סערה במדבר

ד"ר קנט מורז / energycapitalresearchgroup.com נובמבר 2017
כיצד תשפיע הטלטלה בסעודיה על הנפט?

זה כבר הרבה זמן שבית המלון ריץ קרלטון בריאד הוא סמל לשפע בבירת ערב הסעודית. שם נפגשים המוציאים והמביאים במדינה. רק בתחילת נובמבר האחרון ערך בו הנסיך מוחמד בין סלמאן ועידת השקעות בינלאומית.

אבל בימינו, אל תנסו להזמין שם חדר. כל האורחים הוצאו ובית המלון הוא מקום המעצר לשלושים נסיכים, שרים, שרים לשעבר, מיליארדרים סעודים ומנכ"לים. רק בערב הסעודית חדר במלון יכול בקלות לעלות 700 דולר ללילה ובין לילה להפוך לבית מעצר. מתברר שגם אחרי מעצר, העשירים המופלגים עדיין זוכים ליחס טוב מאשר האדם הממוצע.

כל הזעם הזה מגיע אחרי שהמלך סלמאן מינה את בנו בן ה-32, מוחמד בין סלמאן, למעמד הגבוה ביותר אחריו בממלכה. הבן מצדו מינה ועדה למלחמה בשחיתות. נוסף על כך שהוא יורש העצר לכס המלכות, בין סלמאן היה גם שר ההגנה הצעיר בעולם, ראש בית הדין של הממלכה, הוא המפקח על השקעות המדינה בתשתיות ורוקם ההנפקה הגדולה ביותר בהיסטוריה – חמישה אחוז מארמקו, הנפקה הצפויה לקרות השנה.

אחד ההיבטים המרכזיים לניסיון של בין סלמאן לקדם את הממלכה לשלטון מודרני ומתון יותר, נקרא "חזון 2030", שעליו הרחבנו כבר בעבר. התכנית לובשת צורה של אחת התכניות הכלכליות שהנסיך מתכוון להשתמש בה בניסיון אמיץ מאוד להיגמל מהתלות במחיר נפט.

ברבעון זה דנו כבר במשמעותה של ההנפקה והיום נתמקד במהלכים האחרונים נגד השחיתות בסעודיה. פרט לממדים פוליטיים ישירים – ביסוס מעמדו כיורש עצר, הרחקת דמויות שמתנגדות לרפורמה וגיבוש בסיס התמיכה שלו עצמו – הייתה זו גם העברת מסר למקורות הפנימיים שמעניקים תמיכה פיננסית לתנועות קיצוניות אחרות באזור.

אבל נראה שבסופו של דבר, הדרמה האמיתית תתרחש באפקט על מחירי הנפט והשווי הייחודי של העתודות של ארמקו בשוק.

 

ניקוי אורוות – הגרסה הסעודית

המצב בריאד עודנו נזיל. גם במשרד האנרגיה וגם בארמקו מסכימים כי זה מצב העניינים:

ראשית, המעצר שם קץ הלכה למעשה לקרב המאסף שניהלו נסיכים וגורמים רשמיים בממלכה נגד ההנפקה. חלק ממנו נבע מחילוקי דעות על מדיניות. עם זאת, יש עוד סיבה לאופוזיציה, והיא משתרעת על שטח גדול יותר.

במשך שנים היו אינדיקציות אנקדוטליות שנתחים מהמכירות של ארמקו ותגמולים שונים עשו דרכם באופן שיטתי לחשבונות מסוימים בממלכה. אין ספק שלא משנה איך תגדירו שחיתות, החשבונות האלה ייכנסו אליה. אבל יש לכך השפעה בשני כיוונים נוספים. אחד מהם מתייחס ליכולת של מוחמד בין סלמאן לאפשר שקיפות גדולה יותר באשר למצבה הפיננסי של ארמקו לפני ההנפקה ובכך להגביר את העניין בניירות הערך. הכיוון השני משלב בעיה חמורה שנתקלתי בה לפני כמה שנים, בעודי עוקב אחר מהלכים של ארמקו בשביל לקוח פרטי.

ברור שחלק מהקרנות שנשאבו להן אל מחוץ לספרי החשבונאות, מצאו דרכן לתיבות המזומנים של ארגוני טרור כגון אל-קעידה ודאעש.

כאשר הכריז בין סלמאן לפני מספר ימים שהוא שואף לאסלאם מתון יותר בערב הסעודית, כדאי לזכור את הנקודה הזאת בהמשך. בית סעוד עלה לשלטון על בסיס הסכם שנחתם לפני כמה מאות עם מנהיגים ווהאבים. בתמורה לתמיכה מבית המלוכה, הכת השמרנית והרדיקלית הבטיחה הגנה דתית, עם התרחבות השפעת משפחת סעוד.

ועם זאת, גם הווהאביזם מאפשר קרקע פורייה להתפתחויות של פוליטיקה קיצונית. האוכלוסייה הסעודית כיום מתרחקת מהבסיס הווהאבי כבר זמן מה. הדת שולטת במערכת המדרסה ולפיכך בחינוך עצמו. עם זאת, כשהגיל הממוצע של האוכלוסייה מתחת ל-25, שיעור האבטלה עומד על יותר מ-12 אחוז והגירעון בתקציב על יותר מתשעה אחוזים מהתוצר המקומי הגולמי, גורמים נוספים נכנסים לתמונה.

אמנם יהיו מכשולים בדרכו של בין סלמאן אל התפיסה הדתית המחודשת של הממלכה. כך או כך, האלמנטים הקיימים מצביעים על שינוי משמעותי.

 

הנדסת עתודות

דבר שני, הציפיות מרוכזות כעת בהערכת העתודות של 'ארמקו'. שוב, הדבר מתנגש עם בעיית השקיפות. טרם התקבלו אצלנו מספרים עדכניים לגבי העתודות, מאז שסעודיה השתלטה על 'ארמקו' בשנת 1979. ההנפקה הראשונית לציבור תדרוש יותר פרטים בחזית הזאת, אבל עדיין לא ידוע כיצד החברה (ומנהליה מטעם הממשל) מתכוונת לבצע זאת.

הרבה לפני ההנפקה, חברת המחקר הכלכלי ECRG תבצע את החישובים שלה עצמה, בהתבסס על גישה שלפני מספר שנים שימשה אותי עצמי, כשעלתה הסוגיה של העתודות המוכחות של 'ארמקו'. ניתן לשחזר אנליזה מסוימת של השדות העיקריים בסעודיה, זאת לפי מסמכים טכניים שהציגו מומחים של החברה בוועידות שונות בעולם.

כאשר צפו על פני השטח מספר דוחות שהשתמשו בגישה שלי – לרבות הדוח של מאט סימונס "דמדומים במדבר" – התוצאה הצביעה על אספקה זמינה נמוכה הרבה יותר מאשר ציינה 'ארמקו'. אלא במקרה שהחברה תאפשר שקיפות בכל הקשור בעתודות שלה, העניין של המשקיעים בהנפקה יהיה נמוך.

גורם אחד מגשר נותר פה בכל מקרה. הערך של ההנפקה תלוי בשווי השוק של 'ארמקו'. הוא, בתורו, יהיה מבוסס על ההערכה של העתודות. מה שיש בתוך האדמה וזמין להפקה ישפיע על ההנפקה. הדבר דורש מחיר שוק גבוה ככל האפשר לנפט גולמי. או, במילים אחרות, ההנפקה דורשת מערב הסעודית לשמור ולהאריך את הסכם קיצוץ תפוקה של אופ"ק ורוסיה.

 

המיליארדים של בין סלמאן

לבסוף, כמה מהמשקיעים העיקריים שנעצרו בניקוי האורוות הסעודי טענו, ואף הכינו את אחזקותיהם על מנת לסייע לטיעון, כי יש מקום להנפקה פרטית לחלק מההנפקה הראשונה לציבור, כזו שהציבור הרחב לא יוכל לקנות ניירות ערך שלה. כאן נכנס לתמונה הדיון על העניין שמביעים בסין לגבי ההנפקה ולספקולציות שמעלה המדיה.

עם זאת, המקורות שלי מצביעים על כך שהמהלך העיקרי כאן היה להשתמש במיזמי סחר קיימים שנמצאים באירופה. המפתח למהלכים האלה כולל מקורות מימון מתוכננים שמוסיפים למסחר המרכזי של הנפט שדרות מסחר אחרות, במקום לסחור ישירות.

לא סביר שהגישה הזאת תצלח את המעצרים, אף שאפשר להניח שיצוצו שיבוטים שלה בחמישה אחוזים שיוצעו להנפקה. מוחמד בין סלמאן צריך לבסס הערכה מהימנה של החברה ל'ארמקו' וכך לעורר בה עניין.

להנפקה משנית שתבוא בעקבות זאת עשוי להיות מרכיב פרטי יותר. עד אז, אעקוב גם אחרי התבססות גישות חדשות למסחר לחוזים עתידיים וגיוס הון אשר מתבצעים בהנפקות ראשונות לציבור ברחבי העולם.