בשנים האחרונות, מספר הולך וגדל של חברות נפט בינלאומיות (IOCs) נכנסו למגזרי התשתיות והשירותים – בייחוד אלו שהמטה שלהן יושב באירופה. חברת 'של' לדוגמה, קיבלה סדרה של החלטות אסטרטגיות לתפוס נתח מהשוק הזה. החברה התקינה לאחרונה יותר מעשרה ג'יגה ואט כושר ייצור באמריקה הצפונית, אשר מתוכם כשליש מגיעים ממקורות מתחדשים.
החברה השקיעה גם בטורבינות רוח ליד הולנד כאשר רכשה את First Utility בבריטניה על מנת לספק גז ושירותי אנרגיה לצרכנים מקומיים וכן נכנסה לשוק האספקה הבריטי באמצעות חברת MP2 Energy כמו גם רכשה חלק מחברות לייצור אנרגיית שמש בארה"ב ובאסיה באמצעות טכנולוגיות לטעינת כלי רכב חשמליים וסוללות.
כחברת נפט וגז ענקית שנכנסת לשוק החשמל ואף משנה אותו, 'של' לא לבד. חברת Orsted מדנמרק, שעד 2017 הייתה חברת Dong Energy מימשה את השקעתה בחברת חיפוש של נפט וגז והשקיעה מחדש בחברה לייצור חשמל מאנרגיית רוח. BP משקיעה במתחדשות גם היא ובחודש אוקטובר 2019 הודיעה כי תממן הקמה של מתקן לאנרגיה סולארית באוסטרליה, שיפיק 200 מגה ואט. זה יהיה המתקן האחרון שבו תשקיע החברה כהשקעה בודדת, וזה הוא איתות משמעותי שהחברה מתכוונת להגדיל את האפשרויות שלה בתחום החשמל.
שוק החשמל מציע לחברות הללו אפשרויות שבאמצעותן הן יגלו את שרשראות הערך המעגליות אשר יוכלו לסייע להן להיות צעד אחד לפני הלחץ הרגולטורי ולחסן את הפעילויות העסקיות שלהן נוכח הזעזועים שעוד צפויים להן בהמשך הדרך
ציפיות של הלקוחות
מדוע חברות כגון 'של' ו- BP, אשר באופן היסטורי התמקדו בהפקה, זיקוק והולכת מוצרי נפט וגז, עושות צעד אמיץ שכזה? משום שהעולם עובר שינוי מהיר אשר ימשיך ויגדל בשנת 2020 ומעבר לה.
הציפיות של הצרכנים משתנות והמעבר לעולם דל פחמן עם מודל של כלכלה מעגלית תופס תאוצה. חברות נפט וגז מסורתיות מכירות בצורך להסתגל ורואות את מגזר החשמל כהשקעה אטרקטיבית והגיונית. דה-קרבוניזציה, למשל, כבר לא נתפסת בחברות הנפט הבינלאומיות כרעיון מופרך. ברחבי העולם, בשווקים גדולים וקטנים, התמורות באנרגיה תופסות תאוצה וגם לחקיקה ההולכת ומתרחבת בתחום יש תפקיד בתנועה זו, מה שמעלה את הלחץ מצד הצרכנים ומגביר את הפוקוס שהתקשורת מקדישה לסוגיה.
המעבר לשוק החשמל מעניק לחברות הנפט הבינלאומיות הזדמנות לקצץ בסך הפחמן המושקע בפעילותן משום שהן עוברות לאנרגיות מתחדשות. בעשותן כן, מתאפשר לחברות אלו לנטרל כל מגמת ירידה בביקוש לכימיקלים מבוססי מאובנים משום שהן מציבות את עצמן כשחקניות מרכזיות בשוק של מולקולות נקיות וחשמל – ועם זאת, עדיין להישאר בשליטה חזקה על הדלקים הפוסיליים אשר ימשיכו לגלם תפקיד בעולם לעוד שנים רבות.
כלכלה מעגלית
המעבר לכלכלה מעגלית – לולאה סגורה שבה שום דבר לא מתבזבז ויצירת הערך מנוצלת בצורה מרבית כחלק ממעגל מתמשך – מניעה את חברות הנפט הבינלאומיות לחשוב מחדש על המודלים העסקיים שלהם. שוק החשמל מציע לחברות הללו אפשרויות שבאמצעותן הן יגלו את שרשראות הערך המעגליות אשר יוכלו לסייע להן להיות צעד אחד לפני הלחץ הרגולטורי ולחסן את הפעילויות העסקיות שלהן נוכח הזעזועים שעוד צפויים להן בהמשך הדרך.
עד כה, חברות הנפט הבינלאומיות נהנו מכניסה חלקה לתוך המגזר הזה משום שהמאזנים שלהן יציבים יותר ויש להן מיומנויות טכנולוגיות רלוונטיות, כמו הידע בבניית מתקנים בעומק הים. נוסף על כך, חברות נפט וגז נוטות לאמץ תהליכי חדשנות יעילים יותר וכן שיעור גבוה יותר של דיגיטליזציה מאשר חברות הולכת חשמל מסורתיות.
בזכות היתרונות הללו, חברות הנפט והגז הבינלאומיות מסוגלות להסתגל לדרישות של השוק המשתנה במהירות ועם רווח גדול. בניגוד לכך, לפי הסקר של PwC Global Power & utilities Survey 82 אחוזים מהבכירים בחברות החשמל וההולכה אומרים שהחברה שלהם עדיין לא מוכנה לשינויים בשוק. הדבר יוצר תנאים ידידותיים לחברות חדשות בשוק.
השוק צפוף
עם זאת, חברות נפט בינלאומיות אינן היחידות שזיהו את הפוטנציאל של שוק החשמל. בעתיד, יהיה עליהן להתחרות נגד שחקניות חדשות שיש להן ניסיון נרחב בקמעונאות, כמו גם ספקיות שירותים אחרות שמבקשות לשלב בין פתרונות אנרגיה לבין מוצרים קיימים.
בשנת 2020 ומעבר לה, אנחנו צופים שחברות מרחבי התעשייה ייכנסו לשותפויות חדשות וייפנו להשקעות אסטרטגיות גדולות וחדשות. הסיפור של שוק החשמל עדיין לא סופר עד סופו ויש עוד כמה תפניות דרמטיות לפנינו. שנת 2020 תהיה שנה חשובה באותה מידה בתקופה של שינוי דחוף ומתבקש בכל אחד מהשווקים בעולם. מודלים עסקיים מוכרחים להשתנות. חברות נדרשות להסתגל על מנת להבטיח את המשך הצלחתן בעתיד. בעוד עסקים בוחנים נתיבים חדשים לביצור עמדותיהם בשוק התזקיקים, ההשקעות הן חשובות יותר מתמיד.
כתוצאה מכך, חמש שנים מהיום חברות ייראו אחרת לגמרי מכפי שנראו בעבר כמו גם הארגונים שהן ראו בהם עמיתים לדרך. חברות מתעשיות שונות מוכרחות לעצב את התגובה שלהן לשינוי עולמי ולנקוט צעדים נועזים על מנת לנצל הזדמנויות קיימות בשווקים מקבילים. בעוד חברות הנפט הבינלאומיות ממשיכות לחזק את נוכחותן במגזר החשמל, מודלים מסורתיים בתחום יאבדו את הרלוונטיות שלהם ויצוצו מודלים חדשים שביכולתם לנצל במהירות את השינויים בשוק.
הציפיות של הצרכנים משתנות והמעבר לעולם דל פחמן עם מודל של כלכלה מעגלית תופס תאוצה. חברות נפט וגז מסורתיות מכירות בצורך להסתגל ורואות במגזר החשמל השקעה אטרקטיבית והגיונית המעבר לשוק החשמל מעניק לחברות הנפט הבינלאומיות הזדמנות לקצץ בסך הפחמן המושקע בפעילותן. כך הן מנטרלות כל מגמת ירידה בביקוש לכימיקלים מבוססי מאובנים משום שהן מתמקמות כשחקניות מרכזיות בשוק של מולקולות נקיות וחשמל