כשרפורמות כלכליות פוגשות ממשלה משותקת בכווית

Petroleum Review / מרץ 2017
הפרלמנט בכווית סוגר חשבונות ומעכב תכניות פיתוח שאפתניות במגזר האנרגיה

הפרלמנט בכווית סוגר חשבונות בכך ומעכבת תכניות פיתוח שאפתניות במגזר האנרגיה

קחו מדינת קצבה (Rentier State) עם גרעון תקציבי של 17 בתמ"ג בעוד שמחיר הסחורה שהיא מייצאת צונח ותקבלו צורך הכרחי ברפורמות כלכליות. הוסיפו העלאה של מחירי הדלק וכן של שירותי התשתיות, תכניות לשיפוץ כללי אצל המעסיק הלאומי הגדול ביותר, מגזר הנפט, והזמינו משקיעים מכל העולם. שלבו את זה עם מערכת פוליטית שהיא כביכול פלורליסטית, כזו שמאפשרת בחירה של הרשות המחוקקת אבל בפועל אוסרת על קיומן של מפלגות או כל ביקורת על השליט, האמיר. זרקו אל התבשיל קמפיין בחירות של מחוקקים שאפתניים מקוששים מצביעים באמצעות הופעות פופוליסטיות בפני הבוחרים; שבטים, סוחרים, איגודים מקצועיים, איסלמיסטים שיעים וסונים, נוער שמרני מול נוער מודרני. השאירו את הפרלמנט שנוצר מכך להגות בתכנית צנע של הממשלה. מה בישלתם? שיתוק של הרשות המחוקקת כאשר כל מפלגה מתחרה נלחמת להגן על הנתח שלה מהעוגה ההולכת ונעלמת ומאשימה את כישלונה שלה בניהול הכושל של הממשלה ובשחיתות הפושה בה.

בדומה למדינות אחרות במפרץ, כווית מתמודדת עם השחיקה בחוזה החברתי הנדיב שבין הממשלה לאזרחים ומקצצת בתקציב בעיקר בגלל פגיעה במחירי הנפט. אחרי שנים של עודף תקציבי, המדינה הגיעה ל-17 אחוז גירעון תמ"ג במהלך 2015-2016. לפי קרן המטבע העולמית, שיעור הגירעון יכול לצנוח ל-13.5 אחוז מהתמ"ג, אבל הממשלה עדיין צריכה לגייס עשרה מיליארד דולר. קרן המטבע המליצה שכווית תפתח את קרן העושר שלה, בסך 600 מיליארד דולר, על מנת לממן את הגירעון. עד כה סירבה הממשלה, אולם אפשרה משיכה של שבעה מיליארד דולר על מנת לממן עסקאות.

קירסטין דיוואן, חוקרת בכירה במכון לחקר מדינות ערב במפרץ הפרסי היושב בוושינגטון, רואה כאן משוכות משמעותיות. האופוזיציה, שיש לה רוב קטן בפרלמנט החדש, הריצה קמפיין שהתבסס על האופן שבו כווית תצלח את תקנות הצנע על ידי מלחמה בשחיתות וקריאה לשקיפות גדולה יותר מצד הממשל. "אין ספק שיש בעיית משילות שנובעת מהאופן שבו התפתח החוזה החברתי. קבוצות חברתיות שונות רוצות את חלקן בעוגה ומשרדים ממשלתיים נשלטים בידי פלגים מסוימים".

 

תפוקה בהרחבה

תפוקת הנפט של כווית עמדה בממוצע על 2.7 מיליון חביות ביום בינואר 2017, אחרי הקיצוצים של 131 אלף חביות ביום שהוסכמו עם אופ"ק. חברת הנפט של כווית הזניקה את התפוקה כדי לפצות על אבדן הנתח של כווית משדות שהושבתו ב-2014, בין סעודיה לכווית. כעת יש בין שתי המדינות מחלוקת באשר למידת שיתוף הפעולה בהפעלה מחודשת של השדות.

"פרויקט כווית" מבצע ניטור של פעילות הקידוח במדינה מאז 1997 ועד 2014. המיזם עבר רביזיות באופן קבוע ומטרתו להגביר את כושר התפוקה לארבעה מיליון חביות ביום עד 2020, בעיקר באמצעות פיתוח עתודות נפט כבד. משקיעים מרחבי העולם מוזמנים להשתתף במיזם באמצעות חוזים של שירותים טכניים עם KOC.

 

ג'וראסיק גז

תפוקת הגז נעה סביב 1.3 מיליארד רגל מעוקבת ליום, שמתוכם, 130 גז בלתי מלווה (גז טבעי מבארות גז ובארות קונדנסטים, בעלות תכולת נפט נמוכה או ללא נפט כלל ) משדות צפוניים. כל הגז נצרך בתוך המדינה בתעשיות הזיקוק, הפטרוכימית, ייצור חשמל ושיוב נפט מוגבר EOR.

כווית היא יבואנית הגט"ן הגדולה במפרץ, עם 50 מטענים המסתכמים ב-7.045 מיליון מ"ק בעשרה חודשים עד נובמבר 2016- כמות הגדולה בעשרה אחוזים מהשנה שעברה. היא תייבא גם עוד 20 מיליון ר"מ ביום של גז מעיראק. האנליסט כמאל אל-חראמי, סבור שהמדינה צריכה לייבא יותר גז מעיראק באמצעות הצינור הקיים ולהשתמש בגז הזה לייצור חשמל ואת עודפי החשמל לייצא מחדש לאזור בצרה שבעיראק.

היהלום שבכתר של הממשלה הוא "פרויקט ג'וראסיק" – תכנית לקידוח גז הדוק, עמוק ובלתי מלווה מעתודות במאגרי גז במסלעים קרבונטיים שבג'וראסיק מאראט ועוד, מאגרים בעומק 13 אלף רגל.

KOC מעוניינת להגביר תפוקת גז בלתי מלווה, אבל בגלל בעיות פוליטיות, יש סדקים בתכנית. ב-2010 חתמו 'של' ו-KOC  על הסכם שירותים טכניים בסך 1.5 מיליארד דולר, להגדלת התפוקה. כעבור שנה, המחוקקים בכווית החליטו לערוך מבדק שחיתות של ההסכם. החקירות הועברו לידי התובע הכללי ב-2012 ונזנחו ב-2016.

אל חארימי סבור שזה היה בזבוז זמן. מאחר שלכווית אין ניסיון בגז חופשי צריך היה להשאיר את החוזה בידי 'של' אבל בגלל פעולת הפרלמנט, מי שלבסוף תפעלה את השדה היא חברה מקומית בבעלות דובר הפרלמנט לשעבר, חברה שאין לה כל ניסיון בהפקת גז הדוק. כקבלנית משנה מונתה חברה איטלקית שהוחלפה בחברה בריטית ובסופו של דבר המיזם כולו נעצר בשל קשיים במימון.

 

פוליטיקה של מיזמים ציבוריים ופרטיים

מיזמים שאפתניים נוספים נדחו או עוכבו בגלל הפוליטיקה. פרויקט הדלקים הנקיים בשווי 12 מיליארד דולר להרחבת שני בתי זיקוק ענקיים נדחה ל-2019 משום שהחברה זקוקה למימון נוסף.

המיזם לבניית מסוף לייבוא וגיוז גט"ן באזור אל-צור, מתחם פטרוכימיה וכן בית זיקוק ל-615 אלף חביות ביום, ייכרכו כולם בחברה חדשה שתוקם לצורך העניין וחמישים אחוזים ממנה יופרטו בהנפקה ראשונית לציבור.

האיגוד המקצועי הגדול בכווית, קונפדרציית פועלי תעשיות הנפט והפטרוכימיה, מתנגד נמרצות לקיצוץ ולהפרטה. באפריל 2016 שיתקה שביתה 60 אחוזים מיצור הנפט וזה עלה למדינה 200 מיליון דולר. בינואר 2017 מילאו את הרשתות החברתיות מחאות וביקורת של חברי האיגוד על דליפות סולפיד וביקשו להכריז מצב חירום. כעת האיגודים רוצים ששר הנפט יודח בשל תכניות ממשלתיות.

 

מאבקי הירושה של א-סבאח

זה הנוכחי הוא הפרלמנט הרביעי בחמש שנים והפעם האחרונה שפרלמנט השלים כהונה בת ארבע שנים הייתה ב-2003. האמיר הנוכחי וקודמו בתפקיד נטרלו את הסמכות הרגולטורית של הפרלמנט, כשלדעתם איבד שליטה. כעת המאבק על היורש במשפחת השליט א-סבאח מוסיף עוד שמן למדורה.

האיסלמיסטים והשמרנים בכווית זוכרים את ימי הכיבוש העיראקי, קיבלו בברכה מתונה את ממשל טראמפ ושמחים על הגברת שיתוף הפעולה עם נאט"ו בסוגיות ביטחון. מרכז של נאט"ו נפתח בכווית בינואר 2017 ואישר את סדר העדיפויות של המערב במפרץ. "מה שמגיע מהמערב, מגיע בלבוש צבאי. אנחנו מתים על זה" אומר אל-חראמי. בשנה הקרובה ניווכח אם האישור הזה מגיע גם ממשקיעים בינלאומיים.