יונדאי תבנה בסין מפעל לתאי דלק שפועלים על מימן, המפעל הראשון שמקימה החברה מחוץ לקוריאה הדרומית ובכך יצרנית הרכב הענקית מבססת את מקומה בשוק המתפתח במהירות של כלי רכב מונעים במימן.
התכנית היא חלק ממאמץ כללי בחברה לייצר כלי רכב ידידותיים יותר לסביבה, שהולך יד ביד עם עלייה חדה מאוד בהשקעות במערכות של תאי דלק.
המהלך מצביע גם על כך שחברות מקוריאה הדרומית מתרחבות בסין וזאת חרף אי שביעות רצון ולחצים מצד ארה"ב. על רקע מתיחות ביחסי הסחר בין וושינגטון לבייג'ין, חברות בינלאומיות נאלצות לפתח שרשרות אספקה נפרדות בתוך סין כדי לשרת את הכלכלה השנייה בגודלה בעולם.
המפעל של יונדאי יוקם בגואנז׳ו, ועלות הקמתו מוערכת במיליארד דולר. בניית המפעל אמורה להסתיים במחצית השנייה של 2022. בתחילה תייצר יונדאי במפעל 6,500 מערכות תאי דלק בשנה, והיא תשתמש בהן ב-Nexo electric SUV .
מימן בסינית
סין צפויה להיות השוק הגדול בעולם לכלי רכב חשמליים מונעים בתאי דלק, והיא עצמה מתכננת לייצר מיליון כלי רכב כאלה עד 2035.
לי האנג-קו, יועץ בכיר של המכון הטכנולוגי ליצרני כלי רכב של קוריאה מספר, "יונדאי רוצה להתחרות בשוק כלי הרכב המונעים במימן בסין, שבו היא עודנה שחקנית מובילה, בעוד שהיא מתקשה להתחרות בו עם יצרנים מקומיים של סוללות למכוניות חשמליות. הקמת המפעל היא הצעד הנכון לעשותו כעת משום שייצוא לסין של מכוניות מימן שיוצרו בקוריאה יהיה יקר מדי בשקלול המכסים".
בחודש דצמבר הודיעו ביונדאי על כוונה לייצר 700,000 תאי דלק מימן מדי שנה כבר ב-2030 וזאת בהתאם לביקוש שהולך וגובר. החברה מאיצה גם את הפיתוח של מערכות מונעות במימן לספינות, דאונים וכלי טיס וזאת נוסף על המכוניות.
החברה, שיש לה עשרים שנות ניסיון בפיתוח מערכות תאי דלק, הציגה את המכונית החשמלית הראשונה בייצור המוני על בסיס תאי דלק עוד בשנת 2013. אחריה הגיעה ב-2018 הNexo SUV. בינואר הציגה יונדאי את Xcient; – משאית על בסיס תאי דלק, שהיא המשאית הראשונה שתונע בתאי דלק מימן שתיוצר בייצור המוני.
זה זמן רב שיונדאי סופגת ביקורת על שהיא מתמהמהת לאמץ טכנולוגיות חדשות. עם זאת, היא הודיעה לאחרונה על כוונה להשקיע 54.5 מיליארד דולר במשך חמש שנים במעבר מכלי רכב מסורתיים לכלי רכב חשמליים, תאי דלק מימניים ומכוניות אוטונומיות. החברה מתכננת שצי המכוניות שלה יהיה חשמלי במלואו עד ל-2040.
יונדאי וגם טויוטה היפנית, שגם מחויבת לטכנולוגיה מבוססת מימן, אומרות כי השימוש במימן הוא בעיקר לתחבורה ארוכת טווח, וזאת בניגוד למכוניות חשמליות עם סוללות רגילות, שמתמודדות עם מגבלות טווחי נסיעה, זמני טעינה ארוכים ופחת של הסוללות.
קוריאה הדרומית רוצה מאוד לפתח מערכות תאי דלק מבוססי מימן והממשלה התחייבה להשקעה גדולה בתחום. אבל עד כה מכירות של כלי רכב כאלה נתקלו בקשיים עקב בעיות תשתית, לרבות מחסור בתחנות דלק ייעודיות.