פייננשיאל טיימס: סין השתלטה על שוק האנרגיות הנקיות

פועל סיני מחברת ווהאן גונשנג פוטווולטאיק קומפני על פאנל סולארי במרומי בניין בן 47 קומות. סין היא צרכנית האנרגיה וגם יצרנית האנרגיה הסולארית הגדולה בעולם. צילום: קווין פרייר / גטי אימג'ז
אוגוסט 2023
לספקית החומרים הקריטיים ביותר לתמורות באנרגיה יתרון גיאופוליטי ניכר

בסוף השנה שעברה בבייג'ינג, גורמים מכמה מסוכנויות הטכנולוגיה, המסחר וההגנה של סין זומנו לסדרת פגישות סודיות במטרה אחת: להגיב למגבלות המקיפות של ארצות הברית על מכירת שבבי מחשב לחברות סיניות.

ביולי הכריזה סין על תגובתה: מגבלות על ייצוא גליום וגרמניום, מתכות הדרושות בייצור כמה מוצרים בעלי חשיבות אסטרטגית, ביניהם כלי רכב חשמליים, שבבים ומערכות נשק צבאיות.

"היו לנו אפשרויות רבות", אמר אחד הגורמים המעורבים ישירות בשיחות. "זה לא היה הצעד הכי קיצוני שלנו. זו הייתה הרתעה".

מבחינתו של שאר העולם, זו הייתה מכה כפולה מבייג'ינג. ראשית, היא המחישה שסין שולטת בשרשרת האספקה של עשרות מינרלים המוגדרים בארצות הברית כחיוניים לביטחון הכלכלי והלאומי ואף הוכיחה שסין מוכנה לנצל זאת כיתרון גיאופוליטי.

מתיו פוניולה, מומחה לסין בצוות חשיבה האמריקאי בשם 'המרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים' (CSIS), אמר כי הצעד נחשב 'יריית אזהרה' שהפתיעה גורמים מסוימים בוושינגטון. "מחוץ לחוגים הטכניים ותעשיית ההגנה, גאליום אינו מינרל קריטי שיש מודעות אליו", הוא אמר.

התקרית חיזקה במערב אמת לא נעימה: סין היא הספקית הזולה והגדולה ביותר של אבני הבניין העיקריות של טכנולוגיות נקיות, ובפער גדול ממתחרותיה. שתי המתכות נמנות עם שורת מוצרים שסין שולטת בהם והם הכרחיים למעבר לטכנולוגיות אנרגיה חדשות.

הרבה מוטל על הכף

עלייתן של חברות האנרגיה הנקייה בסין היא איום תחרותי עצום לתעשיות הייצור במערב, כולל יצרניות רכב ותיקות וענקיות בתחום אנרגיה. אולם בהקשר ההחמרה במלחמה הקרה הטכנולוגית עם המערב, היכולות האלה עשויות להוות יתרון מבחינתה של סין.

"מתחילים להבין שהשליטה בשרשרת האספקה חשובה, אחרת יש סיכון מערכתי כי קל לסין לעצור את האספקה", אמר רוס גרגורי, שותף בחברת הייעוץ 'ניו אלקטריק פרטנרס' בסיאול.

הממשלות במערב עושות כעת ככל שביכולתן כדי להדביק את עלייתה של סין לפסגת שרשרות האספקה של המינרלים החשובים בעולם ושל תעשיית האנרגיה המתחדשת. נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן ועמיתיו באירופה החלו להציע סובסידיות בשווי מאות מיליארדי דולרים מכספי משלם המסים.

"ארצות הברית צריכה להיערך ולחזק את הענפים האלה כדי שתוכל להיות תחרותית", אמר ניל בברידג', אנליסט מהונג קונג העומד בראש מחקר האנרגיה ב"ברנשטיין". "המציאות היא שסין היא עדיין הסדנה של העולם".

הלפיתה של שרשרת האספקה

בלב המתחם התעשייתי הרחב של מכרה, שעליו פרסמנו כתבה בגיליון הקודם,  'אויו טולגוי' של 'ריו טינטו במדבר גובי שבדרום מונגוליה, המוני משאיות מחכות לטעינה בשקים שכל אחד מהם מכיל שני טון נחושת גולמית, לפני שיצאו למסע של 80 ק"מ דרומה אל הגבול הסיני.

בשנים הקרובות הוא צפוי להיות המכרה הרביעי בגודלו בעולם לנחושת, מתכת בעלת תפקיד מרכזי במעבר האנרגיה. כמו במיזמי כרייה רבים אחרים ברחבי העולם, כל מה שייצא מהאדמה יישלח לעיבוד בסין.

אמנם ממשלות רבות במערב פועלות להפחתת התלות שלהן בסין, אך מנכ"ל 'ריו טינטו' יאקוב סטאוסהולם ציין כי חלק מהצלחתה של הקבוצה האנגלו-אוסטרלית בעשורים האחרונים היה בזכות הביקוש מסין. "אנחנו עובדים יפה עם הלקוחות הסינים שלנו כי כמונו, הם חושבים לטווח הארוך".

מאמרים נוספים

"מלחמת תרבות" עלולה לשבש את המעבר לאנרגיה ירוקה

ניק אייר, מרצה למדיניות אנרגיה ואקלים באוניברסיטת אוקספורד, זוכר את הרגע שבו הפנים איך ייראה העתיד של ייצור האנרגיה. "הבנתי שהעתיד יהיה שונה ביום שבו קלטתי שבמדינות המפרץ זול יותר לייצר חשמל אם עושים את…

פגיעה במשק הדלק ובתעשיית הכימיה בישראל – פגיעה אסטרטגית

קבוצות לחץ ופוליטיקאים מסוימים מנסים שוב ושוב לפגוע בתעשיית הדלקים והכימיה בישראל, פגיעה שעלולה לגרום עצירה של פיתוח משק האנרגיה בישראל וזו, מן הסתם, תהיה טעות חמורה ומרה. המגמה העולמית בתעשיית האנרגיה היא העברה של…