מחירי הגז צונחים ואיתם ענקית הגז האמריקאית

OilPrice.com / ינואר 2020
חלוצת הפיצוח ההידראולי ומלכת הקידוח הלא קונבנציונאלי 'צ'ספיק אנרג'י' נקלעה למצוקה קשה והמחיר שלה צונח

במשך עשור וחצי הובילה חברת החיפוש מאוקלהומה את מהפכת פצלי הגז הטבעי של אמריקה אבל עכשיו נראה כי רוב הסיכויים שהיא לא תצלח בשלום את מחירי הגז הנמוכים, מחירים שהיא עצמה הייתה מהגורמים להם. צ'ספיק היא מקרה קלאסי בתעשייה שפעם בזבזה הרבה יותר כסף מהדרוש.

שנים לוותה 'צ'ספיק' כספים רבים על מנת להרחיב משמעותית את מיזמי הפצלים שלה. אבל לאחרונה, החברה פועלת על אדים אחרונים, מתנדנדת על סף פשיטת רגל תחת הר של חובות, שהיא לא מסוגלת להחזיר בשל מחירי אנרגיה נמוכים שפשוט לא עולים.

גם לתוצאה הלא מזהירה הזאת הגיעה החברה בזכות מכירות של נכסים, שחזור חובות, מיזוגים ורכישות. לרוע המזל, מתבהר יותר ויותר ששום תכסיסים פיננסיים לא יצילו את ענקית האנרגיה לשעבר משקיעה ולא תציל אותה ממכירה של נכס גדול נוסף ומהרס ערך החברה שיבוא לאחר מכן.

מניית החברה הגיעה כעת לשפל של 25 שנה, כשאיבדה כשליש מערכה מתחילת השנה ומספקת למשקיעים יותר מלכודת ערך מאשר הימור חיובי ומושכל על רווחיות. מלכודות ערך הן השקעות הנסחרות ברמות כה נמוכות ומציגות הזדמנויות קנייה מטעות למשקיעים. מלכודת ערך היא השקעה גרועה משום שהסיבות למחיר הנמוך נובעות מהעובדה שהחברה לא יציבה פיננסית ובעלת פוטנציאל צמיחה מועט.

 

לדחות את הקץ

במידה מסוימת, אפשר להאשים בצרה הזאת את הנהלת 'צ'ספיק', שממשיכה להאמין בסיפורי הבדיות שהיא מספרת לעצמה כאשר היא מטילה את האשמה על שוק האנרגיה ומקווה להתאוששות מהירה במחירי האנרגיה במקום לבדוק את ההתנהלות שלה עצמה.

לפני כחודש, אלה שסבורים שמחיר גז הפצלים עוד יעלה היו אופטימיים וחשבו שמניית 'צ'ספיק אנרג'י' הגיעה לתחתית ומשם רק תעלה, וזאת אחרי שהחברה השיגה חבל הצלה בדמות של מסגרת אשראי תקופתית של 1.5 מיליארד דולר. המסגרת שיככה מעט את דאגות הנזילות לטווח קצר שהתגברו בעקבות הערת "עסק חי" של ההנהלה. המניה התאוששה ועלתה ב-64 אחוז על רקע של חדשות טובות, ואז תוך זמן קצר הפסידה את כל הרווחים.

יש לציין לטובת החברה שהנהלת צ'ספיק עשתה עד כה עבודה מצוינת ונכון לפברואר 2020 מנעה פשיטת רגל. בביצוע הסדר החובות מחדש, החברה הסדירה הסכמים עם בעלי החוב הבולטים שלה, כשהקימה מחדש הלוואה על סך מיליארד דולר והמירה אותה בשטרי חוב חדשים ביחס של 60 אחוז לדולר. למעשה צ'ספיק רק דחתה את מכירת הנכסים המוצעת בסך מיליארד דולר. החברה גם רכשה חזרה חלק מאגרות החוב במחיר ניכיון ולאחרונה הודיעה שהיא המירה מעל שלושה מיליארד דולר בחוב.

צעדים אלה נתנו לקבוצה שהות לסלק את חובה, מה שהיא מקווה לעשות דרך תזרימי מזומנים חופשיים (תזרים מזומנים שנתי הנוצר מהפעילות הרגילה של החברה, בניכוי השקעות הון שנתיות הנחשבות הכרחיות להמשך פעילותה). לכל הפחות, צעדים אלה הפחיתו את הסיכוי לפשיטת רגל של החברה בטווח הקרוב. אבל כל זה עלול להתברר כצעד חסר תכלית שלא יתרום מאומה לפתרון הבעיה, אלא אם מחירי הנפט והגז יעלו מחדש במהירות.

במידה מסוימת, אפשר להאשים בצרה הזאת את הנהלת 'צ'ספיק', שממשיכה להאמין בסיפורי הבדיות שהיא מספרת לעצמה כאשר היא מטילה את האשמה על שוק האנרגיה
נכון לעכשיו, נראה שמכירת נכסים נוספים היא האופציה הפחות גרועה. המכירה האחרונה של נכס גדול בידי החברה מחזירה אותה ל-2014 כאשר מכרה חלק משמעותי מהנכסים בפצלי אטיקה ובמבנה מרסלוס

מכירת נכסים

צ'ספיק טובעת כעת בחוב מוחץ של 9.1 מיליארד דולר, עם הון בעלי מניות שעומד כעת על 4.7 מיליארד דולר בלבד. נתונים אלה צפויים להחמיר בהתחשב בשריפת המזומנים הגבוהה של החברה – בתקופה האחרונה החברה שרפה כמעט רבע מיליארד דולר משום שמחירי האנרגיה נותרו בשפל. בנוסף, החברה מוכרחה לשלם שיעורי ריבית גבוהים יותר על החוב החדש, מה שמייתר את היתרונות של קרן נמוכה יותר.

הבעיה החמורה ביותר היא ש'צ'ספיק' תלויה במידה רבה בגז הטבעי, כאשר בתקופה האחרונה יותר משישים אחוז מהכנסות החברה הגיעו ממכירות גז טבעי. לרוע המזל מחירי הגז הטבעי צנחו לשפל של השנים האחרונות, ולאחרונה ירדו אל מתחת למחיר של שני דולר למיליון Btu, המחיר הנמוך ביותר מאז מרס 2016, שהתאפיין בעודף עצום של היצע גז מפצלים. ברמות אלו, כמעט בטוח שחברות תפעול שדות של גז טבעי כמו 'צ'ספיק' ייקלעו להפסדים כבדים מכיוון שהנזלת הגז והובלתו ברחבי העולם לא באמת כלכליים במחיר של שלושה דולר ומטה למיליון Btu.

אין מה להתעודד גם מחזית הנפט, עם מחירי נפט גולמי של WTI המרחפים כיום סביב 54.20 דולר. לפי אנליסט האנרגיה של בלומברג, 'צ'ספיק' זקוקה למחירי גז טבעי של מעל ל-2.75 דולר ולמחירי נפט של מעל לשישים דולר כדי להגדיל את הרווח.

מחירי גז טבעי ונפט צפויים להישאר נמוכים ו'צ'ספיק' שורפת מזומנים ללא מעצורים, מה שמעלה את שאלת מיליון הדולר, כמה זמן החברה עוד תחזיק מעמד כבעלת כושר פירעון? נכון לעכשיו, נראה שמכירת נכסים נוספים היא האופציה הפחות גרועה ל'צ'ספיק'. המכירה האחרונה של נכס גדול בידי החברה מחזירה אותה ל-2014 כאשר מכרה חלק משמעותי מהנכסים בפצלי אטיקה ובמבנה מרסלוס ל'סאותווסטרן אנרג'י' תמורת הכנסה נקייה של 4.975 מיליארד דולר. שלוש שנים קודם לכן, החברה גם מכרה נכסים במאגר הפצלים 'היינסוויל' תמורת 465 מיליון דולר.

החלק הטוב: צ'ספיק אנרג'י עדיין מתגאה בנכסים בשווי של 16.6 מיליארד דולר למרות שנים של מכירות בהיקף גבוה. החלק הרע: ההפחתה האחרונה בנכס בהיקף של 11 מיליארד דולר של חברת קידוח הפצלים 'שברון' לא מבשרת טובות ל'צ'ספיק'. המשמעות היא שערך הנכסים שלה עלול לרדת ולהיות שווה הרבה פחות מהשווי במאזנים.

בסופו של דבר, מכירת נכס גדול עשויה להעניק ל'צ'ספיק' זמן נוסף בעודה ממתינה לעלייה מחדש של מחירי האנרגיה. עד שזה יקרה בפועל, ומחירי האנרגיה יתחילו להראות סימנים להתאוששות מלאה, מניית 'צ'ספיק' תישאר מתאימה רק למשקיעים שיש להם אורך נשימה.