עומאן – לסגור את הגירעון

פטרוליום אקונומיסט/ פברואר 2017
הביקוש עולה מהר מההיצע. עומאן רוצה שגז הדוק ואיראן יפתרו את הבעיה

תושבי עומאן גאים בכך שמאסקט וערים אחרות לא אימצו את האדריכלות הראוותנות והמוגזמת שרווחת במפרץ. אבל את מה שחסכה מוסקט על גורדי השחקים היא מפסידה בפרוור, התהליך שבו הצעירים והאמידים נוטשים את העיר לטובת הפרוורים הנוחים יותר, בעוד האוכלוסייה ממשיכה להתרחב ואנשים מבקשים להתפרנס בעיר. גם בניינים נמוכים, בדיוק כמו הגבוהים, זקוקים לחשמל – והרבה. הבעיה היא שתפוקת הגז של עומאן (כמו גם 250 מיליון ר"מ ליום של גז קטארי שהיא מייבאת באמצעות צינור 'דולפין' דרך איחוד האמירויות) נותרה קבועה, אבל הביקוש מענף האנרגיה וכן התעשייה עולה בהתמדה מדי שנה.

אבל לעומאן יש בשרוול קלף אחד חזק מאוד ועוד קלף פוטנציאלי. הראשון אמור להפיק ממיזם חזאן שבבלוק 61' שבו שוכן גז הדוק. BP  חתמה ב-2007 על הסכם עם הממשל להערכה ופיתוח של הבלוק, והאדים הראשונים של הגז מצויים במרחק חודשים ספורים בלבד.

חזאן הוא חתיכת  סיפור: המנהל של BP  בעומאן, יוסוף אל-אוג'אילי, מתאר זאת כ"אחת ההתפתחויות החשובות ביותר בהקשר של גז במזרח התיכון". כאשר יושלמו שלבים 1 ו-2, "מיזם חזאן יפיק 1.5 מיליארד ר"מ ביום, כמות השווה לכל אספקת הגז של עומאן".

 

צינור גז מאיראן עם קיבולת של עשרה מיליארד מ"מ בשנה

ניצול עתודות הגז המהודק מציב אתגרים: "אתגרים טכניים מתחת לפני השטח הם מרכזיים במקרה הזה. בשביל לעזור בהבנת העתודות, טכניקות סידוק הידראולי, למשל, חילוץ כמויות נכבדות מהעתודה באמצעות באר בודדת, הבנת המיקום המדויק של הנקודות הטובות והיכן לקדוח, קידוח אנכי – והמרווח שבין אופקי לאנכי".

גז טבעי מחזאן יוזרם לנקודות מוסכמות ברשת הארצית, אשר מתפעלות 'פטרוליום דיבלופמנט עומאן' ו'עומאן גז קמפני'. הממשל יחליט לאן יועבר הגז, האם לשימוש בשוק המקומי או שיונזל לייצוא.

בתחילת 2016, הגבולות של 'בלוק 61' הורחבו כהכנה לשלב 2 של חזאן. כיום, מר אוג'אילי אומר ש-"BP קודחת שלוש בארות הערכה בהרחבה של הבלוק, רק בשביל לאשש את כמויות הגז. מרגע שיושלמו הבארות, נעבור לשלב אישור ההוצאות על אקספלורציה. לפני סוף השנה הזאת ועד 2020 אנחנו אמורים להעביר גז משלב 1 לתוך הרשת.חתמנו על ההסכם". BP צפויה לשמור לעצמה 1 מיליארד ר"מ ליום (משלב 1) ואחר כך 1.5 מיליארד ר"מ ליום לעשר עד 15 שנה. אבל שדות גז מתבלים, "לכן נראה פחות הפקה בעתיד. אבל מהכמויות שאנחנו רואים בתכניות הפיתוח, נראה שהפרויקט יימשך זמן רב. ההסכם נחתם לשלושים שנה, כך שנפיק כמויות נאות, נפתח 10 טריליון ר"מ בשלבים 1 ו-2 בתקופה הזאת".

עכשיו שעומאן עומדת לשחק בקלף של חזאן, הרשויות בודקות אם הקלף השני עשוי להתממש גם הוא. מדובר בתכנית לייבוא באמצעות צינור מאיראן בהיקף של עשרה מיליארד מ"מ בשנה, אשר ניתן יהיה להעלות מאוחר יותר ל-15 מיליארד. משם יישלח הגז לעיבוד בקלחאת' ויעבור לייצוא כגז טבעי מונזל.

שלוש רכבות ה-LNG  של עומאן פועלות הרבה מתחת לקיבולת של 11 מיליון טונות בשנה, בשל הלחץ לספק גז גם לשוק המקומי. הצינור המוצע, שעולה כ-1.5 מיליארד, יחצה את הים של איחוד האמירויות.

היועץ לגז טבעי, צ'ארלס אלינאס אומר שעם הסרת הסנקציות על איראן, "של, טוטאל וקוגאס, כולן בעלות מניות גט"ן בעומאן, יצטרפו לדיונים. ייתכן שהמיזם יידחה בשל מחירי הגז הנמוכים השוררים בשוק. אולם הציפיות הן שהצינור הזה יונח בסופו של דבר".

מאמרים נוספים

מארס טורקי

בעקבות ניסיון ההפיכה בטורקיה, כתב ד"ר קנט מורס, מומחה למדיניות נפט וגז טבעי, ניהול סיכונים ופיתוח כלכלי של שווקים בצמיחה, סיכום של האירועים מנקודת המבט של עולם האנרגיה. הדוח נכתב במסגרת Energy Capital Research Group…

איראן צפויה להרוויח מפרויקט גז במימון חברת 'של'

'מפנא גרופ' האיראנית היא הנהנית הגדולה ביותר מתחנת כוח שצפויה לספק אנרגיה לפרויקט גז במימון חברת 'של' בעיראק, וממחישה את התגברות האינטרסים העסקיים של איראן אצל שכנתה ואת הקונפליקט שניצב בפני 'של' עם שינוי סדרי…

מכתב מאיראן: החלומות של טהרן, ההטעיות של מוסקבה

העימות באוקראינה מעמיק את הקרע בין רוסיה למערב, אבל כרגע מחוללת המלחמה שינוי מתחת לפני השטח של המזרח התיכון. לצד ההתקרבות המחודשת והמהוססת אל מועצת שיתוף הפעולה של מדינות המפרץ, איראן מעמיקה את הקשרים הפוליטיים…