קונגרס הנפט הבינלאומי ה- 22 נערך השנה באיסטנבול, טורקיה, בהשתתפות כ- 6,000 נציגים מ- 70 מדינות החברות בארגון World Petroleum Council – WPC. הקונגרס שהתקיים ביולי כונה "האולימפיאדה" של תעשיית הנפט והגז, בשל השתתפות כ- 500 מנכ"לי חברות נפט ואנרגיה, 50 שרים וראשי מדינות וכ -25,000 מבקרים שלקחו חלק בתערוכת הנפט והגז.
את מדינת ישראל, החברה בארגון, מייצג המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה ע"י יו"ר המכון, יוסי רוזן ומנכ"ל המכון, יוסי אריה. בכנס השתתפו שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, מנכ"ל המשרד, שאול מרידור, מנכ"ל דלק קידוחים, יוסי אבו, נציגים ממשרד החוץ ונציגים מהתעשייה.
באירוע הפתיחה של הכנס נכחו שרים וראשי מדינות ובהם רקס טילרסון, מזכיר המדינה של ארצות הברית (לשעבר יו"ר, נשיא ומנכ"ל 'אקסון מוביל'). את האירוע פתח שר האנרגיה של טורקיה, ברט אלביראק, שאמר "העולם נמצא בתקופת מעבר, שבה אנו עדים להתפתחויות משמעותיות במשק האנרגיה, ובסביבה עסקית גלובלית חדשה שבה שיתוף פעולה הוא מילת מפתח".
בפגישה שהתקיימה בין שר האנרגיה ד"ר יובל שטייניץ לבין שר האנרגיה של טורקיה, ברט אלביראק, סוכם על האצת המגעים לקידום הסכם צינור הגז ישראל-טורקיה, וכן על ביקור מקצועי של שר האנרגיה הטורקי בישראל עד סוף השנה הנוכחית. בנוסף, נפגש ד"ר יובל שטייניץ עם שר האנרגיה ההודי, דרמנדרה פרדהאן, שהודיע לשר שטייניץ שחברות אנרגיה הודיות תשתתפנה בחיפושי גז טבעי ונפט חדשים בישראל, שני השרים סיכמו על הקמת צוות עבודה משותף, שיחל את עבודתו בזמן הקרוב ויעסוק בהידוק שיתופי פעולה בין המדינות בנושאי אנרגיה וכן בהטמעת טכנולוגיות ישראליות לשוק ההודי.
שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ, שהשתתף במושב השרים במסגרת הכנס, הציג את התמונה הכוללת של משק האנרגיה הישראלי. התגליות של הגז הטבעי בשטחי המים הכלכליים של ישראל ומציאת כמות משמעותית של כ- 2,200 BCM, ייצוא הגז הטבעי למערב אירופה וניהול דיאלוג אינטנסיבי להנחת צינורות צולבים עבור שני פרויקטים עיקריים: בניית צינור ישראל – טורקיה לייצוא גז, תחילה לשוק המקומי של טורקיה עם אופציה למערכת הולכה לאירופה, והפרויקט השני: צינור הנפט הארוך ביותר בעולם מישראל לאיטליה, הכולל חיבורים לקפריסין ויוון ומתבסס על מחקר ראשוני שערכה חברת פוסידון ובמימון האיחוד האירופי.
מדינת ישראל עושה את כל המאמצים כדי לספק גז טבעי לתעשייה ולתחבורה, הדגיש השר. היעד לעשור הבא הוא הנעת משאיות ואוטובוסים ב- CNG או בחשמל. השוק הישראלי עבר מהפכה וכיום 60 אחוז מהחשמל מופק מגז טבעי ורק 32 אחוזים מפחם. המהפך גרם להפחתה משמעותית בזיהום האוויר ולשיפור בריאות הציבור. מדינת ישראל קיבלה שלוש החלטות משמעותיות: האחת, לא ייבנו תחנות כוח פחמיות חדשות השנייה – חברת החשמל נדרשה להקטין ב- 20 אחוזים נוספים את צריכת הפחם ולהמירו בגז טבעי, ושלישית – החלפת תחנות פחם גדולות בטורבינות גז חדשות עד 2022.
יוסי אבו, מנכ"ל דלק קידוחים, השתתף בשולחן עגול שעסק בשאלה האם הגז הטבעי יכול להוות שחקן מרכזי בתמהיל האנרגיה העולמי. הוא אמר שבזכות הנגישות ההולכת וגדלה לגז טבעי, הגמישות בהיצע, וטביעת הפחמן הקטנה יחסית, הגז הטבעי יכול להוביל את תמהיל האנרגיה המשתנה. הגדלת הנתח של הגז הטבעי בפרופילי ההפקה של החברות הגדולות הופכת גם היא ליעד ברור בקרב חלק ניכר מהשחקנים הגדולים בתחום .
הביקוש העולמי לאנרגיה צפוי לעלות במהלך העשורים הבאים בשל הצמיחה הכלכלית במדינות המתפתחות וגידול האוכלוסייה, ודלקים מאובנים צפויים להישאר המקור העיקרי לאנרגיה עד שנת 2035. יחד עם זאת, הגז הטבעי הופך להיות גורם מכריע בצמצום פליטת גזי החממה, ויהפוך עד אז למקור האנרגיה השני בגודלו במקום הפחם, הדגיש אבו.
בצד ההיצע, הנגישות לגז טבעי הופכת לקלה יותר באמצעות תשתיות לניצול LNG, גמישות בהסכמי אספקת LNG וגידול בסחר ספוט, לצד ביטחון באספקת הגז באמצעות גישה לשווקים גלובליים. מבחינת צרכני הגז, אלמנט ההחלטה בצריכת LNG הופך להיות ההחלטה האם להקים תשתיות גיזוז LNG.
אבו התייחס בדבריו גם לנושא המחירים המאתגרים וסבור שעל התעשייה לנקוט בפתרונות המתאימים לתנאי השוק הנוכחיים – בדגש על שימוש בתשתיות LNG קיימות. יותר ויותר גז טבעי מופנה למתקני LNG קיימים, וזאת בהעדפה ברורה על פני הקמת מתקנים חדשים. יצרני LNG שונים גם מגדילים את כושר הייצור במתקנים חדשים. ישראל, שמשופעת בגז טבעי, מסוגלת לספק גז טבעי להנזלה במתקני ה-LNG הקיימים במצרים – ELNG\IDKU ו-Damietta, שכרגע אינם בשימוש (או כמעט ואינם בשימוש) עקב מחסור בגז טבעי במצרים.
יתרונות השימוש בגז טבעי בצנרת ברורים גם הם – גז טבעי בצנרת מהווה מקור אספקה יציב וחשוב לטווח הארוך, תוך יצירת ביטחון באספקה. גז טבעי בצנרת מהווה בסיס לאספקת גז טבעי לשווקים שונים, לעיתים קרובות בתוספת LNG לאספקת שיאי ביקוש.
מצד המחיר, הולכת וגוברת המגמה של סחר בגז טבעי ב-LNG במחירי שוק, כגון מחירי הגז הטבעי ב-European Gas Hubs או באסיה וצרכנים רבים מעדיפים מחירי שוק אלה, המשקפים את הנעשה בשוק באופן שוטף. זה קורה גם ב- LNG וגם בצנרת, ומהווה אלמנט נוסף המושך היום יותר שחקנים לגז הטבעי.
כאות לחשיבותו של הכנס ניתן לראות את השתתפותו של נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן, שהדגיש בנאומו את החשיבות של משק האנרגיה לכלכלת המדינות ולהשגת שיתוף פעולה אזורי.
הכנס הבא ייערך בעוד שלוש שנים בדרום קוריאה וניתן לקוות שיהיה מוצלח וחשוב כמו הקונגרס הנוכחי.
