מה נלמד מהסקר של ארגון הבריאות העולמי?

ד"ר אריק סמל, יועץ מקצועי למנכ"ל וליו"ר, המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה

ערים גדולות בכל העולם מתמודדות עם איכות אוויר ירודה. ארגון הבריאות העולמי- World Health Organization  פרסם ב-2016 נתונים על איכות האוויר לפי ריכוז חומר חלקיקי Particulate Matters =PM*. הסקר בוצע ב-3,000 ערים מ-103 ארצות מכל העולם** והניתוח שלו מעלה תוצאות מעניינות.

במאה הערים בעלות זיהום האוויר הגבוה בעולם לפי ריכוז חלקיקים 10PM באוויר הממוצע עומד על 209 מיקרוגרם למ"ק אוויר.הגבול המומלץ לפי ארגון הבריאות העולמי לגבי PM10 הוא 20 מיקרוגרם למ"ק אוויר. ברשימה זו אין אף עיר מהעולם המערבי ופירושו שלמרות רמת התחבורה והתעשייה באזורים המפותחים, יש השפעה לתכניות שאפתניות להפחתת זיהום אוויר במדינות אלה.עובדה זו נכונה גם כשמודדים את ריכוז האוויר לפי 2.5 PM.

ומה המצב בערים בישראל? הגרף שלהלן מתמקד בערים שזיהום האוויר בהן הוא הגבוה ביותר במספר מדינות אירופה ובישראל:מאוסטריה, בלגיה, צ'כיה, דנמרק, צרפת, גרמניה, הונגריה, איטליה, ליטא, מאלטה, הולנד, פולין, סלובקיה, סלובניה, בריטניה, ומישראל- פתח תקווה, תל אביב וחיפה. בכל הערים האלה, ריכוז החלקיקים PM2.5 באוויר חוצה את סף 10 מיקרוגרם למ"ק אוויר, ערך שמומלץ על ידי ארגון הבריאות העולמי. איכות אוויר באירופה וגם בישראל הייתה ועודנה נושא חם שדורש טיפול מחושב ומעמיק. מדיניות להפחתת זיהום אוויר תהיה הנושא של המאמר הבא, בגיליון הקרוב של הוועידה הלאומית לאנרגיה.

הסקר מדגים גם שרמת איכות האוויר בערים בישראל דומה לערים גדולות באיחוד האירופי ומעניין לציין שחיפה במצב יותר טוב מאזורים מסוימים באיטליה, צרפת, אוסטריה או גרמניה.

*חלקיקי חומר (Particulate Matter) הם שברים קטנים של חומר הנמצאים באוויר. מקורותיהם עשויים להיות טבעיים או מעשה ידי אדם. יש בדרך כלל שני סוגים של חלקיקם : PM10ו-PM2.5

** ;PM10מתאר את החלקיקים שקוטרם הוא 10 מיקרו מטר או פחות (והPM2.5 : 2.5 מיקרו מטר או פחות). ככל שהקוטר קטן, כך גדלה השפעת החומר על האדם מכיוון שחלקיקים הקטנים הם שמגיעים אל הריאות.

2WHO Global Urban Ambient Air Pollution Database (update 2016)–http://www.who.int/phe/health_topics/outdoorair/databases/cities/en/

מאמרים נוספים

תמיד תהיה לנו פאריז. או מרקש.

סיכום המפגש ה-22 לאמנת המסגרת של האו"ם בנושא שינוי אקלים -COP 22 אשר נערך במרקש שבמרוקו בנובמבר 2016 כשנה אחרי המפגש ההיסטורי בפאריז שבו נחתם הסכם מחייב חדש להגבלת פליטת גזי חממה

תשקיף טכנולוגיות אנרגיה לשנת 2023

מגזר האנרגיה נמצא בשלב מוקדם של עידן תעשייתי חדש: תעשיות שבתחילת שנות האלפיים היו בחיתוליהן, התפתחו במהירות מסחררת למגוון רחב של אפשרויות יצור תקציר מנהלים של 'תשקיף טכנולוגיות אנרגיה לשנת 2023' הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה /…