מרכז הכובד של הזיקוק מתקרב לאסיה

Petroleum Economist / דצמבר 2018
ההרחבות החדשות של תעשיית הזיקוק מתמקדות במזרח כולו

ב-2018 מגזר הזיקוק העולמי חווה תהפוכות גורל, אף שלאורך רוב השנה, שולי הרווח הראו תוצאות יפות. השווקים באירופה האטו קצת את קצב העבודה של בתי הזיקוק ביבשת אבל בחוף המפרץ של ארה"ב קצב העבודה היה טוב יותר. הם עדיין נהנים מגישה לתפוקת הנפט הקל והלא קונבנציונאלי, שמשגשגת כעת ועונה על הדרישות לנפט דל בגופרית.

סין הוכיחה שיש לה השפעה גדולה על הדינמיקה בענף, כשהרשויות בה עודדו בתי זיקוק עצמאיים למצוא להם מקורות נפט גולמי משלהם. בחודש מאי, 'הנגלי פטרוכמיקלז', שנמצאת בצפון סין, זינקה לשוק של הגדולים כששר המסחר של סין העניק לה אור ירוק לייבא 400,000 חביות ביום, המכסה הגדולה ביותר לבית זיקוק קטן ובבעלות פרטית, מה שמכונה teapot. בן לילה הפכה ההחלטה את 'הנגלי' ללקוחה משמעותית של נפט גולמי מערב הסעודית. המשלוח הראשון, בהיקף של שני מיליון חביות נפט בצפיפות בינונית, יצא לדרך ביוני ונכנס להרצת ניסיון במתקנים החדשים של 'הנגלי'.

נוסף על התפוקה המוגברת של 'הנגלי', עוד שתי חברות סיניות קונות נפט גולמי שיהיה חומר זינה של בתי זיקוק חדשים. בית הזיקוק 'ג'יוג'אנג רונגשנג' השוכן בהאנגג'ו, שגם הוא בבעלות תאגיד פטרוכימיקלים פרטי, אמור היה להתחיל בסוף 2018 להפעיל מתקן בשווי 24 מיליארד דולר, שמסוגל לזקק 800,000 חביות ביום במזרח סין. בערך באותו מועד, 'חברת הנפט הלאומית של סין' החלה לזקק עוד 100,000 חביות ביום בצפון. סך הכול, שלושת בתי הזיקוק יגדילו את תפוקת בתי הזיקוק של סין בכמעט עשרה אחוזים.

גם בערב הסעודית יש צמיחה בהקף הזיקוק. באפריל 2018, חברת 'ערמקו' הכריזה כי היא קונה חמישים אחוז מהאחזקות של שלוש חברות הודיות במפעל זיקוק ופטרוכימיקלים בשווי 44 מיליארד דולר, בחוף המערבי של הודו. המתקן יוכל לעבד 1.2 מיליון חביות ביום. באותו חודש, 'ערמקו' ו'טוטאל' הצרפתית חתמו על הסכם ראשוני להקים מתקן דומה בג'ובייל, הפרובינציה המערבית של הממלכה, שכושרו יהיה 400,000 חביות ביום. במרץ 2018, מנכ"ל 'ערמקו' אמין נאסר אמר שערב הסעודית רוצה לחזק את הקשר עם סין ולהגדיל את השקעתה במדינה, בייחוד במקטע הזיקוק וההובלה. כמו מפיקות אחרות במזרח התיכון, ערב הסעודית רוצה לשפר את כושר הזיקוק ועיבוד הפטרוכימיקלים על מנת להשיג עוד ערך-מוסף ממכירות הנפט הגולמי שלה.

גם הודו מבקשת להרחיב את מגזר הזיקוק וההובלה שלה, כשחברת 'רילאינס אינדסטריז', קבוצה פרטית שבבעלותה אחזקות בגז ובנפט, שוקלת להגדיל את כושר זיקוק הנפט הגולמי שלה בחצי וזאת באמצעות מפעל בג'מנגר, אשר יעבד שלושים מיליון טונות של נפט גולמי.

גם טורקיה נמצאת בשיאו של תהליך הרחבת המגזר. בנובמבר דווח שמתקן חדש בשווי 6.3 מיליארד דולר יתחיל לעבוד רק בתחילת 2019, וכי הוא יגיע לתפוקה מלאה באמצע השנה. בית הזיקוק 'סטאר' אשר בונה חברת הנפט של אזרבייג'אן 'סוקאר' ותפוקתו תעמוד על 200,000 חביות ביום, ישנה כנראה את כללי המשחק בשוק הנפט של המזרח התיכון ויגדיל את כושר התפוקה הכללי של המדינה ביותר משליש. בספטמבר חתמה 'סוקאר' על חוזה עם 'רוסנפט' הרוסית שתספק לחברה מיליון טונות של נפט מהרי אוראל מדי שנה, כעשרים אלף חביות ליום.

הסולטנות של עומאן מתכננת למזג בין חברות השקעה לחברות זיקוק ולייסד עסק אשר יתפרש על הפקת נפט וגז טבעי ועד זיקוק וסחר בדלקים. חברת 'עומאן נפט' ו'תעשיות זיקוק נפט של עומאן' יתמזגו לחברה אחת שתזקק מיליון חביות ביום בעומאן, הודו והונגריה וכן תעסוק בהפקה של נפט וגז בעומאן.

באיחוד האמירויות השכנה, חברת 'אנדוק' הכריזה בספטמבר 2018 על תכניתה למכור מעט אחזקות מעסקי הזיקוק שלה, אחרי שקודם לכן חשפה תכניות לגוון אחזקות ולהכניס למגזר הזיקוק וההובלה שחקנים חדשים.