מארס טורקי

בעקבות ניסיון ההפיכה בטורקיה, כתב ד"ר קנט מורס, מומחה למדיניות נפט וגז טבעי, ניהול סיכונים ופיתוח כלכלי של שווקים בצמיחה, סיכום של האירועים מנקודת המבט של עולם האנרגיה. הדוח נכתב במסגרת Energy Capital Research Group תמצתנו כאן את החלק שדן בקשר שבין הממשל האזורי הכורדי לטורקיה:

צינור הנפט לטורקיה הוא צעד משמעותי והכרחי מבחינתו של הממשל האזורי הכורדי, בניסיונו להתרחק מהממשל המרכזי בבגדד. הקמפיין לעצמאות העלה הילוך והאיבה בין ה-KRG  לראש ממשלת עיראק, היידאר אל-עבאדי, היא אחת הסיבות שניתן היה לרקום הסכם עם טורקיה (שם יש התנגדות עזה לאל-עבאדי השיעי).

כותב הדוח שימש כיועץ לשר משאבי הטבע הכורדי לגבי הליטושים הסופיים של נוסח הסכם חלוקת התפוקה. הסכמים כאלה עדיפים לחברות הנפט מאשר חוזי שירותים אשר מיושמים כיום במקומות אחרים בעיראק, מקומות שעדיין נתונים לתנאים והגבלות של החוקה הראשית.

כצפוי, החלטתה של כורדיסטאן לחתור לחוזים עצמאיים עם מפעילים חיצוניים נענית במורת רוח מבגדד ונתפסת כצעד לא חוקי, מה שהוביל לעיכוב בתשלומים שהיו בערבות ממשלתית לחברות המפיקות נפט וגז. עם זאת, בתגובה לאולטימטום מבגדד, אקסון-מוביל הובילה יציאה של חברות נפט בינלאומיות ממיזמים בשדות שהסתברות הרווח שלהם נמוכה (חרף גודלם העצום) בדרום עיראק וזאת לטובת מפעלים כורדיים.

על מנת לנתק את התלות הכורדית בשאר חלקי עיראק, נדרשים מקורות רווח עצמאיים. בארביל צופים שהדבר יתאפשר באמצעות יצוא הנפט והגז הטבעי שלה עצמה. על מנת להגשים מטרה זו, צינור הנפט הטורקי הוא הכרחי.

שוק שחור זהב שחור

עם זאת, לדרום מזרח טורקיה יש עוד השפעה משמעותית בתעשיית הנפט, השפעה שנשיא טורקיה חוזר ומכחיש. אבל הדבר אושר על ידי מספר דוחות עצמאיים, לרבות של כותב הדוח הנ"ל – רשת נרחבת של מתווכים התבססה ומבריחה לתוך טורקיה נפט מאזורים שבשליטת דאעש בסוריה ובעיראק. הערוצים מתרכזים באזור ממזרח לשיהאן שבתוך טורקיה.

בסוף השנה שעברה, יצא דוח של ג'ורג' קיורקטסוגלו ואלק ד. קוטרובי, שניהם מאוניברסיטת גריניץ' בבריטניה ומהמרכז לחוקי הספנות שבלונדון. הנה חלק ממנו:

דאעש הקים רשת נרחבת של מתווכים בטריטוריות ובמדינות השכנות, במטרה לסחור בנפט גולמי תמורת מזומן. עם הוצאתו מהקרקע, הנפט מזוקק קלות באתר הקידוח ואז שרשרת אספקה מביאה אותו לשוק. (…) את התחנה הסופית מתפעלת חברה טורקית "בוטאס אינטרנשיונל בע"מ."

כאן זה מתחיל להיות מעניין. כשחקרו את היקפי המשלוחים, בלטה עובדה מדהימה. בכל פעם שדאעש נלחם בקרבת אזור מסוים שמשופע בנפט, הייצוא משיהאן זינק בבת אחת. למשל, שיאים חריגים חפפו למועד נפילת שדה הנפט הגדול ביותר של סוריה, אל עומאר, בידי דאעש. שיא אחר התרחש בזמן הלחימה בין דאעש לצבא הסורי על השליטה בשדות הנפט ג'האר ומאהר, כמו גם בחברת הגז היאן במזרח חומס. שרשרת האספקה הלא חוקית מתפעלת את השינוע באמצעות משאיות לאורך החלק הטורקי הכביש האירופי 90-E.