חברת BP צופה האטה של הצמיחה בביקוש לנפט ובפליטות CO2

חברת BP צופה גידול בביקוש לנפט במשך 20 השנים הקרובות אך בקצב מואט, וזאת בשל התייעלות הצריכה בענף התחבורה, והנתח ההולך וגדל של גז טבעי ומקורות אנרגיה מתחדשת בתמהיל האנרגיה, כך על פי תחזית האנרגיה לשנת 2017 של ענקית הנפט

"נראה כי הביקוש הכולל לאנרגיה ימשיך לגדול, יחד עם השגשוג בכלכלות המתפתחות במהירות מיליארדי אנשים עולים מעל לרמה המוגדרת כהכנסה נמוכה" כך ע"פ הדו"ח של בוב דאדלי, מנכ"ל BP. "צפוי שאת היקף הגידול ירסנו חידושים ושיפורים בתחום ההתייעלות באנרגיה, בחסות תשומת הלב הגוברת לשימוש באנרגיה באופן בר קיימא ברחבי העולם".

על פי תחזיות BP, הצמיחה בביקוש לנפט על פני התקופה צפויה להאט מכמיליון חביות ליום ל-400,000 חביות ליום עד שנת 2035, כאשר הצריכה תגיע לכ-110 מיליון חביות ליום.

שיפור ההתייעלות ותמהיל דלקים נקי יותר יובילו גם הם להאטה חדה בפליטות פחמן, כך לפי הדוח של BP, מה שלמעשה יביא לגידול בפליטות הפחמן, אולם בקצב של פחות משליש משהיה הגידול של עשרים השנה האחרונות.

הביקוש לאנרגיה צפוי לעלות בשלושים אחוזים בלבד על פני עשרים השנים הבאות, וזאת למרות עלייה חדה בגודל האוכלוסייה. ע"פ תחזיות BP מגמה זו תפחת בשל חידושים משמעותיים בתחום ההתייעלות באנרגיה.

"לחדירת מכוניות חשמליות לשוק באופן הולך וגובר, ולמהפכה הנרחבת בתחום הניידות תהיינה השלכות משמעותיות על הביקוש לנפט בעתיד", כך לפי הדוח של BP.

עוד מציין הדוח כי הביקוש לנפט ממכוניות יגדל מכ-19 מיליון חביות ליום בשנת 2015 ל-23 מיליון חביות ליום ב-2035. כל זאת על רקע צמיחה מהירה של ציי רכב בעולם ולמרות שיפורים ביעילות של מנועים ועלייה צפויה של פי 100 במספר כלי הרכב החשמליים ל-100 מיליון לאורך התקופה.

אנרגיה מתחדשת, יחד עם אנרגיה גרעינית והידרואלקטרית, יספקו מחצית מהאנרגיה הנוספת הנדרשת בשנת 2035, בעוד השימוש בגז יגדל מהר יותר מאשר השימוש בנפט ובפחם, בעידוד של החברות המפיקות גז מפצלי גז בארה"ב.

חשמל, דלק אורגני, פחם וגז טבעי יהוו יחד 13 אחוזים מן הביקוש לדלק בתחבורה ב- 2035, לעומת 7 אחוזים ב- 2015.

 

אספקה

בינואר 2016 צנח המחיר של נפט גולמי מסוג ברנט ל- 27.88 $ לחבית, ירידה חדה מהשיא של 118.9 $ לחבית בפברואר 2013, מה שהביא חברות נפט רבות לסגירת פרויקטים שהפכו לבלתי כדאיים מבחינה כלכלית. לאור הסכם שנחתם לאחרונה עם ארגון אופ"ק ומדינות מפיקות נפט אחרות לקיצוץ בייצור במהלך ששת החודשים הראשונים של 2017, מחיר הברנט התייצב על 53 $ לחבית. למרות שעניין המשקיעים במגזר הנפט והגז התחזק, היקף ההשקעות עדיין לא חזר לתנופה שבו היה לפני השפל.

מלאי הנפט עומד כיום על רמות שיא ועדיין לא באה לידי ביטוי מלא ההשפעה על הקיצוצים המשמעותיים בהשקעות בפרויקטים חדשים של אנרגיה בשנים האחרונות" כך על פי דאדלי.

אספקת הנפט העולמית תטה לטובת המחזיקים במשאבים בקנה מידה גדול ובעלות נמוכה – חלקן של מדינות אופ"ק, רוסיה וארה"ב באספקת הנוזלים העולמית תגדל מ- 56 אחוזים בשנת 2015 ל- 63 אחוזים עד שנת 2035, וזאת על פי דו"ח BP.

הייצור במדינות אופ"ק במזה"ת צפוי לגדול ביותר מ- 9 מיליון חביות ביום, ויהווה את כלל הגידול בייצור באופ"ק. הייצור במדינות אופ"ק אחרות, אשר מתאפיין בדרך כלל בעלות בסיס גבוהה יותר, יצטמצם מעט במהלך עשרים השנים הבאות, מה שיגרום לחלקן בייצור להוות נתח קטן ומשמעותי פחות.

התפוקה בארה"ב צפויה לגדול ב- 4 מיליון חביות ביום לכמות של 19 מיליון חביות ביום בשנת 2035, כאשר הצמיחה מרוכזת במחצית הראשונה של תקופת התחזית, ומונעת על ידי ייצור מואץ של נפט וגט"ן. הייצור ברוסיה צפוי לגדול במיליון חביות ליום לכמות של 12 מיליון חביות ביום עד שנת 2035, על פי הדו"ח.

בינתיים, טוענים ב- BP, כי אם תימשך המדיניות, של מדינות שאינן חברות ב- OECD, של הרחבת קיבולת הזיקוק מעבר לביקוש, הדבר עשוי להוביל לקיבולת זיקוק עודפת משמעותית ובסופו של דבר לסגירת בתי זיקוק בשווקים בוגרים כמו אירופה, מדינות אסיה החברות ב- OECD וחלקים של צפון אמריקה.

 

מגזין פייפליין לנפט וגז / ינואר 2017

תחזית סוכנות האנרגיה העולמית

לפי תחזית שפרסמה סוכנות האנרגיה הבינלאומית בתחילת מרץ 2017, ייתכן כי אספקת הנפט העולמית תתקשה לעמוד בקצב של הביקוש אחרי 2020, מה שמעלה את הסיכון לעלייה חדה במחירים, אלא אם יאושרו מיזמים חדשים בקרוב מאוד. הערכה זו ניתנה על בסיס תחזית של לפחות חמש שנים בשוק הנפט.

התמונה המצטיירת היא כי בעוד כשלוש שנים מהיום תאט הצמיחה באספקה באופן משמעותי וכי בשנת 2022 יצנח כושר האספקה העודף לשפל שלא היה כמותו 14 שנים.

 

בשנים הקרובות אמנם נראה גידול בהיצע הנפט בארה"ב, קנדה, ברזיל ובמקומות נוספים, אבל גידול זה עשוי להאט עד 2020 אם השפל בהשקעות שנחווה במשק בשנתיים האחרונות (2015-2016) לא יתוקן. בעוד שההשקעות במשק הפצלים בארה"ב מניבות תשואה נאה, יש כבר אינדיקציות מוקדמות לגבי ההוצאות העולמיות הצפויות ב-2017 והן לא נראות מעודדות.

הביקוש לנפט יעלה במעט בשנים הקרובות ואף יעבור את המספר הסמלי של 100 מיליון חביות ליום בשנת 2019. המדינות המתפתחות יהיו אחראיות לכל הצמיחה בביקוש ואסיה בראשן, עם כמעט שבע מתוך כל עשר חביות שיתווספו לצריכה העולמית. עד אז, הביקוש לנפט בהודו יעלה אף על הביקוש בסין. בעוד המכוניות החשמליות, כך לפי סוכנות האנרגיה הבינלאומית, ישחקו תפקיד חשוב במשחק הביקוש לנפט, הסוכנות מעריכה שהן יחליפו רק מספר מצומצם של דלקים לתחבורה עד 2022.

הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה / מרץ 2017

מאמרים נוספים

תחזית הטווח הקרוב של מנהל המידע של מחלקת האנרגיה, ארה"ב

מנהל המידע של מחלקת האנרגיה של ארה"ב הוא יחידת הסטטיסטיקה של הממשל, יחידה שאוספת נתונים על מלאי האנרגיה, היצור, הצריכה וההפצה, על מחירים, טכנולוגיות וכן על שוקי האנרגיה ברחבי העולם. מנהל המידע עורך גם ניתוחי…

תשקיף ל- 2023: ההיצע יתאים את עצמו

השנה האחרונה התאפיינה בתנודתיות משמעותית, כאשר הדיזל – וגרסאותיו, בנזין ונפט לחימום – הם הדוגמאות הבולטות ביותר מבין התזקיקים. במהלך מרץ עד אוקטובר עמדו הפרמיות של נפט גולמי לדיזל בצפון מערב אירופה על 40 דולר…