אלו לא השדות הימיים הידועים שאיל האנרגיה הרוסי איגור סצ'ין, העומד בראש ענקית הנפט 'רוסנפט', חיזר אחריהם לפני חמש שנים והגדירם כעתיד של הנפט הרוסי. מאז החיפושים באזור הארקטי הופסקו כמעט לחלוטין בגלל הנפט הזול והעיצומים שהוטלו בעקבות ההשתלטות על חצי האי קרים. הפעם הכוונה למיזמי פיתוח אחרים באזור שצברו מומנטום רחוק מאור הזרקורים, ומניבים כמעט 400,000 חביות ליום ליצוא.
לרוסיה יש שלושה מסופים ליצוא נפט בחוף הארקטי. המשלוחים הראשונים מהאזור יצאו ממסוף ייצוא הנפט ואראדניי ב-2008. היקף המשלוחים היה 240,000 חביות ליום והיה שייך ל'לוקאויל'. המסוף מטפל כעת בכ-150,000 חביות שמגיעות מדי יום משדות סמוכים. שדה הנפט פרירזלומניה של 'גזפרום נפט' מפיק 80,000 חביות ליום בקירוב, עם יעד הפקה של 130,000 ח/י. מסוף ארקטי גייט החל לפעול השנה ומייצא כ-150,000 ח/י משדה נובופורטוסקויה. נפט גולמי מכל שלושת המסופים משונע במכליות להובלת נפט לנורמנסק, ומשם נשלחים המטענים לאירופה במכליות גדולות יותר.
משלוחי היצוא מהמסופים קבעו שיא חדש של כמעט 350,000 ח/י בנובמבר. זו עלייה של 100,000 ח/י לעומת הקיץ שהירידה בו מיוחסת לעבודות אחזקה. זה שווה ערך לשליש מהקיצוץ מהתפוקה שעליו התחייבה רוסיה בהסכם שלה עם אופ"ק.
ההתפוצצות הארקטית
הציות של רוסיה להסכם, שתוקפו הוארך עד סוף 2018 התעלה על הציפיות. במהלך הקיץ, היא קיצצה יותר מה-300,000 ח/י שהבטיחה בהשוואה לרמת הייצור שלה באוקטובר 2016.
אבל המצב הידרדר קצת. עבודות אחזקה בשדה נפט ובמיזם סקאלין של 'אקסון מובייל' מול החוף המזרחי צמצמו את התפוקה בין אוגוסט לאוקטובר. כל זה בא אל קיצו. כעת שדות אלו חוזרים לתפוקה מלאה, תפוקת הנפט היומית המצרפית של רוסיה עלתה בכ-50,000 חביות. הציות להסכם עם אופ"ק נסדק ונמצא מתחת לרמה שהיה במאי בשנה שעברה.
תנודות בגז
מיזם הגט"ן החדש של נובטק ייצר כ-26,000 ח/י של קונדנסט. זה לא הרבה בתמונה הכוללת, אבל זה רק שדה אחד. היות שתעשיית הגז הרוסית שואפת למספרים גבוהים יותר, למאגרים עשירים בנוזלים, תפוקת הקונדנסט שלה עולה. ייצור הגז ברוסיה הוא במידה רבה עונתי, כך גם תפוקת הקונדנסט. חורף קר מגביר את הביקוש לגז רוסי מצד צרכנים זרים ומקומיים והתנודה בתפוקת הגז מהקיץ לחורף יכול להגיע ל-40 אחוז מהממוצע השנתי.
קיצוץ בתפוקה הרוסית
שדות חדשים יותר, המייצרים הרבה נפט ומעט מים, הם קרוב לוודאי הקלים ביותר לסגירה. אבל לרוב, הם בין השדות הרווחיים ביותר עבור החברות המפתחות אותם. רבות מהן מקבלות הנחות מפליגות במס. שדות ותיקים יותר יהיו רווחיים פחות, אך בחברות יש חשש שצמצום התפוקה בשדות אלו תהיה בלתי הפיכה וזה יקשה עליהם להעלות אותה בסוף התהליך. לעת עתה, אסטרטגיית היציאה נראית בעייתית מאוד.