הימים ימי תהפוכות. בראש המעצמה העולמית עומד נשיא שטוען כי ייתכן שרוב המדענים טועים בקשר להתחממות כדור הארץ. אמירה זו מציבה אותו – ומיום השבעתו בעשרים בינואר – בעמדת ניגוד עם רוב העולם. במהלך שבועיים של פגישות במרקש, בכירים ממאתיים מדינות בערך הגיבו לטראמפ וחיזקו את הסכם פאריז מדצמבר 2015, שבו הוסכם לצמצם את פליטת גזי החממה והזהירו כי הנשיא הנבחר עשוי לבודד את ארה"ב אם לא יבין את הדחיפות שבשינוי האקלים.
האם טראמפ היה לנושא חשוב בוועידה? ובכן, כן. הטיעון שלו כי התחממות כדור הארץ היא הונאה מנחה את פעולותיו. מזכיר המדינה ג'ון קרי אמר שרוב אזרחי ארה"ב עדיין תומכים בפעולות לשינוי האקלים ו"לאיש אין הזכות" לכפות אמונות אידיאולוגיות על מיליארדי אנשים. סגן שר החוץ הסיני, ליו זהנמין קבל על הקביעה החד פעמית של טראמפ שההנהגה הסינית המציאה את התחממות כדור הארץ על מנת לפגוע ביצרנים בארה"ב.
אז מה היה לנו שם? יותר מ-190 מדינות, לרבות ארה"ב וסין וערב הסעודית התחייבו לקדם את מאמציהן להילחם בהתחממות כדור הארץ, חרף החששות שנשיא ארה"ב טראמפ ישלוף החוצה מהתהליך את המזהמים הגדולים והעשירים מיד כשייכנס לתפקידו.
במפגש במרקש דנו בצעדים הבאים ליישום ההחלטות מפאריז וכן ביישום המנגנון הבין-לאומי לפיצוי על אובדן או פגיעה הקשורים בשינוי אקלים עליו הוחלט בוועידת COP19 שהתקיימה בוורשה ב-2013. מטרת המנגנון היא לתת מענה לאובדן או פגיעה, כולל אירועי קיצון של מזג אוויר ואירועים מתמשכים, במדינות מתפתחות שהן פגיעות במיוחד להשפעות שינוי האקלים.
שליחים ומנהיגים הגיעו למרקש, מרוקו בשבת על מנת לשרטט מפת דרכים לפיתוח עד שנת 2018 אשר תחזק את הסכם פאריז שהיה נקודת ציון בהקטנת פליטות של דלק פחמימני ולא לחצות עלייה של יותר משתי מעלות צלזיוס עד סוף המאה.
"מילאנו את התפקיד שבאנו לעשות" אמר מיגל אריאס קנטה, נציב האיחוד האירופי לאקלים ואנרגיה בראיון מיד אחרי נעילת הוועידה. "המסר לאמריקה הוא שמצד הקהילה הבינלאומית יש מחויבות מלאה, ששינוי האקלים הוא אתגר גדול כל כך, ולכן חשוב הרבה יותר מאשר מדינות והבחירות שלהן".
גם משלחות שבדרך כלל הקשו על ההתקדמות בשיחות באו"ם, יצאו מגדרן לדחוק בטראמפ לשים את הספקנות שלו בצד ולקבל צורות נקיות יותר של אנרגיה. טראמפ אמר בעבר שהרעיון של התחממות כדור הארץ הוא הונאה שהמציאה סין ושהוא יצא מהסכם פאריז מיד עם כניסתו לתפקיד.
"בטוחים מאוד"
"אנחנו בטוחים מאוד שטראמפ יסייע במאמצים להתמודד עם שינוי האקלים", אמר השר לענייני שינוי אקלים וסביבה של איחוד האמירויות, תהאני אחמד אל זיידוני. "טראמפ מגיע מהסקטור הפרטי" הוא אמר "הוא איש עסקים ויודע לזהות הזדמנויות עסקיות מצוינות".
הודו וברזיל המשיכו את השיחות עד אחרי חצות בשל מחלוקת על אופן ההתקדמות בשורה של סוגיות בהסכם פאריז, כגון מו"מ על יעד פיננסי ארוך טווח ולוחות זמנים ליעדים שנקבעו להפחתת הפחמן. בסופו של דבר הושגה פשרה כשמדינות הסכימו לשוב ולדון בסוגיות אלו בבון, בשנה הבאה.
במהלך השיחות אשררה ערב הסעודית את הסכם פאריז ו-48 מהמדינות הפגיעות ביותר התחייבו להזין את הכלכלות שלהן ביותר ממאה אחוז אנרגיות מתחדשות כבר בין 2030-2050. השליח מסין ציין שהיו אלה נשיאי ארה"ב לשעבר, רונלד רייגן, וג'ורג' וו. בוש שפתחו בשיחות על אקלים הרבה לפני שנציגים רשמיים בבייג'ינג החלו לעסוק בנושא.
עליית בטמפרטורות
גם עם הסכם פאריז, לפי התחזית, הטמפרטורות עשויות לטפס ב-3.4 מעלות צלזיוס עד 2100 מהרמה שהייתה טרם התיעוש, לפי דוח של האו"ם מהחודש האחרון. פירושו שינוי מהיר הרבה יותר מאז סוף עידן הקרח הקודם לפני 10,000 שנה, שמאיים למחוק כלכלות ברחבי העולם עם סערות חזקות יותר ובצורות תכופות יותר.
"לא ברור לנו למה המדינות עדיין מחכות על מנת לקדם אפס פליטות" אמר אדגר גוטיירס, השר לאיכות הסביבה ולאנרגיה של קוסטה ריקה. "כל המשתתפות צריכות להתחיל במעבר. אחרת כולנו נסבול".
על קצה המזלג
השיחות במרקש השבוע התמקדו במספר אמצעים טכניים שעשויים לסייע להגשים את הסכם פאריז שאורכו 13 עמודים והם כוללים:
- מפת דרכים לכתיבת ספר חוקים עד 2018 שיפרט כיצד יפקחו ויעריכו הגבלות וולונטריות על פליטות.
- התחייבות מצד גרמניה, איטליה, שוודיה ובלגיה ל-81 מיליון דולר שביקשה קרן ההסתגלות על מנת לשלם על פרויקטים בקו הצינור שלה.
- עריכת ועידה שתתחיל לפעול ב-2017 ותסייע למדינות המתפתחות לבנות את היכולת שלהן לרסן פליטות ולהסתגל לנזקים שגורם שינוי האקלים.
- ההחלטה לבחון מחדש מנגנון הפסדים ונזקים שיפצה את המדינות העניות ביותר על ההשפעות החמורות ביותר של שינוי האקלים.
- שיתוף פעולה בין המדינות בעידוד אנרגיות מתחדשות.
- הושקה התכנית המדינית "הכרזת הפעולה של מרקש" על ידי המדינות הנוכחות, המדגישה שהקבוצה מאוחדת יותר מתמיד ביישום הסכם פאריז.
- השיחות של השנה הבאה ייערכו במטה האו"ם שבבון, אך פיג'י תשמש מארחת.
רוב השליחים בוועידה הגיעו ממשרדים ממשלתיים של אנרגיה וסביבה ונראה כי יש להם ביטחון רב ביכולתם לעשות מעשה, גם אם טראמפ ייסוג מהסכם פאריז. "המעבר לעולם ידידותי לסביבה שעליו הוסכם בפאריז כבר בעיצומו ולא ניתן לעצור אותו", כך הבהירה השרה הגרמנית לאיכות הסביבה ברברה הנדריקס. סין, אשר סיכלה הסכם כזה ב-2009, אמרה שגם אם לא כל המדינות יצטרפו לפעולה, התהליך שיזם האו"ם יתקדם בדיוק כפי שהתקדם אחרי שארה"ב משכה את ידה מאמנת קיוטו ב-2001.