חברות תשתית משלובות וגדולות הן כבר לא השחקניות היחידות בהצגה של שווקי החשמל באירופה וזה לא חדש. אבל כיום, אפילו גופים – בין אם מסחריים, עירוניים או בבעלות מדינה – שהאנרגיה רחוקה ממטרת הליבה שלהם פונים למיטוב של צורכי החשמל שלהם ובמקרים רבים, גם לאספקה ולגמישות.
עובדה זו היא שדחפה את מאט ניקולאס, לאחר יותר מ-15 שנה כסוחר גז וחשמל באירופה, לייסד שתי חברות, Watt3 בשווייץ ו-Twine Network בבריטניה, שמטרתן לתמוך בשחקנים החדשים האלה באמצעות פתרון מיטוב מבוסס-דאטה וכחברת שירותי אנרגיה, מה שמכונה Esco.
אילו לקוחות יש לחברה שלכם?
ניקולאס: בסיכומו של דבר, מדובר בשירות ללקוחות שיש להם מידה מסוימת של ביקוש לשחק איתו, מידה מסוימת של ייצור משלהם ומידה מסוימת של גמישות ושל אחסון פוטנציאלי ולכן יש להן היכולת להוליך אנרגיה לכל כיוון. אז איך הלקוח הזה ממטב את כל הרכיבים שיש לו במערכת?
אנחנו יכולים, לדוגמה, לייצר לאורך גרמניה כולה תחזיות מזג אוויר מקומיות מאוד המתייחסות בדיוק לנכסי הלקוח – עד לרמת הכפר או אפילו יותר מדויק מזה. ואם אנחנו יודעים שיהיה בוקר קר או ערפילי, יש לכך השלכות על הביקוש. או לחילופין אם מדובר באנרגיה סולארית, השלכות על ההיצע. אנחנו יכולים לשלב את זה עם כל המידע האחר – נתונים היסטוריים של ביקוש והיצע, נתוני מחיר נקודתיים מבורסת החליפין, עקומות מחירים, היזוני דאטה ספציפיים ללקוחות כמו מכסי רשת חשמל או תגובות תדר, אם הלקוח נמצא בשוק הרלוונטי.
כל זה מוזן לתוך רשת עצבית שמחשבת, על בסיס נתונים שהוזנו ותחזית מזג אוויר לשבעה ימים, מה כדאי לעשות במהלך החלון של היממה הקרובה. אבל אנחנו יכולים למטב את זה גם לטווח של 15 שנה, ולספק תובנות בנוגע לעמידה בהתחייבויות אפס-פליטות.
מדובר בשירות ללקוחות שיש להם מידה מסוימת של ביקוש לשחק איתו, מידה מסוימת של ייצור משלהם ומידה מסוימת של גמישות ושל אחסון פוטנציאלי ולכן יש להן היכולת להוליך אנרגיה לכל כיוון
אז מדובר בסוג לקוח שונה מאוד ממה מהשחקנים המסורתיים?
ניקולאס: אפילו קבלן של בנייני מגורים יכול להיות לקוח. אולי בגלל שהוא רוצה להתקין חשמל סולארי וסוללה ולחבר אותם כדי ליצור ערך. ואולי הוא רוצה לתת לכל אחד ממאה הדיירים בפרויקט שלו חשבון יומי על החשמל שצרכו, כשירות של 'בית חכם'. וישנו פוטנציאל לשלב גם כלי רכב חשמליים. הלקוח הטבעי הוא כל מי שיש לו רשת גדולה, הנמדדת במגה-וואט ולא בקילו-וואט, כשסוג הצריכה והייצור שלהם יכול להשתנות.
ולמה שווייץ שונה מבריטניה?
ניקולאס: במובנים מסוימים בריטניה מתקדמת לאט יותר משווייץ. לדוגמה, הרשויות המקומיות בשווייץ התעוררו למציאות הזו לפני שלוש או ארבע שנים, ובבריטניה רק ממש לאחרונה החלו רשויות מקומיות – שלרבות מהן יש התחייבויות בעלות תוקף משפטי לעמוד ביעדי התפרקות מפחמן – לחשוב מה בעצם הן מתכוונות לעשות.
הדבר נכון גם לגופים ציבוריים אחרים כמו מכבי אש – שיש להם פוטנציאל סולארי ובודקים גם אפשרות לרכוש כבאיות חשמליות – או רשת הרכבות – זאת בהתחשב בצריכה הגדולה יחסית של תחנות רכבת, אבל גם בפוטנציאל שלהן למעבר לאנרגיה סולארית וגם בנושאי סוללות וניהול גמישות.
איך יכול הלקוח למטב את כל הרכיבים שבמערכת שלו?
אתן שתי דוגמאות אמיתיות מהעולם. קח למשל מתקן מיחזור, שהצריכה שלו גדולה למדי בשל הצורך לפרק חומרים. לצריכה הזו יש עליות וירידות בהתאם לזמן. יש לגוף הזה גם שטח משרדים ובו לא מעט עובדים, והם גם השקיעו בסוללת טסלה ויש להם צי של ארבעה טסלה גדולים מדגם D100X ועוד שלושה כלי רכב חשמליים, שניים מהם היברידיים. זוהי מערכת שניתן למטב אותה, אפילו באופן מקומי כמיקרו-רשת.
ויש לזכור שבבריטניה, החל ב-2025, לא יהיו עוד דודי חימום על בסיס גז בבתים חדשים, וייתכן שרק משאבות חום. אנחנו מנהלים דיונים עם קבלן ומרכז דאטה שרוצים למקם את מרכז הדאטה בפרויקט המגורים ובכך להעניק לפרויקט אופציות נפרדות לכל דירה לחימום, קירור וחשמל. האתגר, שוב, הוא איך למטב את כל זה?
זוהי נקודת המפתח. ישנם שירותים אחרים שאנחנו יכולים לספק, כמו להעריך הזדמנות השקעה בתחום כמו אנרגיה סולארית או רכב חשמלי. וככל שיעבור הזמן יהיה היבט של דיווח סח"ת (ESG – ממשל סביבתי, חברתי ותאגידי) בקצה השני – קיבלת החלטות כאלה וכאלה, וזו הייתה התוצאה במציאות. אולם רכיב המיטוב יושב באמצע, ומסופק באמצעות חברה לשירותי אנרגיה.
מתקן מיחזור – צריכת החשמל שלו עצומה אבל גם לה יש עליות וירידות בהתאם לזמן. יש לגוף הזה גם שטח משרדים, עובדים, סוללת טסלה, שלושה כלי רכב חשמליים, שניים מהם היברידיים. זו מערכת שאפשר למטב, אפילו כמיקרו-רשת