ויברציות טובות

Petroleum Review  / מרץ 2017
הצלילים התת ימיים החזקים שבוקעים מסקרים סיסמיים המתבצעים באמצעות מקורות פעימה מסורתיים פוגעים משמעותית ביונקים ימיים. טים סקלטון מחברת InnovOil בוחן כמה מהחלופות החדשניות והידידותיות יותר לסביבה

מקורות צלילי הפעימות המשמשים בחיפוש וניטור סיסמיים של נפט וגז כוללים פיצוצי דינמיט ובאופן תדיר יותר רובי אוויר בעוצמה גבוהה. עם זאת, כבר שנים שמומחים טוענים כי השיטה פוגעת בסביבה ובביולוגיה הימית שבאזורי הסקרים. רובי האוויר הם האחראיים העיקריים לכמה מההרעשות החזקות ביותר שביצע האדם בים, ולפעמים הם עוברים את ה-250 דציבלים. יותר מזה, כתופעת לוואי הם פולטים פעימות שהתדר שלהן גבוה ואינן מועילות למטרות התסקירים, אלא עלולות לפצוע ואף להביא לאובדן שמיעה בקרב לווייתנים, דולפינים, כמו גם להפריע לדפוסי התנהגות חיוניים כגון אכילה, רבייה ותקשורת הדדית.

חששות אלה זכו לחשיפה רחבה יותר בספטמבר בשנה שעברה, כשהמשרד לניהול אנרגיית הים בארה"ב ( (BOEM פרסם טיוטת נייר עמדה על ההשלכות הסביבתיות של חיפושי נפט וגז בשיטות סיסמיות במפרץ מקסיקו, הגורמים נזק משמעותי. נטען שם כי בערך 32 מיליון יונקים ימיים עלולים להיפצע ו/או לסבול מחדירה לבית הגידול שלהם, לרבות מספר זנים נדירים של לווייתנים הנמצאים בסכנת הכחדה.

בטיוטה תוארו מספר אמצעים אפשריים המתוכננים להקטנת ההשפעות וכן להגנה על היונקים הימיים. האמצעים כוללים איסור גורף על עריכת סקרים סיסמיים ב"אזורים סגורים" (כנראה שמורות טבע) והפחתת הפעילות באחרים. באתרים מסוימים במפרץ מקסיקו המליצה הסוכנות שחברות אנרגיה יערכו את הסקרים בנוכחות צופים ימיים אשר ינטרו את נוכחות הזנים המוגנים.

 

מזעור נזקי הסקרים הסיסמיים לעולם הדגה בים

ייתכן שכבר יש פתרונות חלופיים, קלים ובטוחים הרבה יותר, כאלה שימנעו את האמצעים הדרסטיים כדוגמת איסור גורף. חברת GPUSA מקליפורניה, לדוגמה, פיתחה ויברטור ימי (MV) חדיש לשימוש בסקרים סיסמיים. הדגם  MV24 שעדיין ממתין לרישום הפטנט, נחשב ככזה שהשפעתו על הסביבה קטנה יותר ועם זאת הוא מספק את המידע האיכותי הדרוש ולמעלה מזה.

לטענת GPUSA, התשובה היא להמשיך ולהפעיל תדרים ברמות נמוכות המזיקות פחות לחיים בים. פירוש הדבר החלפת מקורות סאונד אימפולסיביים במקורות רוטטים. "מקורות מבוססי פעימה יוצרים רעש בעל טווח תדרים רחב מאוד (עד 1,000 הרץ), כשרובו מחוץ לטווח פס התדרים השימושי לסקרים סיסמיים. אבל בעוד שאין כמעט שימוש סיסמי לתדירויות מעל ל-100 הרץ, הן עדיין הסיבה העיקרית לפגיעה בבעלי החיים הימיים", כך לפי ג'ים אנדרסן.

"לוויברטור ימי שיכול להעביר ויברציות סיסמיות מבוקרות במשך שניות רבות, בהשוואה למקור מבוסס פעימה שמעביר למשך אלפיות שניות בלבד, יש הרבה יתרונות. ברמה הבסיסית ביותר הוא מעביר באופן מחזורי כמות אדירה של מים לאורך הפס הסיסמי המבוקש, אולם ניתן להגביל אותו לתדירות מרבית של 100 הרץ בקירוב ובכך לנטרל את החששות הסביבתיים". נוסף על כך, מקור המנוטר באופן מדויק ובעל חזרתיות גבוהה, יכול אף לשפר תוצאות הדמיה בהשוואה למקורות מבוססי פעימה, שהם בעלי חזרתיות נמוכה הרבה יותר.

כעת נמצאים בשלבי פיתוח מספר דגמים מתחרים, כחלק ממיזם במימון ענקיות הנפט 'אקסון-מובייל', 'של' ו'טוטאל' ובניהול מכון המחקר העולמי לנפט של אוניברסיטת 'טקסס איי אנד אם'. מדובר בתכנית בת חמש שנים לפיתוח, הנדסה, בנייה ובחינה של חלופה מסחרית מהימנה לרובי אוויר. במסגרת ההערות שהועברו ל-AAPG ב-2016, האיש מאחורי המיזם המשותף, דיוויד ברנט, דיווח שתהיה בדיקה של הציוד בסביבה של הים הפתוח והמידע בנושא יועבר לציבור ב-2017. אולם, בעוד שהעבודה בעיצומה והמשתתפים מתמקדים במסירת הטכנולוגיה עוד לפני 2020, כל שלוש הטכנולוגיות עדיין רחוקות מלהיות זמינות לשימוש רחב בספינות סיסמיות רגילות.

אנדרסן סבור שהמתכננים של שלוש המערכות עלולים לסבך לעצמם את החיים בגלל מורכבות יתר של הפתרונות שלהם. "הם מנסים להתאים טכנולוגיית סונאר בעלת תדירות גבוהה ובינונית המקובלת וזה לא באמת מתאים", הוא מציין. תכנון מתמר סונארי הפועל מאפס למאה הרץ שונה מאוד מתכנון מתמר הפועל בין 1,000 הרץ ל-10,000 הרץ. קבלת כמות ההספק המבוקשת בתדירויות נמוכות אלה דורשת יכולת להעביר או להזיז ממקומם 50 ליטרים או יותר של מים.

 

לא לסבך

הוויברטור הימי של GPUSA משתמש בגל ארכובה מסתובב (מנגנון שהופך תנועה קווית של בוכנות לתנועה סיבובית וההפך) המחבר מוטות ובוכנות. העיצוב הבסיסי דומה למנוע מכונית רגילה פרט לעובדה שבמקרה זה, את גל הארכובה מפעיל מנוע סרוו (מנוע עזר מגביר כוח).

מהירות מנוע הסרוו ניתנת לבקרה באופן פשוט ומדויק, באמצעות מקודדים וריסולברים  (סוג של שנאי חשמלי) המותקנים בתוך המנוע. זה גורם למצבי פעולה שונים כמו מהירות קבועה, שיפועים ליניאריים ולא ליניאריים, תדרים בעלי שיפוע מדורג הסורקים כל מה שאפשר.

לשימוש במנועי סרוו AC המבוקרים בדייקנות יש תועלת גדולה לאיכות הביצוע. מכיוון שיש להם מומנט סיבוב גבוה ואחיד מההתנעה עד למהירות הנקובה, מנוטרלות התהודות הרבות הטבועות בתוכניות אחרות. יתרה מכך, הוויברטור של GPUSA מסוגל להתאים את התזוזה של המתמר לתדירות כדי לשמור על רמת לחץ קול. הלוחות של המתמר סגורים בתוך צמיג מגומי בעל כושר הגנה גבוה, ומערכת הוויברטור בכללותה מבוקרת ע"י הטכנולוגיה החדישה ביותר, מסך מגע של מחשב במשולב עם לוגיקה הניתנת לתכנות.

"הפטנט שלנו הוא השיטה הפשוטה והיעילה ביותר, ואני מאמין שרוב המומחים מבינים שזו הטכנולוגיה היחידה שמסוגלת להתמודד עם מפרטי המיזם המשותף", אומר אנדרסן.

כך או כך, נדמה שיש פתרון ידידותי לסביבה ואף רווחי יותר. כפי שמציין ברנט: "אנו צופים שעם הוויברטור הימי תקטן טביעת רגל הסביבתית וזה יקל את הגישה למאגרים פוטנציאליים ויצמצם את הוצאות התפעול. ענקיות הנפט רוצות שהטכנולוגיה תפותח ותתקדם מספיק כך שהתעשייה תאמץ אמצעים ידידותיים לסביבה אלו".