שוק הנפט העולמי בצניחה חופשית. אחרי המפגש שנערך בשבוע שעבר בין חברות אופ"ק ובין המפיקות המשתפות איתו פעולה החליטה ערב הסעודית להגביר את התפוקה שלה ומחירי הנפט הגיבו בירידה חדה. התרסקות היסטורית זו של מחירי הנפט מכבידה על שוק המניות שממילא יורד לאור מגפת הקורונה.
מחירי נפט נמוכים מעלים ספקות באשר לעתידה של תעשיית הפקת הנפט מפצלים בארה"ב, לגבי המהימנות והיעילות של אופ"ק, מניעים גיאופוליטיים והידרדרות היחסים בין ערב הסעודית לרוסיה, ההשפעה הפיסקלית על מדינות מרכזיות שמפיקות נפט, ההשלכות על המאבק בשינויי האקלים ועוד.
אם מתמקדים בעלויות ההפקה של חבית נפט, ידוע שבערב הסעודית הן מהנמוכות בעולם. חברת ערמקו יכולה לעמוד במחירי נפט נמוכים טוב יותר מאשר חברות נפט גדולות אחרות, עלות הפקה של חבית נפט בסעודיה עומדת על 3-4 דולר. עם זאת, הכלכלה הסעודית צריכה שמחירי הנפט יעמדו על כ-80 דולר לחבית בכדי שתוכל להמשיך ולקיים תקציב מאוזן. לעומת הסעודים, עלויות ההפקה ברוסיה גבוהות מעט יותר – 4-5 דולר לחבית, אבל רוסיה יכולה להסתפק במחיר של 42 דולר לחבית בשביל לשמור על תקציב מאוזן. לרוסיה יש עתודות מטבע חוץ שמאמירות ל-560 מיליארד דולר, מה שיאפשר לה להמשיך במלחמה זמן מה.
בארה"ב, הפקת נפט מפצלים עולה כ- 26.5 דולר לחבית בחברות הגדולות, אולם רוב החברות הקטנות מצליחות להפיק חבית נפט בטווח של 30-90 דולר לחבית. נראה שהנפגעת הראשונה ממלחמת המחירים תהיה אם כך תעשיית הפצלים בארה"ב, מה שמעלה גם שאלות באשר לסיוע שיעניק הממשל לתעשייה זו וכן, למוטיבציה של ארה"ב לשמור על העצמאות האנרגטית שלה שאותה הרוויחה בשנתיים האחרונות בלבד.
עלות הפקה של חבית נפט היא פקטור אחד במלחמה הזאת. נקודת האיזון של המחיר מבחינת תקציב המדינה וכן החוזק של המטבעות של כל מדינה מול הדולר גם הם גורמים משמעותיים שיש להביא בחשבון.
מסתמן שרוסיה מנסה לגרור את השוק למצב שבו אופ"ק לא מכתיב מחירים והשוק נחשב חופשי. האם זה ישתלם לה? הרי אופ"ק כארגון הוכיח כי אין לו השפעה על השוק כפי שקיווה עד כה ומבחינה ההיסטוריה של הארגון, יש כאן התפתחות משמעותית. מצד שני, לאור הירידה החדה בצריכת הנפט בשל התפשטות נגיף הקורונה יוצרת מצב של היצע גבוה מול כלכלות שמאטות למהירות אפס לצד היערכות ומילוי המאגרים מצד מדינות כמו ארה"ב וסין, שמנצלות את המחיר הנמוך של הנפט לטובת הצטיידות.