אקווינור Equinor פרסמה בנובמבר את תרחישי האנרגיה העולמיים שלה לטווח הארוך, שבועות ספורים אחרי חברת BP המתחרה. נראה כי התחזיות של שתי החברות מניעות את האסטרטגיות התאגידיות שלהן – אך ייתכן גם שהמצב הוא הפוך.
שתי החברות מעלות הילוך במאמץ להתאים את עצמן למעבר לאנרגיה דלת פחמן, כפי שמשתקף לפחות במידה מסוימת בכל ששת תרחישי האנרגיה שלהן. אבל BP מתכננת לשדרג את תמהיל האנרגיה שלה עם מקורות מתחדשים, ולשנמך את תחום הנפט והגז במהירות רבה יותר מאשר 'אקווינור' מה שמשקף אופטימיות ופסימיות בהתאמה בשלושת התרחישים שלה.
לדברי ספנסר דייל, המשמש ככלכלן ראשי ב-BP , בעת פרסום 'תחזית האנרגיה 2020' באמצע ספטמבר, לא מדובר בתחזיות אלא בתרחישים עתידיים אפשריים לתקופה של אמצע המאה, המאיצים בחברה לגבש אסטרטגיה שתהיה "חזקה וגמישה” בשלושתם.
מצד שני, בפסיכולוגיה הקוגניטיבית יש מושג שנקרא 'הטיית אישור'. נראה שהאסטרטגיות של שתי חברות הנפט האירופיות – המושפעות במידה מסוימת מן הנסיבות הקיימות – מטות את התחזיות שלהן, לפחות במידת מה.
'אקווינור' היא גם חברת נפט בינלאומית, ואחרי שהופרטה חלקית בשנת 2001 והתרחבה משמעותית מבחינה בינלאומית, היא גם רווחית מאוד. אבל החברה גם נותרה ברובה בבעלות המדינה ובחלקה חברת הנפט הממשלתית של נורווגיה, האחראית בעיקר לפיתוח משאבי נפט וגז במדף היבשת של נורווגיה.
לעומתה, BP היושבת בלונדון היא שחקנית בינלאומית של ממש. נסיבות שונות אלה משפיעות על מרחב התמרון האסטרטגי של שתי החברות – כאשר ל- BP יש כיום הרבה יותר מרחב מאשר ל'אקווינור' – באופן שניכר גם בהשקפות ובאסטרטגיות שלהן.
צריכת הנפט הגלובלית משמשת כתמונת מצב בזעיר אנפין של השקפותיהן השונות של BP ושל 'אקווינור' לגבי צריכת האנרגיה בעתיד, כאשר באים לבחון את שלושת תרחישי האנרגיה של כל אחת מהן, ואת השקפותיהן לגבי שיא הביקוש לנפט.
מסלולי צריכה אפשריים
התרחישים העסקיים של 'אקווינור' ו-BP מציגים מסלול דומה להפליא מבחינת צריכת נפט עד שנת 2050 – במסגרת הרפורמה במגזר ובגישת 'עסקים כרגיל' BAU בהתאמה. החלופות שלהן, שמבוססות על יעד של הפחתת שתי מעלות, במסגרת הסכם פאריז- איזון ומעבר מהיר, אך שונה לגמרי בכל אחד מהתרחישים האחרים שלהן. איזון, או קיזוז בהקשר זה – rebalance הוא צמצום פליטות פחמן קיימות עד לאיזון מלא וכן השקעה באמצעים שמוציאים פחמן מהאטמוספירה, כמו נטיעת עצים. זאת על מנת לקזז את יתר הפליטות, לא רק מפעילות החברות, אלא גם מדלקי מאובנים שהן מספקות, צמצום מוצרים עתירי הפחמן, הפחתה של פליטות המתאן והגדלת ההשקעה בפעילות שאינה קשורה לנפט ולגז.
האופציה השלישית של 'אקווינור' היא תרחיש שבו התחרות הגיאופוליטית בין המעצמות הגדולות שולטת ביד רמה והמעבר לאנרגיה נקייה לא מצליח להתרומם באופן משמעותי בשל היעדר תמיכה ממשלתית. בעולם כזה, הביקוש העולמי לנפט עולה ב-17 אחוזים בין 2018 ל- 2050, לרמה של 113 מיליון חביות ביום.
לעומת זאת, מציאות אחרת המוצעת בתשקיף של BP היא התרחיש המכונה Net Zero, שבו פליטת גזי החממה העולמית תפחת ביותר מ- 95 אחוז על רקע מדיניות ממשלתית איתנה. בתרחיש זה, צריכת הנפט העולמית צוללת לכדי רבע מן הנתון הקודם – 24 מיליון חביות ביום בלבד לאותה תקופת תחזית.
מבחינת שיא הביקוש לנפט, 'תשקיף האנרגיה 2020' של 'אקווינור', שפורסם באמצע נובמבר, מציג תחזית ומצפה לשיא בפירוש סביב שנת 2027. שנתיים-שלוש מוקדם יותר מאשר הדוח של השנה שעברה, בעיקר בשל האסון הכלכלי שגרמה מגפת הקורונה.
דעתה של BP פחות נחרצת ופתוחה לאפשרות שצריכת הנפט העולמית כבר הגיעה לשיאה בשנת 2019, שינוי משמעותי לעומת דוח השנה הקודמת. שניים משלושת התרחישים שלה מניחים כי זהו אכן המקרה, בעוד שבתרחיש 'עסקים כרגיל' הביקוש העולמי עלה במתינות עד שנת 2030 – שנת הביקוש הגבוה ביותר על פי הנחה קודמת של החברה – ומתחיל לרדת מיד לאחר מכן.
העלייה בצריכת האנרגיה העולמית למעשה גדולה יותר בשלושת התרחישים של BP בהשוואה לאלה של 'אקווינור'. למרות זאת, הביקוש לנפט ולגז בתרחישים אלה נפגע הרבה יותר מכיוון ש- BP נוטה להנחת עבודה של מעבר חד יותר לדלקים דלי פחמן בתרחישים שלה.
מקורות אנרגיה מתחדשים יהיו חלק משמעותי יותר מתמהיל האנרגיה העולמי בין 2018 ל- 2050 בעולם של BP לעומת זה של 'אקווינור'
פערים בתחזיות ביקוש הנפט והגז
צריכת האנרגיה העולמית גדלה בממוצע ב- 16 אחוז בתרחישים של BP בין השנים 2018 ו- 2050, ונעה בין עשרה אחוזים בתרחישים 'מעבר מהיר' ו'אפס נטו' לבין 27 אחוז בתרחיש 'עסקים כרגיל'. לעומת זאת, הביקוש העולמי לאנרגיה גדל בפחות משליש בתרחישים של 'אקווינור', עם צמיחה של 21 אחוז בתרחיש 'יריבות' וירידה של 15 אחוז בתרחיש 'איזון'.
בניגוד מוחלט, הביקוש העולמי לנפט פוחת כמעט פי שלושה בממוצע בתרחישים של BP לעומת אלה של 'אקווינור' -47 לעומת 17 אחוזים – עד 2050, בעוד שצריכת הגז העולמית גדלה באחוז אחד בממוצע בלבד אצל BP, לעומת תשעה אחוזים אצל 'אקווינור'.
מצד שני, מקורות אנרגיה מתחדשים – כולל שמש, רוח, ביו-אנרגיה ואנרגיה גיאותרמיות (לא כולל הידרו) – זוכים לחלק משמעותי יותר מתמהיל האנרגיה העולמי בין 2018 ל- 2050 בעולם של BP לעומת זה של 'אקווינור'. הנתח של מקורות מתחדשים גדל ב-37 אחוזים בממוצע לרמה של 41 אחוזים בתרחישים של BP, אך רק ב- 15 אחוז לרמה של 27 אחוז בשלושת התשקיפים של 'אקווינור' – אם כי BP לא מביאה בחשבון ביומסה מסורתית, ואילו 'אקווינור' כן.
הנתונים לא מפתיעים כלל לאור השינוי האסטרטגי המשמעותי של BP בשנה האחרונה, בהנהגתו של המנכ"ל החדש, ברנרד לוני. לוני הכריז בפברואר האחרון על סלוגן חדש לחברה – Reimagining energy, reinventing BP – יחד עם ארגון מחודש וצוות מנהיגות חדש הציג את המעבר של BP מ'חברת נפט בינלאומית' ל'חברת אנרגיה משולבת'.
העלייה בצריכת האנרגיה העולמית למעשה גדולה יותר בשלושת התרחישים של BP בהשוואה לאלה של 'אקווינור'. למרות זאת, הביקוש לנפט ולגז בתרחישים אלה נפגע הרבה יותר מכיוון ש- BP נוטה להנחת עבודה של מעבר חד יותר לדלקים דלי פחמן בתרחישים שלה אסטרטגיות
BP מתכננת לנתב מחדש את הוצאותיה על נפט וגז לטובת טכנולוגיות דלות פחמן כגון אנרגיית רוח ואנרגיה סולארית, ולאפשר לייצור הנפט והגז שלה להצטמצם בתהליך. בפרט, היא שואפת להרחיב את ההוצאות השנתיות שלה על פרויקטים של אנרגיה מתחדשת עד לחמישה מיליארד דולר עם יעד כפול של הגדלת ייצור החשמל ממקורות מתחדשים ל- 50 ג'יגה וואט עד 2030, פי 20 יותר מאשר כיום, תוך הפחתת ייצור הנפט והגז בכ-40 אחוז לכמות של 1.5 מיליון חביות ליום או גז בכמות שוות ערך באותו פרק זמן.
ההתלהבות הגוברת של הענקית הבריטית משינוי הפרדיגמה שלה זיכתה אותה במהלך משמעותי ראשון המתווסף לתמהיל האנרגיה החדש שלה החל מספטמבר – שותפות אסטרטגית בסדר גודל של 1.1 מיליארד דולר לפיתוח מפעלים נרחבים להפקת אנרגיה מרוח בים בחוף המזרחי של ארה"ב עם חברת נפט בינלאומית לשעבר שהייתה הראשונה שפעלה בתחום זה באותו אזור. מי אותה שותפה חדשה? 'אקווינור'.
המטרה האסטרטגית העיקרית של החברה הנורווגית היא לשמור על "אותה רמת ייצור נפט וגז מהמדף היבשתי הנורווגי עד לשנת 2030", כשהשדות באזור כבר ייחשבו ותיקים. בשנת 2019 הפיקה 'אקווינור' שני מיליון חביות ליום, כשני שלישים במגרש הביתי והשאר מפעילות בינלאומית. "מדף היבשת הנורווגי היה ויישאר עמוד התווך של 'אקווינור' במשך שנים רבות", לטענת החברה.
יחד עם זאת, במונחים גלובליים, 'אקווינור' היא חברת נפט בעלת מודעות גבוהה יחסית לענייני סביבה, כמו מרבית החברות האירופיות, והיא מתכננת להרחיב בהדרגה את היחידה העסקית לפתרונות אנרגיה מתחדשת. המוקדים העיקריים של היחידה הם פרויקטים של רוח ים, ולכידת ואחסון פחמן.
עלייה חדה בעתיד?
אנליסטים עדיין מתריעים מפני עלייה מואצת במחירי הנפט, אבל מתפתחת הסכמה רחבה דומה שלפיה יש סיכוי לזינוק מחירים במועד מאוחר יותר, בשל קיצוצי הוצאות במגזר החיפוש והקידוח בגובה של מיליארדי דולרים, והאפשרות שענף פצלי הנפט האמריקאי יתקשה, כיצרן שולי, לפצות במהירות על חסרים.
ראש ענף הנפט והגז ב-JP Morgan, כריסטיאן מאלק סיפר לאחרונה בריאיון ל'פלאטס' כי עלה הסיכוי לזינוק במחירי הנפט בשנים הקרובות מעל רף המאה דולר לחבית כתוצאה מהשלכות הקורונה ומהלחצים הצפויים על פצלי הנפט האמריקאי סביב סוגיות אקלים והשקעה ברת-קיימא (ESG). זאת ועוד, השקעות ארוכות-מחזור במגזר הקידוח צפויות להגיע מאוחר מדי מכדי לסגור פער של 650 מיליארד דולר בהוצאות הון.
"מגפת הקורונה פעלה כמו גליוטינה: היא השביתה הרבה מהייצור וחיסלה את חוסר העקביות בענף פצלי הנפט שראינו בשנים האחרונות, וכעת יש לנו תחזית היצע וביקוש נקייה יותר, וזה המקום שממנו מחזור העל עשוי להתחיל לפעול".
בסוף שנת 2019 הגיע ייצור הנפט האמריקאי לשיא של 13 מיליון חביות ביום, ומאז צנח לכ-11 מליון חביות ביום.
'הפורום הבינלאומי לאנרגיה' דיווח בדצמבר שתעשיית הנפט והגז תצטרך להתגבר על הקיצוצים שגרמה המגפה, ולהגביר את ההשקעה בלפחות 25 אחוזים בשנה לאורך שלוש השנים הבאות על מנת למנוע משבר בהיצע שיגרום למחירים להרקיע שחקים.
"כשהביקוש העולמי לנפט עדיין נמצא ברמה של כ-6 מיליון חביות ליום פחות מהרמה שלו לפני משבר הקורונה, אנחנו לא רואים סיכוי משמעותי לעלייה במחירים לפני 2022, ואולי אפילו 2023, כשבנקודה זו הקיצוץ הדרמטי בהוצאות הון מצד ענקיות נפט בינלאומיות עשוי להתחיל להשפיע על היכולת למצוא חביות חדשות", אומר הנסן.
גם מגמת העלייה במחירי הסחורות, נמרצת ככל שתהיה, עדיין תהיה זהירה משום שלא ברור אם למגפה יש מחזור משלה להשלים.