חדשות המימן

תכנית הולנדית למסחר במימן תופסת תאוצה

תוכניות להקים מסוף מסחר במימן בהולנד תופסות תאוצה עם קבוצה של כארבעים חברות וארגונים שקבעו להיפגש בתחילת יוני ולדון בהתקדמות ובאופן שבו יוגדר הפרויקט, כמו גם צעדים אפשריים לסימולציות מסחר. בקבוצה נכללות חברות נפט וגז, חברות לאספקת אנרגיה ומוסדות פיננסיים.

"דרוש לנו שוק, זה בטוח" מספר מנהל הפרויקט ברט דן אודן ל'היידרוג'ן אקונומיסט'. המסחר בהיקף מלא יצא לדרך ב-2027, כך לפי הלו"ז הנוכחי, אם כי בנמלים מסוימים הוא יחל עוד קודם לכן.

היוזמה, שאותה מגבים ארבעה נמלים וחברת תשתית גז אחת, שמה לעצמה למטרה לייסד מסוף מסחר במימן שישתמש בתשתית הגז הטבעי של הולנד עם גישה של צד שלישי.

"מאחר שבהולנד יש לנו תשתית גז כפולה, נוכל להקדיש חלק ממנה למימן ועדיין להשאיר את תשתית הגז הקיימת כמות שהיא", כך לדברי דן אודן.

בזכות המיקום של הולנד היא מועמדת טובה להקים שוק מימן שיהיה דומה למסוף המסחר בגט"ן TTF כאחת מנקודות המוצא של המערכת האירופית.

בשוק ייסחרו במימן ממספר מקורות, לרבות מימן ירוק בייצור הולנדי וכן מימן כחול, מקורות בשוק האירופי הרחב וכן ייבוא מרחבי העולם.

 

בנמל רוטרדם בוחנים ייבוא מימן

בנמל עובדים עם חברות הפלדה הגרמניות 'טיסנקרופ' ו'אייץ'-קיי-אם' שבוחנות במקביל את האפשרות לצינור מימן שיעבור בין רוטרדם למתקנים שלהן בדויסבורג.

"אם אירופה וגרמניה רוצות להפחית את פליטות הפחמן הדו חמצני תוך שמירה על עמוד שדרה תעשייתי חזק, הן זקוקות לייבוא עצום של מימן. שיתוף הפעולה בין הנמל הגדול באירופה לבין נמל הפלדה הגדול בה יהווה איתות משמעותי לביסוס שרשרת אספקה שתסייע למעבר לאנרגיות נקיות יותר".

מימן נחשב אחת האפשרויות הבודדות לדה-קרבוניזציה של תהליך ייצור הפלדה, שבדרך כלל משתמש בפחם. ייצור הפלדה אחראי ל-7-9 אחוזים מפליטות הפד"ח. אבל המימן יקר הרבה יותר ויחסית לפחם, קשה לשנע אותו. מספר חברות בודקות מספר אפשרויות, לרבות הסבתו לאמוניה ואז לפצח אותו באתר עצמו.

גם 'אקוויור' הנורווגית בוחנת אפשרויות בתחום הזה עם 'טיסנקרופ'.