן וטורקמניסטן.

להסדר התלוו יוזמות נוספות, בקנה מידה קטן יותר, לשיתופי פעולה חוצי-גבולות בים הכספי. 'סוקאר' וחברת בת של החברה הממשלתית הקזחית, 'קאזמונאיגז' הגיעו גם הם להסכם בפרבואר לקידוחים משותפים במים עמוקים. סימן נוסף לרגיעה באווירה המתוחה שאפיינה את הגיאופוליטיקה, 'סוקאר טריידינג', הזרוע השיווקית של חברת הנפט הלאומית האזרית, חתמה לאחרונה על הסכמים ליצוא נפט שיוצר בטורקמניסטן על ידי החברות 'פטרונאס' המלזית ו-'אני' האיטלקית דרך צינור באקו-טביליסי-ג'ייהאן שבשליטתה, לעבר הנמל הים-תיכוני של טורקיה בג'ייהאן.

אזרבייג'ן נאלצה להסכים לוויתורים במסגרת המשא-ומתן כדי לשכנע את טורקמניסטן לתת אור ירוק לפרויקט

32 אחוז – העלייה ביצוא הגז האזרי בינואר-פברואר

אופציית הגז הטורקמנית

גם מבחינתה של טורקמניסטן, הסכם דוסטלוק הוא צעד חיובי, שכן הוא נותן דחיפה מחודשת לניסיונות של שנים לגוון את הכמות הנכבדה של הגז שהיא יכולה לייצא, גז שנכון להיום מופנה לסין, בהיקף של 31 מיליארד ממ"ק בשנה. הציפייה היא שבזכות הסכם הגבול על שדה דוסטלוק, שבו לטורקמניסטן יהיה נתח רווחים של 70 אחוזים, בהשוואה לשלושים של אזרבייג'ן, הגז הטורקמני יגיע לשווקי אירופה מהר מהמתוכנן.

בבאקו אפשר לחוש בהתרגשות דומה. תגבור מסדרון הגז הדרומי באספקת גז נוספת, מעבר לזו של אזרבייג'ן עצמה, נתפס בבאקו כצעד שעשוי לשנות את כללי המשחק מבחינת התכנית ארוכת הטווח שלה למצב עצמה כרשת גז אֵזורית מובילה.

פרשנים טוענים שהנכונות של אזרבייג'אן לקבל נתח קטן יותר מרווחי דוסטלוק בהשוואה לטורקמניסטן מצביעה על התיאבון העז שלה לצבור עתודות גז נוספות עבור שלב 2 של מסדרון הגז הדרומי. פקידים אזריים בכירים אף רמזו לאפשרות כי כמויות נכבדות של גז ישראלי יגיעו לצינור דרך טורקיה, אמירה המשקפת את הקשרים הפוליטיים הטובים של באקו עם הממשלה הישראלית –אף שלא סביר שטורקיה תראה את זה בעין יפה.

"חלוקת המניות בשדה דוסטלוק מעוררת פליאה, כי בהתחלה דנו ב-60:40" כך סטניסלב פריטצ'ין, עמית מחקר בכיר בצוות החשיבה של המכון לכלכלה עולמית ויחסים בינלאומיים באקדמיה הרוסית למדעים. "התוצאה מוכיחה שאזרבייג'ן נאלצה להסכים לוויתורים במסגרת המשא-ומתן כדי לשכנע את טורקמניסטן לתת אור ירוק לפרויקט".

הסכם דוסטלוק ימשיך את מגמת השיפור ביחסים האֵזוריים, אבל בפן הפרקטי יותר הוא גם יסייע בצמצום עלויות ההשקעה הדרושות לחיבור המבנה החדש אל מערכת הצינורות הקיימת בשאזרי-שיראג-גונאשלי. "יישארו רק 30-20 קילומטר של צינור שיהיה צריך לבנות", אומר פריטשין. 'פטרונאס', יצרנית הגז בצד הטורקמני של הגבול, בחנה כבר בעבר את ההיתכנות של הזרמת גז בהיקף של עד 5-3 מיליארד מ"ק לשנה לאזרבייג'ן.

לחיזוק נתוני הפתיחה של השלב השני של מסדרון הגז הדרומי יש יתרונות נוספים לאזרבייג'ן. בין היתר, צעדים אלה יחלישו הצעות מתחרות מצד הגז הטורקמני, שמנסה להגיע לשווקי יצוא תוך עקיפת אזרבייג'ן, מה שישחַק את מאמציה להשגת סטטוס של רשת אֵזורית.

למרות המאמצים הניכרים לקדם את התוכנית המוצעת להקמתו של קו הגז טורקמניסטן-אפגניסטן-פקיסטן-הודו (TAPI). נראה שגם הסיכויים הקלושים להקמתו נפגעו עוד יותר לאור ההסכם בין אזרבייג'ן וטורקמניסטן.

משחק לטווח הארוך

אך הרגיעה ביחסי אזרבייג'ן-טורקמניסטן לא מבטיחה כלל שכמויות גדולות של גז טורקמני יחלו לזרום למערב בעתיד הקרוב. פרשנים מנוסים של מערכת הגז המרכז-אסייתית מזהירים מאופוריה בהקשר זה.

"אמנם שתי הממשלות הגיעו להסכם אבל זה לא אומר הרבה לגבי סיכוייו של פרויקט גדול משמעותית בנושא של מסדרון הגז הדרומי", מציין סיימון פיראני, עמית מחקר בכיר בצוות החשיבה של מכון אוקספורד ללימודי אנרגיה.

לדעת פיראני, הנפחים הזמינים מדוסטלוק לא יבטיחו את כדאיותו של שלב 2 של מסדרון הגז הדרומי באופן אוטומטי, הדורש אספקת גז נוספת של למעלה מ-10 מיליארד מטר מעוקב כדי להיות פרויקט רווחי באמת. לפיכך, האתגר הבסיסי הניצב בפני מסדרון הגז הדרומי – שלב 2 נעוץ יותר בבעיות כלכליות, ולא בפוליטיקה. ‏"העלות הכרוכה בשינוע גז מטורקמניסטן לאירופה תמיד תהיה גבוהה יותר מעלות העברתו ‏ממוקדים שונים ברוסיה לאירופה ואיני רואה איך העובדה הזאת משתנה כתוצאה מההסכם".

להסתייגויות אלה מתווסף החשש הנוכחי כי הביקוש האירופי לכמויות נוספות של גז כספי אינו גבוה מספיק. זאת ועוד, מי שסומנו כמשקיעים הסבירים ביותר בשלבים המאוחרים של מסדרון הגז הדרומי – בעיקר ממערב הבלקנים – לא נחשבים כשווקי היעד היציבים ביותר מבחינה פיננסית, מה שמזריק מנה נוספת של זהירות אל תוך הציפיות העיסקיות עבור הרחבת מסדרון הגז.

עם זאת, עסקת דוסטלוק ופרויקטים אחרים מהעת האחרונה לשיתופי פעולה באגן הכספי, מהווים אבני דרך חשובות לצורך קביעת האופן שבו העתודות בים ינוהלו בעתיד. העובדה ששתי יריבות שכנות הצליחו להניח בצד 30 שנה של יחסים עכורים מעידה על כך שהשחקניות באזור חושבות כיום יותר במונחים חוצי-גבולות – ושיתוף פעולה, ולא תחרות, צפוי להיות שם המשחק בים הכספי.