שנת 2021 הייתה שנה מכרעת במגזר המימן והשנה הנוכחית אמורה אפילו להתעלות עליה. השווקים בארה"ב, בסין ובאירופה צפויים להביא לעלייה של פי ארבעה במכירות האלקטרולייזרים והביקוש למימן נקי מצד התעשייה צפוי לעבור את היקף השימוש במכוניות פי כמה וכמה. במקביל, מספר חברות יונפקו לציבור כבר השנה ויותר מעשרים מדינות צפויות לפרסם אסטרטגיית מימן לאומית.
1 מספר האלקטרולייזרים יוכפל פי ארבעה וסין תהיה השוק הגדול ביותר
בשנה שעברה יצרני האלקטרולייזרים הכניסו לשוק מתקנים שייצרו 458 מגה ואט וב'בלומברג' צופים שהמספר יעלה ל-1.8-2.5 ג'יגה ואט. בין 62-66 אחוזים מכלל הביקוש יגיעו מסין בזכות מיזמים בבעלות המדינה, תוך נחישות להוכיח עמידה ביעדי הדה-קרבוניזציה הלאומיים.
האנליסט פול רודין חושב שאכן תהיה עלייה משמעותית, במיוחד בסין, אולם השאלה שעומדת בעינה היא אם ההיצע יעמוד בביקוש. עד כה, רוב התחזיות מראות שזה לא יקרה ולכן לפי דעתו התחזית של 'בלומברג' לא תתגשם השנה.
2 בארה"ב הרבה מיזמי מימן אבל הוצאתם לפועל תתעכב
ארה"ב צפויה להיות השנה השוק השני בגודלו לאלקטרולייזרים. חברות הפיתוח האמריקאיות ימהרו להכריז על מיזמים בשנת 2022, משום שהממשל מתכנן השקעות בסך מיליארדי דולרים במימן כחלק מהמדיניות להשקיע בתשתיות ומתוקף החוק להשקעה בעסקים קטנים. אבל מאחר שהמימון מתפרש על פני חמש שנים, סיכוי גבוה שהבנייה עצמה תארך זמן.
לדברי רודין, ודאי שנשמע השנה על מיזמים חדשים רבים, אבל אחת הסיבות שלאו דווקא נזכה גם לראות אותם יוצאים לפועל, בעיקר אלו הגדולים יותר, היא בשל ההטמעה של טכנולוגיות בשלב טרום הבנייה, כמו לדוגמה תאומים דיגיטליים. נדרש זמן רב בשביל להעמיד את המבנים האלה, אבל בטווח הארוך הם באמת חוסכים זמן וכסף ויתירות בפרויקטים האלה.
3 סובסידיות חדשות יביאו לפריחה בשוק המימן האירופי
אירופה מנסה כבר כמה שנים לחולל את מהפכת המימן ועכשיו שיש הכרזות רשמיות של רגולציה ושל סובסידיות, כל המיזמים האלה שהיו רק ברמת התכנון, יוכלו לצאת לפועל. השאלה הגדולה היא מי יצא ראשון לדרך והניחוש של פול רודין הוא שיהיה מדובר בשילוב של מימן ממקורות מתחדשים ופיתוח רשת צינורות.
4 הנפקות
המשקיעים מתעניינים ולפחות ארבע חברות לייצור מימן יונפקו לציבור ב-2022, כולל יצרנית הציוד האיטלקית De Nora ששמה את עינה על הנפקה ראשונית לציבור בבורסה של מילאנו וכן חברת ייצור הדלקים הסינתטיים, שמבוססים על מימן – eCombustible Energy שמתעתדת לצאת להנפקה באמצעות מיזוג עם חברה ייעודית למהלך בארה"ב.
פול רודין סבור שהדבר בהחלט אפשרי השנה. בשנים האחרונות פחתו הכרזות על הנפקות ראשוניות של חברות אנרגיה, אבל כיום משקיעים מביעים עניין רב באנרגיה נקייה ורוב החברות האלה עברו משלב של ללא הכנסות לשלב של הערכת שווי 'אחרי הכסף', הצעד ההגיוני הבא שלהן יהיה לצאת להנפקה. העיתוי עכשיו מוצלח כששוק ההנפקות מתחמם.
5 22 מדינות יפרסמו השנה אסטרטגיית מימן
בשנת 2021 הוכפל מספר המדינות שיש להן אסטרטגיית מימן מ-13 ל-26. השנה יתווספו עוד 22. אמנם לא כל מפות הדרכים דומות זו לזו, אבל אסטרטגיות מארה"ב, ברזיל, הודו וסין עשויות לצייר מחדש את מפת המימן בעולם, אם אכן בעקבותיהן תגובש מדיניות להגברת השימוש במימן נקי במגזרים מבטיחים.
יהיה מעניין לראות איך הגיאופוליטיקה משחקת פה תפקיד כי לא כל טכנולוגיה לייצור מימן מתאימה באופן שווה בכל מדינה. יש ארצות שהתברכו בשמש, יש ברוח, יש כאלו שלא בשמש ולא ברוח וכמובן, ארצות משופעות בנפט וגז. אם המדינות האלה יתמקדו בעצימות פחמנית ולא בטכנולוגיה, זו תהיה תשתית טובה לעתיד מבטיח של אנרגיית מימן.
6 חוסר התועלת שבתמחור פחמן
גורמים בתעשייה, קובעי מדיניות ואפילו כותבים בכירים ב'בלומברג' חוזרים כבר שנים על המנטרה שתמחור הפחמן יקדם את הביקוש למימן. בטווח הארוך ייתכן שזה נכון, אבל בשנה הקרובה, יעדים לאומיים של נטרול פליטות יגדילו את הביקוש למימן יותר מאשר תמחור פחמן. מתקני מימן יחלו בפעולה בכדי להראות שהתעשייה מתכוונת לעמוד ביעדים משום שמחירים נמוכים וכן סוגים שונים של פטור לחברות מסוימות מכרסמים בהשפעה של התוכניות לתמחור הפחמן.
את הדפוס הזה רואים לאחרונה בתעשייה יותר ויותר. המשקיעים לוחצים על חברות שיעמדו ביעדים של נטרול פליטות ובטווח הקצר, זה אפקטיבי יותר מאשר תמחור פחמן.
7 התעשייה הכבדה תשלוט בביקוש למימן
סביר להניח שהתעשייה הכבדה תהיה לקוח קצה דומיננטי למימן, במסגרת השאיפה העולמית לנטרול פליטות עד 2050. חמישה מגזרים ובהם אמוניה, פלדה, מתנול, כימיקלים וזיקוק נפט ישתמשו במימן יותר מכל ה-51,000 מכוניות המונעות במימן גם יחד.
פול רודין מוסיף לחמשת המגזרים שהוזכרו גם אלומיניום וזכוכית, שני מגזרים הדורשים כבשנים בתהליך הייצור והמגזרים המוזכרים ממילא תמיד היו צריכים מימן. יש להניח שהבאים בתור יהיו מרכזי דאטה, מפעלי ייצור ותחבורה כבדה.
8 מספר הפרויקטים של 'אמוניה ירוקה' יעלה
חברות יכולות להיעזר באמוניה על מנת לשנע כמויות גדולות של מולקולות בין מדינה למדינה הרבה לפני שצינורות המימן ייכנסו לפעולה. שרשרת האספקה לשינוע אמוניה כבר קיימת ובקלות אפשר לתעל אותה לייצוא מימן. אין ספק שהחברות ינצלו את הבשלות היחסית של התשתית הזאת.
קנדה כבר הכריזה שתשנע אמוניה ירוקה לאירופה ובארה"ב כבר קיימת רשת צינורות מצוינת לאמוניה וברחבי אירופה יש מספר חברות שכבר משקיעות בייצור וייצוא מימן ירוק. לאמוניה שוק משל עצמה כחומר זינה לייצור דשנים, כך שיהיה נבון לנצל את התשתית העולמית לאמוניה לטובת שיווק מימן.
9 לא בטוח שלמימן הכחול יש עתיד ורוד
מאחר שמחירי האלקטרולייזרים יורדים במהירות, עד שנת 2030 מימן ירוק מאנרגיות מתחדשות יהיה זול יותר מהכחול, שאותו מייצרים כעת מגז טבעי בשילוב לכידה ואחסון של פחמן. מיזמים של מימן כחול יזדקקו בסופו של דבר לסובסידיות בשביל לשרוד.
פול רודין סבור שההפרדה בין מימן ירוק לכחול בעייתית מלכתחילה אבל מסכים שהיתרון לגודל ותוכנות משופרות יורידו את המחיר של המימן הירוק. מה שכן, אין לדעת אילו פיתוחים טכנולוגיים יורידו גם את המחיר של המימן הכחול. מאחר שיש מספר שיטות להפיק מימן מפחמימנים שאינן בהכרח פירום בקיטור. דבר נוסף שיש להביא בחשבון הוא עלות חומרי הזינה.
10 אלקטרולייזרים של אלקליין יגדילו את נתח השוק שלהם על חשבון טכנולוגיות אחרות
שתי הטכנולוגיות המבוססות ביותר לייצור מימן הן אלקטרוליזה אלקלית ותא דלק עם ממברנת החלפת פרוטונים (או אלקטרוליזת ממברנה בחילוף מימן) proton exchange membrane. ב'בלומברג' צופים שבשנת 2022 למוצרים של אלקטרוליזה אלקלית יהוו נתח גדול יותר- בין 75-78 אחוזים. הסיבה לכך היא שאלקטרוליזה אלקלית היא זולה יותר ומתאימה יותר לפרויקטים בהיקף גדול והשנה נראה שרבים מהם יחלו בבנייה.
תאי דלק עם ממברנת החלפת פרוטונים טובים כשמשתמשים בהם עם אנרגיה מתחדשת. כרגע הם גם יקרים יותר משמעותית מאלקטרוליזה אלקלית וכשנדרשת הזרמה קבועה של חשמל האפשרות השנייה מתאימה יותר.
לידים
משקיעים מביעים עניין רב באנרגיה נקייה ורוב החברות האלה עברו משלב של ללא הכנסות לשלב של הערכת שווי 'אחרי הכסף', הצעד ההגיוני הבא שלהן יהיה לצאת להנפקה
אלומיניום וזכוכית, שני מגזרים הדורשים כבשנים בתהליך הייצור והמגזרים המוזכרים ממילא תמיד היו צריכים מימן. יש להניח שהבאים בתור יהיו מרכזי דאטה, מפעלי ייצור ותחבורה כבדה
אין לדעת אילו פיתוחים טכנולוגיים יורידו גם את המחיר של המימן הכחול. מאחר שיש מספר שיטות להפיק מימן מפחמימנים שאינן בהכרח פירום בקיטור
חמישה מגזרים ובהם אמוניה, פלדה, מתנול, כימיקלים וזיקוק נפט ישתמשו במימן יותר מכל ה-51,000 מכוניות המונעות במימן גם יחד