מצרים: סולמות וחבלים

מרץ 2022 / MEES ו Al Monitor
נתוני שיא בתפוקת גז לשנת 2021, לעומת שפל של 40 שנה בתפוקת הנפט

מצרים פרסמה נתונים מרשימים אבל לפי ההשקעות והחוזים החדשים, בשנת 2022 מחוז הנפט המרכזי במדבר המערבי צפוי להתאוששות מתונה בלבד. גם במגזר הגז, המחסור במיזמים חדשים ובעיות בשדות ההפקה יאתגרו את יציבות התפוקה. עלייה ביבוא מישראל תהווה גורם מפתח בשמירה על היקפי הייצוא של גז טבעי נוזלי.

בשנה שעברה הורגשו מגמות מעורבות במגזר ההפקה המצרי. תפוקת הגז זינקה ב-16 אחוזים לשיא של 6.94 מיליארד רגל מעוקב ליום ומאגר 'זוהר' של Eni הפועל בעומק הים התיכון עם עתודות של 21.5 טריליון רגל מעוקב הגיע, לזמן קצר, לכושר תפוקה מלא של 3.2 מיליארד רגל מעוקב ביום בפעם הראשונה. באפריל החל לפעול בה השדה 'רייבן' של BP. אלא שתפוקת הנפט ירדה ל- 574,000 חביות ביום, הרמה הנמוכה ביותר מאז 1980, לאחר שנים של חוסר השקעה במחוזות הנפט הוותיקים של מצרים במדבר המערבי ובמפרץ סואץ.

 

גז: תאוצה מול בלימה

שיא תפוקת הגז של 2021 עמד על 6.94 מיליארד רגל מעוקב ליום, לראשונה באזור החשוב זה של אגן הים התיכון, הגיע על רקע צניחה ב-2020, כאשר קהיר החליטה לסגור חלקית שדות חשובים בים ובדלתת הנילוס לאור ירידה מאד משמעותית בביקוש, הן בתוך מצרים והן ביצוא של גז טבעי. השיא הקודם של 6.54 מיליון רגל מעוקבת ליום היה ב-2019 עם עלייה בתפוקה של שדה זוהר.

 

עם התאוששות שווקי הגז העולמיים ועליית המחירים בתחילת 2021, הסירה קהיר את מגבלות התפוקה. תפוקת הגז הכוללת זינקה ו'אני' דיווחה שזוהר הגיע למלוא היכולת שלו עם 3.2 מיליארד רגל מעוקבת ליום, בפברואר 2021.

אבל הבעיה היא שמשם המצב הידרדר. מסוף מרץ פגעה חדירת מים בפעילות של 'זוהר' ולמרות שב'אני' טענו שהבעיות היו זמניות או נפתרו ברובן, התפוקה נותרה מתונה עם ממוצע של 2.74 מיליארד רגל מעוקבת ליום (עדיין נתון שיא) לשנת 2021 כולה ו-2.66 מיליארד ברבעון הרביעי.

התפוקה הכוללת והתפוקה מן השדות בים התיכון התחזקה גם בזכות ההפעלה המאוחרת של שדה 'רייבן' של BP באפריל 2021. שדה 'רייבן' הוא הרכיב השלישי והאחרון בפרויקט מערב דלתת הנילוס בשווי תשעה מיליארד דולר. בזכות האצת התפעול שלו התגברה תפוקת הגז של מצרים ברבעון השלישי לשיא של 7.07 מיליארד רגל מעוקבת ליום וגם 'זוהר' התאושש במקצת מהשפל שלו ברבעון השני. אבל ברבעון הרביעי סבל מאגר 'רייבן' מהשבתות. תפוקת הגז הכוללת של מצרים ירדה ל-6.86 מיליארד רגל מעוקבת ליום, הנתון הרבעוני הנמוך ביותר מאז 2020. תפוקת דצמבר, 6.81 מיליארד רגל מעוקבת ליום (מתוכם 4.30 מיליארד בים התיכון) היוותה ירידה של כ-380 מיליון מהשיא החודשי של 7.19 מיליארד רגל מעוקבת ליום, שנקבע בספטמבר, כולל תפוקת השיא של 5.27 מיליארד מהים התיכון.

ההשבתות ב'רייבן' עדיין לא נפתרו ומ-BP נמסר ש"אלו תקלות שכיחות בשלב ההרצה והצוות שלנו שומר על יעילות התפעול כמתוכנן" וכי מתוכננים קידוחי השלמה בניסיון להגביר את התפוקה. הבעיות האלה אילצו את מצרים להסתמך יותר ויותר על יבוא גז מישראל כדי לחזק את אספקת הגז לשני מסופי יצוא הגז הטבעי שלה.

 

 

נפט: שפל של 40 שנה

ב-2021 ירדה תפוקת הנפט של מצרים בשבעה אחוזים, לשפל של ארבעים שנה עם 483,000 חביות ביום ורק בזכות הקפיצה בתפוקה בים התיכון, ובעיקר ב'רייבן' נמנעה ירידה נוספת. 'רייבן' עשיר בנוזלים,  מה שהגביר את תפוקת הקונדנסט במדינה בשיעור של 15 אחוזים, עלייה שמשמעותה שיא של 92,000 חביות ביום לשנת 2021, הכולל שיא של 52,300 חביות ביום מהים התיכון, ומהווה עלייה של 53 אחוזים בשנים עוקבות.

 

מבט על 2021 בכללותה מגלה שאלו היו החדשות הטובות היחידות בסטטיסטיקה של תפוקת הנפט של מצרים. אזור המדבר המערבי החשוב חווה צניחה של 13 אחוז בתפוקה, שפל של 12 שנים עם 280,000 חביות ביום ולראשונה מאז 2013 הנתח שלו בתפוקה הכוללת של מצרים ירד מתחת לחמישים אחוז.

מפרץ סואץ, אזור ותיק עוד יותר שעד לפני כ-12 שנה היה מוקד התפוקה המשמעותי ביותר של מצרים, מדגים צניחה בתפוקה בשיעור של אחוז אחד, ל- 235,000 חביות ביום בלבד, הנתון הנמוך ביותר מאז 1974.

אזור המדבר המערבי והתפוקה הכוללת של מצרים נמצאים במגמת ירידה מתמדת מאז 2015. חברות מפתח צמצמו את הוצאותיהן לאחר שמחירי הנפט ירדו בסוף 2014, ובשנת 2020 נעשו קיצוצים נוספים בתקציבי ההשקעות.

 

 

התאוששות קרובה?

עם זאת, קהיר פועלת כעת כדי לעצור את ההידרדרות מעדכנת את התנאים של חוזי ההפקה, כי לדברי המפיקות הגדולות לא היה בהם תמריץ מספיק להשקעה בשדות ותיקים.

'אפאצ'י', מפיקה מרכזית במדבר המערבי, שאחראית על מחצית מתפוקת האזור – 136,000 חביות נפט ליום ו-587 מיליון רגל מעוקבת ליום גז לשנת 2021 – חתמה על תנאים חדשים בסוף דצמבר 2021. בשיחה על תוצאות הרבעון הרביעי של החברה ב- 22 בפברואר, מנכ"ל החברה והנשיא ג'ון כריסטמן וסמנכ"ל הכספים סטיבן רייני דיברו שניהם על הפוטנציאל של מצרים ועל הפעילות המוגברת של החברה בעקבות החתימה על חוזה חדש.

"תנאים משופרים בהסכמי הזיכיון מחזירים למצרים את המעמד של ההזדמנות הטובה ביותר בתיק ההשקעות שלנו", אמר כריסטמן. 'אפאצ'י' הגדילה את ההשקעה במצרים לשיא של ארבע שנים עם 153 מיליון דולר ברבעון הרביעי, בהתאם להצהרות המנכ"ל, וכעת מספר אסדות החברה במצרים עומד על 12, לעומת חמש אסדות בשנה שעברה. "עד אמצע השנה נגיע ל- 15", אמר כריסטמן.

 

התפוקה הכוללת מהשדות הפעילים של החברה כבר התאוששה משפל של 12 שנים מ- 229,000 שווה ערך חבית נפט ליום ברבעון השלישי ל-235,000 שווה ערך חבית נפט ליום ברבעון הרביעי. רווחים אלו נבעו מהתאוששות בתפוקת הגז ל-601 מיליון רגל מעוקבת ליום ותפוקת הנפט נותרה קבועה ועומדת על 135,000 חביות ביום.

 

כמו כן, התפוקה הכוללת של המדבר המערבי התאוששה ברבעון הרביעי מהשפל הרבעוני של הרבעון השלישי. תפוקת הנפט עלתה מ-273,000 חביות ביום ל-276,000 חביות ביום ברבעון הרביעי, בעוד שתפוקת הגז עלתה מ- 0.99 מיליארד CFD ל- 1.04 מיליארד רגל מעוקבת ליום. "תוך כדי השקעה במודרניזציה, צברנו מלאי וגיבשנו קידוח יציב למדי, כך שאנחנו נרגשים מהתוכנית שם", אמר כריסטמן.

 

מזל גדי בעלייה

מכיוון ש'אפאצ'י' אינה המפיקה היחידה שהגבירה את פעילותה במדבר המערבי, נראה כעת שעלייה משמעותית בתפוקה בשנת 2022 היא עניין כמעט ודאי, הן עבור המדבר המערבי והן עבור תפוקת הנפט הכוללת של מצרים.

 

חברת 'קפריקון' (מזל גדי) הבריטית לשעבר Cairn ושותפתה המצרית Cheiron השלימו את רכישת הנכסים של חברת 'של' באזור בשנה שעברה וכבר עכשיו הגדילו את השקעותיהן. החברות מתכננות להשקיע 240-290 מיליון דולר השנה במטרה להגיע לתפוקה של כ-80,000 שווה ערך חבית נפט ליום (כ- 38 אחוז נוזלים) בשנת 2022 ולהגדיל אותה עוד יותר לרמה של 100,000 שווה ערך חבית נפט ליום בשנה שאחריה.

חברה נוספת הפעילה במדבר המערבי, שחתמה לאחרונה על תנאים חדשים היא 'פארוס', חברה בריטית עצמאית שהנכס המרכזי שלה הוא שדה אל פאיום המפיק 4,000 חביות ביום. הזכיונות החדשים יגדילו את ההשקעות באל פאיום ובאזור החיפושים הסמוך, צפון בני סואף מצד 'פארוס' ושותפתה החדשה, IPR מטקסס, אשר בבעלותה 55 אחוזים ממניות השדה.

למרות ש'אני' מרכזת את מאמציה בים התיכון, היא ממשיכה להפיק כ- 40,000 חביות נפט ליום ממתקניה במדבר המערבי. החברה גם שואפת להפיק תועלת מאיחוד זיכיונות 'מליחה' ו'מליחה לעומק' שבבעלותה, לאחר עסקה שנחתמה ביוני אשתקד.

 

מפרץ סואץ: גילוי חדש

תפוקת הנפט של מפרץ סואץ ירדה לשפל של 235,000 חביות ביום בשנת 2021, וכמו במדבר המערבי, גם כאן יש תוכניות להגדלת ההשקעות. הסיכוי לגילוי מקורות חדשים, מפיח בקהיר תקוות לצמיחה בעתיד הקרוב. 'דרגון אויל', חברת בת של חברת 'אנוק' שבבעלות ממשלת דובאי, הודיעה בחודש שעבר על תגלית משמעותית באזור. התגלית כוללת עתודות של כמאה מיליון חביות, אבל נדרשות בדיקות נוספות כדי לקבוע באופן ודאי את גודלה המדויק. יחד עם שני בלוקים, שלהם ניתן זיכיון במהלך סבב המכרזים האחרון, קהיר מקווה להביא עוד משקיעים לאזור.

 

חברה נוספת המקווה ליהנות מן הפוטנציאל של האזור היא 'טרנס גלוב' העצמאית מקנדה, שכמו 'אפאצ'י' ו'פארוס' השיגה תנאים טובים יותר בזיכיון שעליו חתמה. 'טרנס גלוב' צופה שהתפוקה מהזיכיונות בגדה המערבית של מפרץ סואץ תהיה בממוצע בין 10,000 ל- 10,800 חביות ביום בשנת 2022, עלייה קלה בהשוואה ל- 9,394 חביות ביום בדצמבר 2021, אך עדיין הנמוכה ביותר מאז 2011.

את החדשות הטובות באזור ציננה הודעת החברה הגרמנית 'ווינטרשל דיאה' שהיא מוותרת על נכסי הנפט שלה, ראס בודרן ו'זית ביי' במפרץ סואץ, ומעבירה אותם לידי חברת הנפט המצרית הממשלתית. החברה החזיקה בזיכיונות במשך 38 שנים והפיקה "מעל 650 מיליון שווה ערך חבית נפט" במהלך אותה תקופה. מהחברה נמסר, "ההחלטה לסיים את המעורבות שלנו במפרץ סואץ עולה בקנה אחד עם ההתמקדות שלנו בגז טבעי".

 

 

דלתא בלוז

'ווינטרשל דיאה' הגרמנית תשמור על אחזקותיה בשיעור 17.25 אחוזים בפרויקט מערב דלתת הנילוס של BP (82.75 אחוזים) וגם תמשיך להפעיל את שדה 'דיסוק' המדולדל מאוד בהיקף של 30 מיליון רגל מעוקבת ליום בדלתא של הנילוס. כאן מכרה החברה הגרמנית נתח של חמישים אחוז ל-INA הקרואטית, שהיא גם שותפה בעשרים אחוזים בבלוק החיפושים הסמוך במזרח דמנהור של חברת 'ווינטרשל', שבו מתוכננים קידוחים מאוחר יותר השנה.

 

הפקת הגז בדלתת הנילוס ירדה לשפל של שש שנים עם 690 מיליון רגל מעוקבת ליום בשנת 2021, ירידה של שלושה אחוז בלבד מן הנתון של 2020 אבל 48 אחוזים פחות מן השיא של 1.32 מיליארד רגל מעוקבת ליום בשנת 2018. 'דאנה גז' מאיחוד האמירויות היא אחת מחברות המפתח הפועלות באזור, אבל רק בגלל שהצעתה למכור את נכסי דלתת הנילוס שלה ל- IPR מיוסטון נדחתה בשנה שעברה.

 

הנזלה וייצוא

מצרים שואפת להגביר את הייצוא שלה לאירופה באמצעות שני מתקני ההנזלה שלה, שעליהם כתבנו בהרחבה מספר פעמים ברבעון זה, אידקו ודמיאטה ששוכנים בחופה הצפוני ולהם כושר ייצור של 1.6 מיליון רגל מעוקבת ליום.

בשנת 2021 ייצאה מצרים לאירופה שני מיליארד מטר מעוקב ולדברי אנליסטים, בשנת 2022 תוכל לייצא כמות גדולה יותר. צ'רלס אליאנס, שותף בכיר בחברת הייעוץ 'אטלנטיק קאונסיל גלובל אנרג'י סנטר' מספר ש"עכשיו שהשוק באירופה צריך למצוא ספק חלופי לאותם 200 מיליארד מטר מעוקב שהיו גז רוסי, מצרים תוכל להבטיח לעצמה בקלות שוקי ייצוא באירופה". עם זאת, כדאי לזכור שגם לשני המתקנים יש התחייבויות ללקוחות באסיה ובטורקיה.

לפי נתונים שמוסרת ממשלת מצרים, בשנת 2021 יצוא הגז הן לאירופה והן לאסיה הסתכם בכ-6.5 מיליון טונות, בשווי 3.9 מיליארד דולר. השוק האירופי קיבל 15 אחוזים מייצוא הגז המצרי לספרד, צרפת ובלגיה בעוד שטורקיה קיבלה 13 אחוזים. אסיה, הודו קיבלה 22 אחוזים ואחריה פקיסטן עם 17 אחוזים, סין עם 13 אחוזים ובנגלדש עם תשעה אחוזים. יפן וכווית קנו שישה וחמישה אחוזים, בהתאמה.

אלינאס ציין שלמצרים יש הזדמנות מצוינת להרחיב את כושר ההנזלה שלה, משום שרוב התשתית הנדרשת כבר קיימת ולכן לתוספת כזאת יש עלות תועלת טובה וניתן לבצע אותה בתוך שלוש שנים.

כיום מייבאת מצרים 450 מיליון רגל מעוקבת ליום מישראל למטרות ייצוא מחדש. מצרים שואפת להגדיל את הכמות ל-600-650 מיליון רגל מעוקבת ליום עד סוף הרבע הראשון של השנה.

 

 

 

 

לידים

בזכות האצת התפעול שלו התגברה תפוקת הגז של מצרים ברבעון השלישי לשיא של 7.07 מיליארד רגל מעוקבת ליום וגם 'זוהר' התאושש במקצת מהשפל שלו ברבעון השני

 

 

מבט על 2021 בכללותה מגלה שאלו היו החדשות הטובות היחידות בסטטיסטיקה של תפוקת הנפט של מצרים. אזור המדבר המערבי החשוב חווה צניחה של 13 אחוז בתפוקה, שפל של 12 שנים

 

"תנאים משופרים בהסכמי הזיכיון מחזירים למצרים את המעמד של ההזדמנות הטובה ביותר בתיק ההשקעות שלנו. 'אפאצ'י' הגדילה את ההשקעה במצרים לשיא של ארבע שנים עם 153 מיליון דולר ברבעון הרביעי"

 

'אני' מרכזת את מאמציה בים התיכון אבל ממשיכה להפיק כ- 40,000 חביות נפט ליום ממתקניה במדבר המערבי. החברה גם שואפת להפיק תועלת מאיחוד זיכיונות שבבעלותה

 

עכשיו שהשוק באירופה צריך למצוא ספק חלופי לאותם 200 מיליארד מטר מעוקב שהיו גז רוסי, מצרים תוכל להבטיח לעצמה בקלות שוקי ייצוא באירופה