טוטאל תשקיע בגז סינתטי בארה"ב

הדלק הסינתטי גם זהה לגז טבעי וניתן להשתמש בו בתשתיות גז טבעי קיימות, כולל מתקני גז טבעי נוזלי. תמונה: גטי אימג'ז
Financial Times / מאי 2023
החוק האמריקאי להפחתת האינפלציה מזניק מיזמי מתאן

'טוטאל אנרג'יס' וסטארט-אפ בלגי בתחום האנרגיה מתכננים בארה"ב להקים מפעל להפקת גז טבעי סינתטי בשווי שני מיליארד דולר, בצעד שממחיש איך החוק של נשיא ארה"ב להפחתת האינפלציה מושך אל תוך ארצות הברית השקעות אירופיות בתשתיות אנרגיה נקייה. החברות יערכו מחקרים מקדימים במטרה להגיע להחלטת השקעה סופית ב-2024. המיזם צפוי ליהנות מזיכוי במס.
בארה"ב יש הרבה יתרונות לפיתוח של מיזם הגז הטבעי הסינתטי, לרבות תשתית גז מפותחת היטב, הפקת חשמל מאנרגיות מתחדשות בהיקף שהולך וגדל וכן סובסידיות ציבוריות רבות. המיזם פורץ הדרך הזה מעיד על היעילות שטמונה בחוק להפחתת האינפלציה בארה"ב. ההחלטה של ענקית האנרגיה הצרפתית להגשים את המיזם דווקא בארה"ב מגיעה בעת שהאיחוד האירופי מבקש לתת הצעות נגדיות לחוק האמריקאי בצורת סובסידיות למימן ירוק. המפעל, שככל הנראה יוקם בטקסס, ישתמש באנרגיית רוח ושמש להפקת מימן שישולב עם פחמן דו-חמצני ליצירת מתאן סינתטי, שזהה במבנה הכימי שלו לגז טבעי.
מרקו אלברה, מנכ"ל חברת 'טרי אנרג'י סולושנס' העוסקת בהפקת מימן ירוק, אמר כי התמריצים שמעניק החוק להפחתת האינפלציה האיצו את הפרויקט בכמה שנים. "לארצות הברית הפוטנציאל הטוב ביותר בכל הקשור לאנרגיה סולארית ואנרגיית רוח, קל לעשות בה עסקים ויש לה פחמן דו-חמצני זמין, צינורות זמינים ויכולת הנזלה – כך שהיא עונה על קריטריונים רבים עוד לפני החוק להורדת האינפלציה". על החסרונות בהקמת המפעל בארצות הברית, ביניהם האינפלציה הגבוהה ועלויות העבודה הגבוהות, עולים היתרונות הפיננסיים של החוק, הוסיף אלברה.

בארה"ב יש הרבה יתרונות לפיתוח של מיזם הגז הטבעי הסינתטי, לרבות תשתית גז מפותחת היטב, הפקת חשמל מאנרגיות מתחדשות בהיקף שהולך וגדל וכן מימון ציבורי


מתאן סינתטי זוכה לגיבוי כיוון שניתן להפיק אותו מפחמן דו-חמצני שנשאב מהאטמוספירה או נלכד ממקורות פסולת, כך שפליטות הפחמן מהשריפה שלו למעשה מנוטרלות. הדלק הסינתטי גם זהה לגז טבעי וניתן להשתמש בו בתשתיות גז טבעי קיימות, כולל מתקני גז טבעי נוזלי. את המתאן הסינתטי אפשר לשנע – כנוזל או בצנרת – ולהשתמש בו כתחליף ישיר לגז טבעי בלי שצריך יהיה לערוך שינויים בתשתיות של משתמשי הקצה. מאחר שהמתאן מכיל פחמן דו חמצני ממקור ביולוגי ולא משריפה של דלקים פוסיליים, הוא נחשב שניטרלי מבחינה של פליטות פד"ח.
פרויקטים דומים כבר נמצאים בשלבי הקמה במדינות אחרות, ביניהן יפן, שבה 'טוקיו גז', ספקית הגז המובילה של העיר, הקימה מיזם חלוץ קטן בשנה שעברה, וחברת התשתיות הצרפתית 'אנג'י' הזרימה גז סינתטי לרשת הפצת הגז בצרפת בשנת 2022.
"הגז הסינתטי יתרום למעבר האנרגיה בכך שיסייע ללקוחות שלנו לנטרל את הפחמן בפעילויות שלהם, בעיקר באלו שקשה להעביר לחשמל", אמר סטפן מישל, נשיא לענייני גז, אנרגיות מתחדשות וחשמל בטוטאל.
בין המשקיעים ב'טרי אנרג'י', שגייסה כ-200 מיליון דולר מאז הקמתה ב-2019, נמנים קבוצת הכרייה 'פורטסקיו פיוצ'ר אינדסטריז', HSBC וחברת התשתיות הגרמנית 'אאון'.
'טוטאל' ו'טרי אנרג'י' יקבלו כל אחת חמישים אחוז בפרויקט, אך מעוניינות לגייס שמונים אחוז מהעלות באמצעות חוב. הן מתכננות לקבל את ההחלטה הסופית בנוגע להשקעות בשנת 2024. המפעל צפוי להפיק 100-200 אלף טון גז טבעי סינתטי לשנה, והוא ככל הנראה יוקם בטקסס, מסרו החברות. מקור הפחמן הדו-חמצני יהיה במתקנים ששורפים בהם פסולת טבעית.

דרוש צריך חומרי גלם פרימיום עבור מימן ירוק, שלא זול להפיק, ופחמן דו-חמצני שמקורו בביומסה לא יהיה זול אף הוא


הגז הטבעי הסינתטי שיופק במפעל מיועד לשוק האמריקני ולייצוא לאירופה ולאסיה.
גז סינתטי הוא "עדיף לחלוטין על גז טבעי מפרספקטיבה של פליטות פחמן", כיוון ששיטת ההפקה ממחזרת פחמן דו-חמצני שאחרת היה משתחרר, אמר טים הארד, סמנכ"ל בכיר לענייני מעבר האנרגיה ב'ארגוס מדיה'.
עם זאת, "צריך חומרי גלם פרימיום עבור מימן ירוק, שלא זול להפיק, ופחמן דו-חמצני שמקורו בביומסה לא יהיה זול אף הוא", הוא הוסיף, וציין כי העלות תהיה המכשול העיקרי לאימוץ מקיף של השיטה.
במקביל, המפקפקים בגזים סינתטיים מציינים את הסיכון לדליפת מתאן בתהליך ההפקה, ואחרים מזכירים שנטרול פליטות הפחמן אינו מספיק אל מול שינויי האקלים המהירים.
עם זאת, אלברה מאמין בביקוש לדלק. הוא סבור שתעשיית הספנות, שבוחנת יותר ויותר את הגז הטבעי הנוזלי כמקור דלק, וכן בתי זיקוק, מפעלי פלדה "וכל משאית שמונעת בגז טבעי נוזלי" הם משתמשים פוטנציאליים של מתאן סינתטי.
הוא הוסיף ש'טרי אנרג'י סולושנס' נמצאת במגעים עם "כמה מפולטי הפחמן הדו-חמצני הגדולים בגרמניה" ועם גופים ביפן על משיכת גז טבעי סינתטי מהמפעל בטקסס ומפרויקטים עתידיים נוספים של החברה. חברת הסטארט-אפ הבלגית מביאה איתה את הידע בייצור מתאן סינתטי והיא כבר מפתחת בתהליך ייצור של לולאה סגורה בשביל לספק מימן ירוק לצפון מערב אירופה באמצעות שינוע של גז סינתטי מאזורים עשירים באנרגיות מתחדשות והמרה שלו חזרה למימן בעזרת הפחמן הדו חמצני שנלכד ואז למחזר אותו חזרה לתוך תהליך הייצור.

מאמרים נוספים

הסוכנות להגנת הסביבה בארה"ב בונה על מימן ולכידה

בחודש מאי פרסם ממשל ביידן בארה"ב את התקנות העתידיות להגבלת פליטות הפחמן מרשת החשמל. התקנות ייכנסו לתוקף בעיקר בעשור הבא ויחולו על תחנות כוח המונעות בגז ובפחם. אם התכנית אכן תיכנס לתוקף, מפעילי התחנות האלה…

הפחם של גרמניה מחפש את הירוק

חגורת המכרות ההיסטורית של מזרח גרמניה עשויה לזכות לעדנה מחודשת הודות לתוכניות להקים את פארק הסוללות הגדול ביותר במדינה בבוקסברג, תחנת כוח פחמית מהתקופה הקומוניסטית על גבול פולין. הפרויקט, שנחשף על ידי חברת הכרייה והחשמל…