ים אחד של מכליות נפט ושני תעריפים שונים
ויקי דו וסמיר צ'. מוהינדרו: הפלישה הרוסית לאוקראינה מפלגת את צי המכליות העולמי ומסבכת את העניינים ביבשה ובים
Commodity Insights S&P Global / מאי 2023
מלחמת רוסיה-אוקראינה נמשכת וברקע ענף ההובלה הימית עדיין מנסה להסתגל לאינספור הסנקציות הבין-לאומיות שהוטלו על רוסיה, כולל השינויים והעדכונים שחלו בהן ב-15 החודשים האחרונים. הסנקציות פיצלו את המכליות בכל העולם לשוק שמכונה בעברית 'שוק כפול-מחיר' Two-Tier Market.
רוב המכליות שמובילות נפט רוסי פועלות על בסיס משלוח: רכיבי המטען נשארים בגדר מידע חסוי, אבל בעלי הספינות מציעים הנחות נכבדות על הפלגות הביניים, שנדחסות בין שתי העמסות של מטענים רוסיים ואז חוזרות מהר למטען הבא. כשמדובר במכליות נושאות תזקיקים או נפט גולמי בטווח מעמס של 80-160 אלף טונות (LR2), שמעדיפות להפליג בנתיב מהמפרץ הפרסי לאירופה בין שתי הטענות של חומר גלם רוסי, ההנחה בסך 300 אלף דולר (נכון לאמצע אפריל) ושווה לשבעה אחוזים בערך מהמטען הממוצע.
תקרת המחיר שמוטלת על מוצרי אנרגיה מיצוא רוסי נותנת לגיטימציה, הלכה למעשה, לסחר במוצרים האלה, אבל המשתתפים בשוק טוענים בתוקף שהיא מסבכת את התהליך.
לכאורה, תקרת המחיר מאפשרת לבתי זיקוק ולחברות הענק לסחור בנפט רוסי.
"למעשה, אי אפשר להגיד חד-משמעית אם חברה מסוימת סוחרת או לא סוחרת במטענים רוסיים. לפני שמקבלים החלטות, יש לעמוד בכל מיני דרישות מחמירות", אמר מנהל בכיר בחברת גדולה שמחזיקה במכליות.
מנהל נוסף בענף התובלה הימית ציין שספקי צ'רטר מסוימים מתעקשים לבדוק את היסטוריית ההפלגה של מטענים רוסיים לפני שהם מעמיסים את המטען שלהן. אם במקרה נמצא מטען רוסי על המכלית, הם רוצים לבדוק את ניירת המחירים של ספק הצ'רטר הקודם ולאשר עמידה בתקרת המחיר. ספק הצ'רטר הקודם, כמעט תמיד יתעקש לשמור על סודיות ולא רוצה להסגיר את פרטי המחיר למתחרה פוטנציאלי.
אמנם התקשורת דיווחה בהרחבה על שיבוש המסחר, שהוביל להחלפת הנפט הרוסי בנפט ממקורות אחרים, כמו ארה"ב, מערב אפריקה והמפרץ הפרסי, אבל במקרים רבים, הסוחרים מודאגים דווקא מעניינים פרקטיים, כמו זה שמתואר לעיל.
בחלק מהחברות מסירים בימים אלה את ההגבלות על מסחר במטענים ממקור רוסי, אבל מטילים תנאים לבדיקת המחירים. הדרישה הזאת עלולה להוסיף לעומס הבירוקרטיה. כשמוציאים הפלגות שכר, אפשר להחליט אם להעמיס בנמלים רוסיים או לא, אבל כשעבודות שיטעון נכנסות לתמונה, הכול נהיה מורכב יותר.
מנהל בענף הביטוח הימי מספר שהשילוב של מטענים ממקורות שונים ליד פוג'יארה (איחוד האמירויות), מחוץ לגבולות הנמל המלזי וקוריאה הדרומית מצביע על העמסה של נפט ממקור רוסי, גם אם משטר המטען עולה אחרת.
על הנייר, הגבלת המחיר לא חלה על מטענים כאלה, אבל בהשכרה של כלי שיט, נדרש אישורם של מספר צוותים, כולל צוות משפטי, צוות ציות וצוות ביטוח. חברות שמספקות כיסוי ביטוחי לכלי שיט שומרות לעצמן את הזכות להעביר מכליות שנמצאות בים הפתוח אל הנמל הסמוך אם מתגלה חריגה מתקרת המחיר למטען. "גם אם החשדות מכוונים אל המטען, המכלית היא שנגררת אל רשת המעקב, חרף כל בדיקות הנאותות", אמר מנהל בתחום הצ'רטר.
בשל הסיבוכים האלה, צי המכליות העולמי נחלק לפי מכליות שמובילות או לא מובילות מטענים ממקור רוסי.
היקף המכירות במקטעים האלה הולך ומתגבר כי זה הגודל המועדף להובלת מטענים רוסיים. לא כל הנמלים ברוסיה יכולים לקלוט מכליות גדולות כמו מכליות גדולות לנפט גולמי ומכליות עם טווח 45-80 אלף טונות
מכירות ורכישות
על הרקע הזה עלו המכירות והרכישות של מכליות נפט בשנה שעברה. נתונים מהענף הראו נסיקה במספר המכליות הנושאות תזקיקים או נפט גולמי בטווח מעמס של 45-80 טונות ובטווח בינוני מקטגוריות אפרמקס (80-120 אלף טונות) וסואצמקס (160 אלף) שהחליפו ידיים במשך המלחמה.
לפי ההערכות, ב-2022 הוכפל מספר המכירות של מכליות סואצמקס בכל הגילים והגיע ל-103, לפי 'וסלז-ואליו', סוכנות הייעוץ הימית שפועלת מבריטניה; ובאותו פרק זמן, עלו המכירות של מכליות מקטגוריית אפרמקס ב-30% והגיעו ל-121. במכליות "נקיות" (הכוונה לתזקיקים בינוניים כגון בנזין או נפטא) , עלו המכירות של מכליות לטווח בינוני בשליש והגיעו לכמעט 350.
היקף המכירות במקטעים האלה הולך ומתגבר כי זה הגודל המועדף להובלת מטענים רוסיים. לא כל הנמלים ברוסיה יכולים לקלוט מכליות גדולות כמו מכליות גדולות לנפט גולמי ומכליות עם טווח 45-80 אלף טונות.
חלק מחברות המכליות, כמו 'מארסק', מקפידות לא להוביל מטענים רוסיים, אבל לאחרות אין בעיה עם זה, כי מותר להן במסגרת תקרת המחירים, אם המכלית עצמה אינה בבעלות רוסית או נושאת את דגל רוסיה.
אחת החברות הבולטות שמובילות מטענים מרוסיה היא 'גאטיק שיפ מנג'מנט'. אנשי ההנהלה שלה לא היו זמינים לתגובה, אבל ב'ווסלז-ואליו' אמרו שהחברה קנתה ב-2022 תשע מכליות לטווח בינוני, חמש מכליות לטווח ארוך 2, חמש מכליות מקטגוריית סואצמקס, 16 מכליות אפרמקס ומכלית גדולה מאוד לנפט גולמי (160-320 אלף טונות) . מאז עלה המספר ליותר מ-50 עד כה ב-2023, לפי מקור מתחום ההובלה הימית.
לדברי המתווכים, החברות הנוספות שמובילות מטענים רוסיים כוללות את 'אווין אינטרנשונל', 'דיינאקום' ו'סאן אנטרפרייז'.
מספר המכליות הגדולות מאוד לנפט גולמי עם קונים חסויים עלה ל-19 ב-2022, לעומת שתיים בלבד ב-2021
בעלות חסויה
רבות מהמכליות האמורות נמכרו לקונים חסויים: קונים חד-כיווניים שומרים על פרטיות העסקאות על ידי שימוש בשירותים של מתווכים וסוכני צד שלישי בעלי פרופיל נמוך, עם התמחות בעסקאות שמאפשרות להם לחמוק מהרדאר הרלוונטי.
ב'וסלז-ואליו' מעריכים שמספר המכליות הגדולות מאוד לנפט גולמי עם קונים חסויים עלה ל-19 ב-2022, לעומת שתיים בלבד ב-2021. בעסקאות מקבילות במכליות מקטגוריית 'סואצמקס' חלה עלייה במספרם מארבעה ל-14 ומשישה לעשרה במכליות מקטגוריית 'אפרמקס', לפני הנתונים של הסוכנות. בעסקאות של מכליות נקיות לטווח בינוני, עלה מספרם פי שלושה, ל-27 קונים חסויים.
כל עוד לא נעשה שימוש בלוגיסטיקה ובשאר השירותים של חברות ב-G7 ובאוסטרליה, כל עוד מקפידים על תקרת המחיר, אפשר להוביל את מטעני הנפט הללו בלי להפר סנקציות, כפי שאמר גורם רשמי במחלקת המדינה של ארה"ב ל-S&P Commodity Insights.
לדברי מנהל בתחום הביטוח, כלי הובלה ימיים רבים שנושאים נפט רוסי מקבלים כיסוי ביטוחי ממועדוני כיסוי ושיפוי רוסיים, מניפים דגלים של ארצות אחרות, חברים ברישומים אחרים ובעליהם הרווחיים הסופיים מחזיקים בדרכונים ממדינות "מקלט".
בשנה שעברה מחירה של נושאת נפט LR2 (80-160 מיליון טונות) הוכפל לכ-56 מיליון דולר
ערכים בעלייה
התדירות הגוברת של רכישות ומכירות מכליות מקפיצה את המחירים של הנכסים האלה. מכלית מקטגוריית 'אפרמקס אתר' שנבנתה ב-2007 נרכשה בפברואר על ידי קונה שפועל מהמפרץ הפרסי תמורת כ-37 מיליון דולר. שבועיים בלבד לפני הפלישה הרוסית לאוקראינה, נסגרה עסקה לרכישת מכלית בגודל וגיל דומים, תמורת 17 מיליון דולר.
מחירה של מכלית תזקיקים ונפט 45-80 אלף טונות, בת עשר הוכפל מהשנה הקודמת ועומד עכשיו על כ-56 מיליון דולר. מחירה של מכלית גדולה מאוד להובלת נפט גולמי (160-320 אל"ט) באותו גיל עלה בשני שליש בתוך שנה ל-75 מיליון, לדברי 'וסלז-ואליו'.
ערפל האי-ודאות שאופף את הסנקציות הנוכחיות, לצד חששות שתקרת המחיר על מטענים תסולק בשלב מסוים, מבטיחים שמגמת התמחור הכפול בצי המכליות העולמי תימשך בטווח הקרוב.
