קורוזיה

ד"ר אליק גרויסמן

את הרעיון לכתוב ספר מקצועי בנושא הקורוזיה בשפה העברית העלתה סמנכ"לית רגולציה והדרכה במכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה, גב' קרן גול, במהלך קורס ייעודי לתעשיית האנרגיה בנושא קורוזיה, בקרה וניטור במערכות נפט, דלקים וגז טבעי. את הקורס העברתי בשנת 2019, בהובלת המכון ובית הספר למדעי הנפט והאנרגיה.

כאשר נכנסתי לתחום הקורוזיה בשנת 1976 בעיר אסטרחן שבברית המועצות לשעבר גיליתי שהספרים הראשונים ללימוד קורוזיה יצאו לאור בשנים 1922 ו־1924 (ברוסיה ובאנגליה בהתאמה). במהלך חמישים השנים האחרונות (1970-2020) יצאו לאור ספרי לימוד רבים בנושא הקורוזיה במגוון שפות, לרבות שלושה ספרים באנגלית שהייתה לי הזכות לחבר ושראו אור בעשור האחרון, אך עד היום לא פורסם בנושא זה ספר לימוד או הדרכה בעברית. כמי שעבד שנים רבות בתעשיית הנפט, לימד באקדמיה, חינך דורות של סטודנטים ומהנדסים וביצע מחקרים רבים בתחום הקורוזיה, ראיתי חשיבות עליונה בהזדמנות זו שהוענקה לי מטעם המכון הישראלי ולאנרגיה ולסביבה להשלים פער זה בספרות המקצועית הישראלית.

כיום יותר ויותר יזמים ומהנדסים בתעשייה מפנים זמן ומשאבים רבים לפיתוח ציוד ומבני מתכת חדשניים שיענו על צרכיו המתפתחים של המשק בתחומי הייצור, ההובלה, האחסון ועוד. לצד האמור, מורגשת עלייה במספר נזקי קורוזיה בשנים האחרונות, לרבות פגיעות סביבתיות באטמוספירה, בקרקע ובמים עקב פריצות של חומרים מסוכנים, שריפות ופיצוצים. ב־60-90% מהמקרים נמצא שמקור הנזק הוא הגורם האנושי וכי ניתן היה למנועו באמצעות נקיטה של אמצעי ההגנה המתאימים. כך הבנו שנדרשת מציאת פתרונות יעילים ובני־קיימא לבעיה זו. מטעמים אלה, אני סבור כי העיתוי להופעתו של ספר זה הגיע ואני תקווה כי הוא ישמש ככלי עזר וידע עבור אנשי תעשייה, אקדמיה, ארגוני תכנון, בתי ספר ורגולטורים, וכי הוא יפיץ ידע, הבנה ופתרונות מעשיים בתחום זה.

תופעת הקורוזיה נראית מצד אחד כתופעה פשוטה ומובנת מאליה, שכן כל אדם יכול להבחין בתוצאותיה ההרסניות בחיי היום־יום, כגון חלודה, גומות, סדקים וחורים המופיעים במתכות. מאידך, לקורוזיה פנים רבות ועל מנת להבין את התופעות ותהליכי הקורוזיה השונים ולקבוע את סיבותיהם, מומחים נדרשים להיות בעלי ידע נרחב במגוון תחומים: כימיה, פיזיקה, הנדסת חומרים, חשמל, מטלורגיה, מיקרוביולוגיה, מכניקה, כלכלה, "ביג דאטה" ואפילו פסיכולוגיה. שילוב עשיר זה בין תחומי ידע שונים דחף אותי לאורך כל הקריירה שלי להתעמק בנושאים חדשים, ללמוד עוד, ולהמשיך וללמד דורות חדשים של מהנדסים בהתלהבות שלא פחתה עד היום.


דרך שימושית להסתכל על המתכות הסובבות אותנו היא בהקבלה לגוף האדם: לכל מתכת יש אורך חיים משלה ומחזור חיים הכולל לידה, חיוניות ובריאות, ולחילופין — חולי והתדרדרות. בתום תקופת השירות, או עקב נזקי קורוזיה מהם סבלה המתכת במהלכה, המתכת מגיעה למצב בו תכונותיה הפונקציונליות הולכות לאיבוד והיא אינה מסוגלת לתפקד עוד. בדומה לאדם, גם לציוד מתכתי ישנן "מחלות ילדות" וגם "מחלות של מבוגרים" — ניתן לתת לה חיסון ובכך להצילה ממחלות רבות; ניתן לעכב את ההתדרדרות ובכך להאריך את תוחלת חייה. כאשר הציוד מתיישן או נמצא בסביבה אגרסיבית, מומלץ לטפל בו באופן פרטני ומקצועי, ולבצע מעקב פעיל אחר איכותו ותפקודיו.


מטרת הספר היא לתת מענה מקיף לשאלות כגון אלה:
— באילו דרכים ניתן לקבוע את נטייתה הטבעית של המתכת להתדרדר?
— כיצד נוכל לעצור או לעכב התדרדרות זו?
— כיצד נוכל לעקוב אחר מצבה הפיזי של המתכת?


תהליכי קורוזיה קשורים לבטיחות תהליכית, שכן נזקי קורוזיה בלתי מטופלים עלולים להוביל, בין היתר, לשריפות, פיצוצים ודליפות של חומרים מסוכנים. הספרות מכילה דוגמאות רבות למפגעים סביבתיים שנבעו מפגיעות קורוזיה במכלים ובצנרת, והתעשייה מנהלת מאבק עיקש וארוך שנים על מנת לצמצם את היקף התופעה. מסיבה זו, חשוב כי גם אנשים העוסקים בתחום הבטיחות יכירו וידעו לאבחן את התנהגותן הצפויה של מתכות בסביבה התעשייתית. בספר זה נצביע גם על הקשרים הרבים הקיימים בין מדע הקורוזיה לתחום ניהול וניתוח הסיכונים בתעשייה.
יש לזכור כי תהליך הקורוזיה הוא טבעי ואפשר להשוות אותו למגוון רחב של תופעות טבע אחרות, כגון רעידות אדמה, גלי צונאמי, שיטפונות, סופות ועוד. עם זאת, קיים הבדל חשוב בין קורוזיה לכוחות טבעיים אלה. במרבית המקרים קורוזיה תלויה במנגנונים ותהליכים הנמצאים בשליטתנו — לפחות כאשר אנו בוחרים ליישם את אמצעי המעקב והבקרה המתאימים. אמצעים אלה מאפשרים לנו לחזות, לנטר, לעכב ולמנוע אסונות הנגרמים כתוצאה מפגעי קורוזיה.
לצד זאת, בעוד שרבים מאיתנו רואים בקורוזיה כתופעה מזיקה בלבד, חשוב לזכור כי, כמו כל תהליך טבעי, מדובר במטבע עם שני צדדים. לפיכך, את הפרק האחרון בספר זה הקצינו לדיון בתופעת הקורוזיה מנקודות מבט לא מסורתיות: היסטורית, אמנותית, אסתטית ופילוסופית. נגלה כי לתחום הקורוזיה צדדים מרתקים שאינם בהכרח נגלים לעין במבט ראשון, וננסה להראות כי גם אלו ראויים לפיתוח ולמחקר.
אתם מוזמנים לצלול אל המסע המרתק אל תוך עולם הקורוזיה, החומרים, שיטות ההגנה, תהליכי הניטור ועוד ועוד.

בברכה,
ד"ר אליק גרויסמן