ואקה מוארטה חיה ותוססת

Petroleum Economist
המבנה הגיאולוגי של המדינה מבטיח עלייה מהירה בתפוקת הגז ולחברות הקידוח תכניות משלהן

גז יוביל את קצב הגידול בתפוקה ממבנה הפצלים 'ואקה מוארטה' (פרה מתה) Vaca Muerta של ארגנטינה בשנים הבאות, כאשר החברה הממלכתית YPF וחברות ענק בינלאומיות עומדות בתור כדי לבחון פרויקטים באזורים רוויי הגז של האגן.

ואקה מוארטה הוא אזור הפצלים התוסס ביותר מחוץ לאמריקה הצפונית, עם תפוקה הגדלה בהתמדה בשנתיים האחרונות, כאשר הפעילות בו צוברת תאוצה והעלויות יורדות. עד כה, תפוקה זאת הייתה מורכבת מנפט קל ומגז טבעי, עם גידול של 60 אחוז בתפוקת הפצלים הכוללת, מראשית 2016 ועד אוגוסט בשנה שעברה, כשהתפוקה הגיעה ל-76,000 חביות שווה ערך נפט.

קצב הגידול הגבוה אמור להימשך במהלך השנים הקרובות, בהובלת הגז הטבעי. אנליסטים משערים שבתקופה שבין 2017 ל-2020 התפוקה הכוללת תגדל בכל שנה בשליש, ותגיע ל-165,000 חביות שווה ערך נפט ליום, כאשר 65 אחוז מהתפוקה יגיעו מהגז הטבעי. בסוף תהליך הפיתוח תגיע התפוקה ל-0.64 מיליארד רגל מעוקבת ביום, שזה שווה ערך לכ-20 אחוז מתפוקת הגז הנוכחית של ארגנטינה. זה עדיין רחוק מ-20 המיליארד רגל מעוקבת ליום הנשאבים ממבנה גז הפצלים מרסלוס שבארה"ב, אבל מקרב את ארגנטינה למטרה העיקרית שלה: עצמאות אנרגטית.

 

חברת YPF תמשיך להוביל את הפעילות באזור. החברה מפעילה יותר מ-90 אחוז מתפוקת ואקה מוארטה, ואחראית לרוב ההוצאות במבנה. שליטה זאת בשוק תקטן במידת מה במהלך השנים הקרובות כאשר חברות נוספות יתניעו את מיזמיהן, אבל החברה תישאר המפעילה הגדולה ביותר.

באוקטובר האחרון הודיעה החברה למשקיעים שבכוונתה להוציא כ-3.5 מיליארד דולר בשנה בחמש השנים הקרובות על חיפוש והפקה, ובעיקר בוואקה מוארטה. רייסטד מצפה שהחברה תקדח כשישים בארות בשנה עד 2022, כשליש מהסך הכולל הצפוי מדי שנה במאגר.

 

ב'אל-אורחאנו', בלוק ש-YPF מפתחת במשותף עם 'דאו כימיקל', הסתיימה בחודשים האחרונים הקמתו של אתר הקידוח לשש הבארות הראשונות שלו. החברה מעריכה את הוצאות הפיתוח בסביבות דולר אחד בלבד תמורת מיליון רגל מעוקב, על אף שנמסר ש'דאו' הצטננה ביחס למיזם הפצלים המשותף, בגלל הריחוק שלו מעסקיה העיקריים של חברת הכימיקלים. חברת YTF החלה גם להזרים יותר כסף ל'רינקון דל מנגרויו', גוש עשיר בגז המפותח יחד עם 'פמפה אנרחיה', שבו הושלם קידוח של שלוש בארות. החברות התחייבו להשקיע 150 מיליון דולר עד 2019.

חברת הקידוח הארגנטינאית, 'טקפטרול', תהיה המשקיעה הפרטית החשובה ביותר בפצלי הגז של ואקה מוארטה בשנתיים הקרובות. החברה מתכננת להשקיע בגוש הגז 'פורטין דה פיידרה' 2.3 מיליארד דולר עד 2019 כדי להגדיל את התפוקה ל-340 מיליון ר"מ ליום, שזה שווה ערך למחצית מתפוקת הגז הנוכחית של ואקה מוארטה ועשירית מהתפוקה הכוללת של ארגנטינה. החברה מתכננת להשקיע 1.6 מיליארד דולר בקידוח מסביב 150 בארות ו-0.7 מיליארד דולר נוספים על הקמת תשתית להולכת הגז לצרכנים.

החברות הקודחות יאלצו להמשיך להפחית עלויות כדי להפוך את ואקה מוארטה למבנה פצלים ברמה עולמית. חברת YTF היא השקופה ביותר בנושא העלויות במבנה. החברה הציגה שיפור ניכר בשנים האחרונות, אך העלויות נותרו גבוהות יותר באופן משמעותי

 

השתתפות של חברות נפט בינלאומיות

חברות הנפט הבינלאומיות הגדולות ישחקו גם הן תפקיד חשוב יותר ויותר. 'אקסון מובייל' השקיעה לאחרונה 200 מיליון דולר במיזם ניסיוני של שבע בארות בגוש עתיר הגז 'לוס טולדוס 1'. 'טוטאל' השקיעה ב-2017 0.5 מיליארד דולר לפיתוח בזיכיון שלה ב'אגואדה פינצ'אנה אסטה' על מנת להגדיל את התפוקה ל-0.56 מיליארד ר"מ ליום עד 2021. מיזמי פצלי גז נוספים גדולים בפוטנציה של 'של', BP ואחרות נמצאים בשלבים מאוד מוקדמים של חיפוש.

החברות הקודחות יאלצו להמשיך להפחית עלויות כדי להפוך את ואקה מוארטה למבנה פצלים ברמה עולמית. חברת YTF היא השקופה ביותר בנושא העלויות במבנה. החברה הציגה שיפור ניכר בשנים האחרונות, אך העלויות נותרו גבוהות יותר באופן משמעותי, בהשוואה לארה"ב. החברה דיווחה שברבעון השלישי הוצאות הקידוח במיזם 'לומה קמפנה', מיזם משותף עם שברון והמתקדם ביותר במבנה הפצלים, עמדו על 1,620 דולר לקידוח של רגל צידית (קידוח באר אופקית לעומק של רגל), ירידה של 20 אחוזים מהשנה הקודמת, ובכל זאת, עלות שגבוהה בכחמישים אחוז בהשוואה לבארות שנקדחו במרסלוס. יחד עם זאת, כדאי לציין- מחיר הגז בארגנטינה הוא גבוה הרבה יותר ופירושו שהבארות בוואקה מוארטה לא חייבות להיות זולות כמו אלה בארה"ב כדי להיות רווחיות.

 

האיום הגדול ביותר לתפוקת הגז בטווח הבינוני היא ההתאמה לתכנית הסובסידיה לגז שהוכרזה בסוף 2017. במסגרת תכנית הגז, חברות קיבלו הבטחה שהמחיר על פי הבאר של 7.50 דולר עבור מיליון יחידות תרמיות בריטיות (Btu) בשדות גז הפצלים, ירד בהדרגה ל-6 דולר ב-2021 שבה אמורה התוכנית להגיע לסיומה, מחיר נאה שיעודד חברות לבצע במהירות מהלכים כדי להתחיל להפיק גז. אבל הממשלה נאבקה לשמר סובסידיה גבוהה ובאופן חלקי לחזור בה מההתחייבות שלה, כשאמרה שרק מיזמי הפקה חדשים יהיו זכאים כעת למחיר גבוה יותר. זה לא צריך לפגוע בתנובה של מיזמים חדשים מצד הסקטור הפרטי, אך עלול להאט את קצב הקידוחים בכמה ממיזמי פצלי הגז הראשונים של YPF.

"ייתכן שנחליט לקצץ בהשקעות בשטחים לא קונבנציונאליים הנמצאים בפיתוח במקרה שלא נאמין שנוכל לקבל מחיר הנע בין 7.5 דולר ל-6 דולר", אמר מנהל הכספים הראשי של YPF, דניאל גונזלס בנובמבר האחרון. "אנחנו מצפים לפצות על הפסד זה באמצעות פריסה מחדש של ההון לכיוון מיזמי נפט גולמי שהם כרגע יותר מבטיחים".