רוב הסנקציות הבינלאומיות שכוונו נגד איראן הוסרו בינואר וכך נסקה תפוקת הנפט של המדינה ב-790,000 ח/י מאז דצמבר 2015 עד נובמבר השנה. נוסף על כך הרחיבה איראן גם את בסיס הלקוחות תודות לקצו של האמברגו באיחוד האירופי על יבוא של נפט איראני.
'פי-קיי-אן' הפולנית היא האירופית האחרונה שחתמה על הגדלת היבוא מאיראן. החברה אישרה שקנתה מטען של מיליון חביות ונתוני השינוע מראים ששכרה את המכלית 'וילמורה' לאסוף את המשלוחים מהאי ח'ארג ב-28 בדצמבר. גם 'גרופו-לוטוס' קנתה שני מיליון חביות באוגוסט וכעת מתנהל מו"מ על חוזים לטווח ארוך.
התקציב האיראני משווע ליצוא של כ-2.42 מיליון ח/י בממוצע בשנת הכספים שמתחילה ב-21 במרץ 2017, אבל נדמה שזו הערכה שמרנית. חרף בחירתו של דונלד טראמפ לנשיאות ארה"ב סביר להניח שהיא תמשיך ליהנות מהסרת הסנקציות.
גם באופ"ק, שבה איראן מתחרה בממלכה המרכזית באזור, היא יצאה מהמאבק על קיצוץ בתפוקה עם אישור להגביר אותה. היא אכן "מקצצת", אבל מקו הבסיס של 3.98 מיליון ח/י, שהן 300,000 יותר ממה שחישבו ב-MEES שאיראן הפיקה בנובמבר ו-280,000 ח/י יותר מהמספר המשני שהעריכו מקורות באופ"ק. התפוקה המוקצה לה מינואר 2017 היא 3.797 מיליון ח/י, מה שאומר שתוכל להגביר אותה בעוד 11,000 ח/י.
להחזיר את החברות הבינלאומיות
איראן נפטרת מחוזים לא פופולאריים שלbuyback (קניית העסק בחזרה מהמשקיע) בכדי להחזיר את החברות הבינלאומיות, אבן דרך משמעותית בחזרתה לשווקים הבינלאומיים. איראן השיקה את החלופה ל'חוזי נפט לאיראן' (IPC) ואחרי שחתמה על מספר חוזים ראשוניים עם חברות בינלאומיות, היא מחפשת להשיק את המכרז הראשון עד סוף מארס – סוף השנה האיראנית הנוכחית.
העסקה היציבה ביותר עד כה היא מזכר ההבנות (HoA) שחברת הענק הצרפתית 'טוטאל' חתמה עם חברת הנפט הלאומית האיראנית (NIOC) בנובמבר לשלב שני של שדה הגז 'דרום פארס'. ההסכם אינו מחייב, אבל 'טוטאל' צופה שיושלם תוך שלושה עד שישה חודשים מיום חתימתו (פברואר-מאי 2017). עסקת ההפקה המאוחרת ביותר נחתמה ב-21 בדצמבר, כאשר החברה המלזית 'פטרונאס' חתמה על מזכר הבנות לחקירת שני שדות במערב איראן; דרום אזדגן ווחשמה ח'וש. גוהלם ריזה מאנוחאהרי, סמנכ"ל NIOC, אמר בטקס החתימה שהפקה בדרום אזדגן היא כ-50,000 ח/י, אחרי 40,000 באוקטובר. הוא הוסיף שהתפוקה הכוללת מדרום אזדגן וצפונה היא כרגע 130,000 ח/י ותעלה בכ-100,000 ח/י בחודשים הקרובים. זה לכשעצמו יקרב את איראן לנתח המוקצה לה בתפוקת אופ"ק בחוזה של חצי שנה, שייתכן כי יחודש לעוד חצי שנה בפגישת אופ"ק הבאה במאי.
NIOC מבקשת להגביר את שיוב הנפט מכל שדה אזדגן מ-5.5 אחוז ל-20 אחוז באמצעות 'שיוב נפט מוגבר' (EOR)*. לצד 'פטרונס', 'טוטאל' ו'של' שחתמו על מזכר הבנות לחקירת השדה. 'אינפקס' היפנית והחברה הסינית CNPC עבדו בעבר בדרום אזדגן לפני שעזבו בשל הסנקציות ובשל תוצאות גרועות בשטח.
*שיוב מוגבר (EOR) נעשה בשדות נפט בוגרים לשם הפקת עתודות נוספות או הארכת חיי השדה אחרי ששיטות הפקה רגילות מיצו את כוחן.
חומר למחשבה: טראמפ, 'שלומברגר' ואיראן
בתחילת ינואר 2017 התפרסמה רשימה של 29 החברות שישתתפו במכרז הבינלאומי שהנפיקה איראן. הרשימה כוללת רק חברה "אמריקאית" אחרת – 'שלומברגר', חברת השירותים לשדות נפט הגדולה בעולם. מבחינות רבות, מדובר בהימור אמיץ של 'שולמברגר', ולו בשל חוסר הוודאות על איך שתצטייר העסקה בעיני הבית הלבן של טראמפ.
במהלך רוב הקמפיין שלו לנשיאות, טראמפ ביקר בקולניות את העסקה שסגר ממשל אובמה להגבלת התכנית הגרעינית של איראן בתמורה לכך שהיא תוכל לשוב ולייצא נפט גולמי באופן חופשי, למשוך חברות זרות ולשקם את התעשייה.
חרף הקנס בסך 233 מיליון דולר שנאלצה 'שלומברגר' לשלם משום שהפרה את הסנקציות על איראן (ועל סודאן) היא החברה הראשונה שהמטה שלה נמצא בארה"ב והסכימה לסחור עם איראן ולעבוד בפרובינציית חוזסטאן. אמנם 'שלומברגר' נמצאת בעיקר בשליטה אמריקאית ונסחרת בבורסה בניו יורק, אבל היא מציגה את עצמה כ"חברה ללא לאום שמגדיר את התרבות הארגונית, אלא פועלת באופן גלובאלי אמיתי ברחבי העולם". עם זאת, לא 'שלומברגר' לא 'של' ואף לא חברה אחרת שחשופה לשוק האמריקאי באופן משמעותי, תרצה להסתכן בסנקציות אם ממשל טראמפ יחליט לנקוט קו תקיף. ב-20 בינואר 2017 פרסמה 'שלומברגר' את הדוחות לרבעון האחרון של 2016 וחשפה הפסדים וירידה בהכנסות. ב-2015 היא רשמה הפסד של 1.68 מיליארד דולר בשנה שעברה, ירידה של 22 אחוזים.
במקביל מדברים בטהראן על עסקה בין סין לאיראן שעיקרה שדרוג בתי הזיקוק במדינה. שווי העסקה אמור להגיע לשלושה מיליארד דולר. מנכ"ל חברת הנפט הלאומית של איראן אמר כי רוב העבודות יתמקדו בבית הזיקוק אבדאן, הוותיק בבתי הזיקוק האיראניים שנבנה בשנת 1912. כושר התפוקה בו עמד על 635,000 ח/י עד שנות השמונים, שבהן ניזוק במלחמת איראן-עיראק. מאז השתקם וכיום תפוקתו עומדת על 400 אלף ח/י. לחברת 'סינופק' תפקיד מרכזי בעסקה שעיקרה, כאמור, שיוב וייצוב.