תורת המשחקים

hydrocarbonprocessing.com
פיתוח היכולת והכישורים בתעשייה התהליכית באמצעות מסלול למידה דיגיטלי ומשחקים בענן משנה את הסטנדרטים בתעשייה

דיגיטציה תעשייתית משנה את הסטנדרטים להכשרת מפעילים בתעשייה התהליכית בעולם. שיטות הכשרה מתקדמות מתבססות על אסטרטגיית מסלול למידה ומפיקות תועלת משיטות אימון רבגוניות ותיאוריות פדגוגיות, במילים אחרות, מדעי הלמידה. לאחרונה הונהגו משחקים חינוכיים המשלימים ומתגברים את מסלול הלמידה של ההכשרה המסורתית, כמו סימולאטורים להכשרת המפעיל ((OTC, חומרים כתובים וחומרי הרצאות.

מסלול למידה דיגיטלי, עם משחקים חינוכיים וסימולאטורים להכשרת המפעיל, מסייעים למנוע את הפערים המורגשים כיום בהכשרה המסורתית.

מסלול הלמידה מאפשר מעבר רציף בין מודליות שונות של למידה ורמות כשירות שונות. שיטות למידה מתקדמות מתוכננות היטב יוצרות מערכת הכשרה מקצועית יעילה התומכת בהכשרה מאורגנת ויחידנית, למידה מהירה, יכולת מעקב וניתוח למידה.

הצורך בהכשרה מסוג זה נובע ממגוון הכישורים הנדרשים ממפעיל, אבל גם בעובדה שמדובר במגוון מכשירים במערכות ציוד יקרות ושונות. ההכשרה מסייעת בהפחתת הוצאות התפעול והאחזקה, משום שהיא מקטינה את מספר ההשבתות הלא מתוכננות, תיקוני ציוד, אתחול המכשירים בצורה חלקה ושיפור הבטיחות התפעולית. כל אלו חוסכים כסף, והרבה.

 

משחקים לימודיים

משחקים מקצועיים הם תוספת חדשה יחסית לשיטות ההכשרה בתעשיות תהליכיות, כגון תעשיות פטרוכימיות. פיתוח מיומנות שיטתית של מפעילים – מתודולוגיות, תוצאות הלימוד וזמינות- כל אלו ניתן לשפר משמעותית באמצעות משחקים חינוכיים המנתחים תופעות ספציפיות בלתי רגילות.

במקום להחליף את ההכשרה מסורתית, המשחקים הלימודיים משפרים ומשלימים צורות קיימות של הכשרה. כשמשלבים בין שיטות אלו לסימולטור הכשרה, ניתן לשפר במהירות גדולה יותר את רמת המיומנות של המפעילים וחשוב מכך, למנוע תקלות במערכות שבשטח.

 

משחוק- המטלה הופכת למשחק

בדרך כלל, משחוק הוא החלה של אלמנטים ועקרונות של תכנון משחק על קונטקסט בלתי-משחקי, כמו אימון והכשרה. המסקנה החשובה ביותר הנלמדת ממשחקים, הרלוונטית ללמידה והכשרה, היא מוטיבציה. רוב דפוסי התכנון מתמקדים בשמירה על רמות גבוהות של מוטיבציה ועושים את המשחקים מעניינים, מלהיבים וכיפיים.

מטרת המשחקים החינוכיים היא לשלב איכויות אלו בלימוד. יש מתאם חיובי וישיר בין רמת המוטיבציה של החניכים לבין החומר שנשאר להם בזיכרון. המשחקים מביאים באופן אוטומטי מאפיינים משתלמים ורצויים לתהליך הלמידה: מוטיבציה גבוהה, אווירה מעודדת ומשוב חיוני ומידי.

פתרון נגיש ומציאותי

לרוב, סימולטורים מצויים במתקנים מסוימים וייחודיים מאוד ויש להם ממשקי משתמש שמדמים חדרי בקרה, אבל משחקים שמבוססים על דפדפן בלבד דורשים אך ורק מחשב וחיבור לאינטרנט. בנוסף, מאחר שהמשחקים מתבססים על טכנולוגיית ענן, הם זמינים למספר בלתי מוגבל של משתמשים בזמן נתון.

המשחקים הראשונים שזמינים כבר בתעשיית הזיקוק מיישמים מודלים תהליכיים ברמת ההנדסה להדמיות דינאמיות. כך חווית ההכשרה היא מציאותית ומלמדת גם על התלות הדדית בין תופעת התהליכים השונים ופעולות הבקרה עליהם.

מעלה נוספת של המשחקים הלימודיים היא החוויה של התחרות, המאפשרת למפעילים ברחבי העולם לבחון את כישוריהם על פי קריטריונים מקובלים. צוותים יכולים להתחרות אחד בשני במגוון משימות לאורך תהליכי הזיקוק. ושוב, הלמידה כך נעשית מלהיבה, רצינית, תחרותית ולכן – זכירה.

 

סימולטור להכשרת מפעיל

סימולטור באיכות גבוהה להכשרת עובד תפעול (OTS) הוא פתרון מקיף שמורכב ממודלים מתוחכמים של כל יחידות התפעול, עם סימולציה מהירה של מצבי ייצור ומצבי כשל שונים. יש מגוון של מאפיינים הכרחיים לסימולטור טוב, אבל קצרה היריעה שלנו הפעם. מי שמעוניין להעמיק בנושא מוזמן לכתוב למכון ונשלח אליו את הכתבה המקורית.

השיטה הרווחית ביותר לבנות סימולטור להכשרת מפעילים היא במהלך שלב התכנון והביצוע של פרויקט, כך שהתועלות שלו מוכרות היטב עבור שלבי הביצוע וההפעלה של מיזמים. בשלב תכנון וביצוע, סימולטור יכול לסייע במספר פונקציות: בחינה ותכנון של מערכות בקרה ובטיחות ממוכנות, בחינת התפקודיות של תכניות הממשק של המפעיל, תכנון ושינויים בתהליך הבדיקה הווירטואלי, תכנון האתחול והשבתות בטיחותיות, כמו גם לוגיקות בטיחות עבור מצבים חריגים, כמו תקלות בציוד.

בכל הקשור בהכשרה, הסימולטור גמיש מאוד. אפשר לדמות כל מצב וכל תקלה בצורה בטיחותית. הזמינות הגבוהה והפחתת זמן הבטלה של אמצעי ייצור הם יתרונות ישירים במתקן העיבוד והזיקוק. למעשה, החיסכון מסימולטורים בבתי זיקוק בגודל בינוני נאמד במיליוני דולרים בשנה. הסימולטורים פועלים גם ככלי לתכנון גמיש עבור שיפורים באוטומציה ובתהליכי העיבוד.

 

היתרונות של מסלול למידה דיגיטלי

מסלול הלמידה למפעיל מקיף מגוון שיטות אימון והכשרה, החל בעקרונות לימוד בסיסיים, דרך רמת מוכנות לתפעול וכלה באימון ממושך של מפעילים מיומנים ומנוסים שמוכנים לכל תקלה. התועלת של כל אלו באה לידי ביטוי בעקרונות הבאים: משחקי למידה וסימולטורים להכשרת מפעילים משלימים זה את זה. המשחקים מספקים צורכי הכשרה שונים ומסייעים למנוע פערים השכיחים בהכשרה המסורתית. כלי הכשרה בר ביצוע – אפשר לעקוב אחר רמות היכולות של החניכים ולתת הכשרה נוספת בהתאם. יעילות – הכשרה מהירה ומשתלמת של מפעילים חדשים והכשרה מרוכזת של מפעילים מנוסים. נגישות – משחקי לימוד נגישים בקלות בכל זמן, ומכל מקום באמצעות גישה לאינטרנט. מוטיבציה – היזון חוזר ממשחקים שנאסף ב-2017 מראה שרוב החניכים למדו יותר במהירות גבוהה יותר בהשוואה לשיטות ההכשרה המסורתיות, ומאה אחוזים מהחניכים הגדירו את חוויית הלימוד כמשהו כייפי. בחינה על פי קריטריונים מקובלים – ניתוח הלימוד מאפשר הערכה של רמות הביצוע של הצוותים ואיתור צווארי הבקבוק בתחומי היכולת.

המגמות המשתנות בשוק העולמי, כגון גמישות נפט גולמי, אנרגיות מתחדשות ותחרות חזקה, מבטיחות שהביקוש למפעילים מקצועיים בעלי הידע והמיומנות הנדרשים רק יגדל. עם התקדמות עידן הדיגיטציה, יצוצו פתרונות חדשים ומתקדמים להכשרת מפעילים, ויספקו את הידע המזוקק והמומחיות הנדרשים להפעלה בטוחה במהלך האתחולים, ההשבתות, ובמצבים חריגים. וכמו כן יתאפשר תהליך אופטימיזציה כדאי כלכלית בנסיבות תפעוליות שונות.