תעשייה של טריליוני דולרים

הכנס השנתי של בייקר-יוז
תעשיית הנפט והגז חייבת לפתח את טכנולוגיות לכידת הפחמן

דניאלה אבאט, ראש פלטפורמת פתרונות אנרגיה חדשה של חברת 'בייקר יוז' טוענת שפיתוח מוצלח של יכולות לכידת ואחסון פחמן (CCS) יהיה חיוני להשגת יעדי הסכם פריז. על מנת להגיע ליעדים אלה, דרושה הכפלה של תפוקת האנרגיה הנקייה פי ארבעים בשני העשורים הבאים.

"לכידת פחמן תהיה גורם חיוני להתפתחות כלכלת המימן מכיוון שהיא תאפשר ייצור של מימן כחול. זו גם הזדמנות מכיוון שמדובר בתעשייה של טריליון דולר בתחילת דרכה".

עם זאת, ציינה אבאט כי בלי פיתוח של לכידת פחמן, מבחינת טכנולוגיה, לתעשיית הנפט והגז אין למעשה מפת דרכים מבוססת לשמירה על רלוונטיות בעתיד המתבסס על אנרגיה דלת פחמן.

"זוהר צפוני" הוא שיתוף פעולה בין 'אקווינור', 'של' ו'טוטאל' שאחראיות לשינוע ולאחסון הפחמן הדו חמצני. בחלק זה של המיזם יש ספינות להובלת הפד"ח הנוזלי, נמל קבלה וצינור שדרכו יוזרק הפד"ח למבנה תת ימי בחוף המערבי.

דרישה דחופה

היגה רוג'נו, ראש מחלקת מחקר וטכנולוגיות גז ונפט דלי פחמן בחברת 'אקווינור' הנורווגית, הדגישה כי חשוב להזדרז ולפעול מהר על מנת להפוך את לכידת הפחמן לסיפור הצלחה.

"יש להפחית את הפחמן במהירות וביעילות ככל האפשר", אמרה למשתתפי הכנס. רוג'נו ציינה את פרויקט Longship, שלטענתה מדגים שרשרת ערך חדשה שיכולה להוות אופציה עתידית לאחסון כמויות גדולות של פחמן דו-חמצני. המיזם, חלקו במימון המדינה בנורווגיה לוכד את הפליטות ממפעל מלט, ומפעל לשריפת פסולת ליד אוסלו, בחוף המזרחי. "זוהר צפוני" הוא שיתוף פעולה בין 'אקווינור', 'של' ו'טוטאל' שאחראיות לשינוע ולאחסון הפחמן הדו חמצני. בחלק זה של המיזם יש ספינות להובלת הפד"ח הנוזלי, נמל קבלה בירגרדן וצינור שדרכו יוזרק הפד"ח לבאר שבמבנה מתחת לקרקעית הים, בחוף המערבי.

רוג'נו ציינה כי הפרויקט מהווה הזדמנות עסקית בתחום האחסון של פחמן דו חמצני על ידי צד שלישי. על פי דבריה "ברחבי אירופה יש מספר לא מבוטל של מפעלים ותעשיות הפולטים פחמן דו חמצני, מה שהופך אותם ללקוחות פוטנציאליים של שירותי אחסון פחמן דו חמצני".

"אנו מקיימים מגעים עם מספר צדדים שלישיים בנוגע לדרכים שבהן ניתן לאחסן פחמן דו חמצני. אנחנו גם בונים את השוק, כך שיידרש שיתוף פעולה פרטי-ציבורי מסוג חדש כדי שהדבר יקרה, ואנחנו מאוד מרוצים שהוא אכן מתקיים".

בזכות הטכנולוגיה שפותחה בפרויקט לונגשיפ, החלה 'אקווינור' לעבוד על פרויקטים ברחבי אירופה, כגון אחסון פחמן דו חמצני מאזור האמבר, שבחוף המזרחי בצפון אנגליה ועד לתסקיר באגן הים הצפוני כדי למצוא אפשרויות להרחבת הפעילות, ולפתוח אקוויפרים מלוחים פתוחים ומרבצים מדולדלים.

רוג'נו ציינה כי 'אקווינור' עשויה לייצר אמוניה למכירה בעתיד. "לכידת פחמן מהווה טכנולוגיה מרכזית במאמץ להפקת מימן נקי מגז טבעי, ושרשרת ערך פוטנציאלית חדשה עבור אירופה והעולם כולו. זו האלטרנטיבה המציאותית להפחתת הפליטות מתעשיית הנפט והגז הימית. אבל אם אנחנו רוצים שזו תהיה יעילה, עלינו ליישם אותה במהירות".

מאמרים נוספים

גרמניה: המודל שהתקלקל

המטה של BASF בלודוויגסהפן הוא מקום סואן ושוקק חיים. זו תשלובת הכימיקלים הגדולה בעולם, בגודל של עיירה קטנה, עם אחד ממתקני טיהור השפכים הגדולים באירופה, בית חולים ותחנת כיבוי אש משלו. גז טבעי הוא עורק…

תשקיף טכנולוגיות אנרגיה לשנת 2023

מגזר האנרגיה נמצא בשלב מוקדם של עידן תעשייתי חדש: תעשיות שבתחילת שנות האלפיים היו בחיתוליהן, התפתחו במהירות מסחררת למגוון רחב של אפשרויות יצור תקציר מנהלים של 'תשקיף טכנולוגיות אנרגיה לשנת 2023' הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה /…

טורקיה רוקמת חלומות מקומיים

הרטוריקה של ארדואן ופוטין מיועדת יותר לאוזניים מקומיות מאשר לסיכויי פיתוח ריאליים באוקטובר הציע נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, להפוך את טורקיה למרכז סחר אזורי בשביל הגז הרוסי ועמיתו הטורקי, רג'פ ארדואן מיהר להסכים. אבל אפילו…