חלק מהמדינות העשירות ביותר במזה"ת עומדות בפני סכנה של אובדן הכנסות כמעט מוחלט בעשורים הבאים. קרן המטבע העולמית הודיעה בתחילת פברואר שמדינות המפרץ זקוקות לרפורמות עומק דחופות בכלכלות שלהן, באופן שבו הן מייצרות הכנסות ואיך שהן מנהלות את ההוצאות שלהן על מנת לשמר את רווחתן בשני העשורים הקרובים, שבהן צפוי להגיע הביקוש לנפט לשיאו.
לפי קרן המטבע העולמית, לא מספיק לגוון את הכלכלה ולנטרל את ההסתמכות על ההכנסות מנפט, משימה קשה לכשעצמה, המדינות האלה זקוקות לעלייה משמעותית בהכנסות שאינן מנפט. אבל גם זה לא מספיק. נראה כי ממשלי האזור יצטרכו לעשות קיצוצים על מנת לרסן את ההוצאות הציבוריות. יש לצמצם במגזר השירותים האזרחיים, לקצץ במשכורות של עובדי ציבור, אשר באמות מידה בינלאומיות נחשבות גבוהות מאוד. לאמצעים אלה תהיה השפעה גם על פיתוח המגזר הפרטי.
מדינות המפרץ החלו ליישם רפורמות כבר אחרי שמחירי הנפט צנחו ב-2014-2015 וצמצמו לחצי את מקורות ההכנסה שלהן. חמש שנים חלפו וערב הסעודית מתנהלת על גירעון עצום ומתקשה מאוד למשוך משקיעים זרים בענפים אחרים. "מעבר לחיזוק הכלכלי, הרפורמות הללו יפחיתו עיוותים בשוק העבודה ויקלו את פיתוח המגזר הפרטי", כך מציינים בדוח של קרן המטבע העולמית.
גם באיחוד האמירויות כבר מתכננים את היום שבו תצא חבית הנפט האחרונה לדרכה. אוניברסיטת ח'ליפה, מהטובות שבאוניברסיטאות איחוד האמירויות, הודיעה שהתקינה מתקן סולארי ראשון מסוגו המרכז את קרני השמש בעיר החכמה מאסדר ומתגאה בכך שהמתקן מגיע לטמפרטורות של יותר מאלף מעלות צלזיוס. אין ספק, איחוד האמירויות לא מתכננת להיזכר בהיסטוריה כיצרנית נפט ותו לאו.
אנרגיה סולארית לא מייצרת חשמל מסביב לשעון, כך לא משנה בכמה מגה-ואט מדובר, אנחנו עדיין צריכים גיבוי ולכן משקיעים במחקר ופיתוח בתחומים כמו אחסון אנרגיה
האם אפשר להחליף את הכנסות הנפט? לפי נתוני אופ"ק ל-2018 איחוד האמירויות שאבה בסביבות שלושה מיליון חביות נפט ליום ומתוכן ייצאה 2.3 מיליון, בשווי של 75 מיליארד דולר
זה כבר עשורים שאיחוד האמירויות משקיעה באופן פעיל הכנסות מהנפט במיזמים שיבטיחו את איתנות הכלכלה שלה בטווח הארוך. מדינה זו מאכלסת כבר כמה מנכסי הנדל"ן הייחודיים והיוקרתיים ביותר, כולל הבניין הגבוה ביותר בעולם ואיי התמרים, אבל איחוד האמירויות בעיקר מהמרת בגדול על טכנולוגיה ואנרגיות מתחדשות. בהיותה מדינה שבאופן מסורתי עושה הכול בגדול ובראוותנות, איחוד האמירויות היא גם ביתה של אחת הערים החכמות הראשונות בעולם. 'מאסדר סיטי' תוכננה כקהילה בת קיימא שמסוגלת לאכלס חמישים אלף אנשים. כיום יש בה אלפיים תושבים אבל לפי 'פורבס', בשנה הבאה המספר יוכפל.
חכמה גדולה
בעיר מתגאים בצריכת מים ואנרגיה נמוכה יותר בארבעים אחוז בהשוואה לבניינים רגילים באבו דאבי, בחווה סולארית בהיקף של עשרה מגה-וואט המייצרת 17.4 גיגה וואט שעה בשנה, בקיזוז של 15,000 טון של פחמן דו חמצני, ובמגדל צינון מדברי המשמש ללכידת רוחות קרירות וניתובן למרחב הציבורי בעיר.
נוסף על חברות גדולות, בעיר יש גם מרכז מחקר לבינה מלאכותית והיא ביתה של אוניברסיטת ח'ליפה למדע ולטכנולוגיה, יחד עם מתחם מגורים הקשור אליה. בסופו של דבר, מאסדר סיטי יכולה לייצר ארבעים אלף משרות בעבור הסטודנטים שלה.
"עלינו להתכונן לרגע החגיגי של יצוא חבית הנפט האחרונה", אמר לפורבס, יוסוף בסלעיב, מנכ"ל של חברת נדל"ן במאסדר. "זול יותר לייצר חשמל סולארי מאשר להשתמש בתחנת כוח גזית קונבנציונאלית. אבל אנרגיה סולארית לא מייצרת חשמל מסביב לשעון, כך לא משנה בכמה מגה-ואט מדובר, אנחנו עדיין צריכים גיבוי ולכן משקיעים במחקר ופיתוח בתחומים כמו אחסון אנרגיה".
אכן, יותר ויותר אנשים המשקיעים בעסקי אנרגיה מתחילים להפנים את חשיבותו של האחסון. חלק מהמכרזים לחשמל סולארי ורוח כבר כוללים אחסון כחלק הכרחי של המיזם. כדי להישאר רלוונטיים, האמירויות מתמקדות באחסון מוקדם ככל האפשר.
אבל האם באמת אפשר להחליף את הכנסות הנפט בהכנסות מערים חכמות? לפי נתוני אופ"ק ל-2018 איחוד האמירויות שאבה בסביבות שלושה מיליון חביות נפט ליום ומתוכן ייצאה 2.3 מיליון ח/י, בשווי של 75 מיליארד דולר. נתוני ממשלת איחוד האמירויות משנים קודמות מראים שיצוא נפט וגז מהווים כמעט שלושים אחוז מהתוצר המקומי הגולמי. להביא מספרים כאלה לאפס יהיה אתגר לא פשוט.
למרות זאת, עושה רושם שאיחוד האמירויות מתכוננת וערוכה למצב. במדינה מצפים שהכלכלה תעבור יעד של 500 מיליארד דולר בשנים הקרובות, תודות לתכניות למתן תמריצים כספיים נדיבים ומאמץ משותף לגוון את הכלכלה, תוך שימת דגש על הטכנולוגיה. הממשלה אישרה בשנה שעברה תקציב של 16.7 מיליארד דולר לשנה הנוכחית, עם אפס גירעון. קרוב לשליש מהסכום יוקצה לתכניות סוציאליות.
העובדה שהאיחוד טוב גם במעשים ולא רק בדיבורים בולטת גם במשרות המבוקשות ביותר השנה. לפי סקר שערכה חברת הגיוס של רוברט האף באיחוד, המשרות המבוקשות ביותר השנה יהיו קשורות בדרך כלשהי לטכנולוגיית מידע כולל מנהלי מידע דיגיטלי, מפתחי בינה מלאכותית, ומנתחי אבטחה.
בינתיים, נרשמה עלייה בשיעור הצמיחה של תעשיות שאינן נפט מ-1.3 אחוז ב-2018 ל-1.6 אחוז ב-2019 ולשלושה אחוז בשנה זאת, לפי קרן המטבע הבינלאומית. מהצד השני, חלה האטה בשיעור הצמיחה בסקטור הנפט. ואכן, נראה שאיחוד האמירויות רצינית בכוונות שלה להתרחק מהנפט.
תהליך זה יארך בוודאות יותר משנתיים. כל התעשיות שאיחוד האמירויות תישען עליהן כדי להחליף את הכנסות הנפט – תיירות, קמעונאות, אירוח, נדל"ן ובנייה – כולן תלויות בביקוש בריא למה שהן מציעות, מה שאומר שהן זקוקות לכלכלה עולמית חזקה. עדיין, אין ספק שעדיף להישען על יותר מתעשייה אחת, לטובת רווחת המשק.
לפי דוח של מכון ICAEW לחשבונאות, בשנת 2020 תהיה האצה בצמיחה של התמ"ג שאינו נובע מנפט באיחוד האמירויות ל-2.8 אחוזים. למרות הזמן הרב שייקח לאיחוד האמירויות להגיע לשלב שבו לא תזדקק לנפט כדי לשמור על צמיחת הכלכלה שלה, היא צועדת בכיוון הנכון.