מדד האנרגיה יולי 2018

מדד האנרגיה לחודש יולי 2018

 
  • לאחר ארבעה חודשים רצופים של עליות מחירים, מדד האנרגיה רושם החודש ירידה של כשני שלישי האחוז והגיע לרמה של 86.2 נקודות. 
  • הסיבה לירידה במחירי האנרגיה אינה נעוצה באופן ישיר במחיר הנפט, שדווקא עלה החודש והגיע ומתקרב ל-80 דולר לחבית, אלא היא נובעת דווקא מהירידה במחיר הממוצע של תזקיקי הנפט באגן מזרח הים התיכון, אשר רשמו תנודתיות ערה, מה שהביא לירידה ממוצעת של כשני אחוזים בסל הדלקים בישראל. 
  • מחיר הבנזין לצרכן רשם ירידה של 11 אג' לליטר ומחירו יעמוד על 6.49 ₪ כאשר שיעור המיסים ממחיר הדלק לצרכן עומד על 62%. חרף הירידה, עדיין מדובר ברמת מחיר גבוהה הדומה לזו ששררה בחודש יולי 2015. 
  • מחירי האנרגיה הגבוהים יחסית בתקופה האחרונה משפיעים על כל משק בית בישראל. ההוצאה החודשית על אנרגיה ממוצע (הכוללת רכישת בנזין לכלי רכב, צריכת חשמל ביתית וגז לבישול) עומדת על רמה של 1,760 ₪ לחודש שהיא עדיין רמה גבוהה יחסית לעומת השנתיים האחרונות, כאשר יותר ממחצית מסכום זה מקורו במיסוי הגבוה החל על מוצרי האנרגיה.
  • בנקודה זו חשוב להזכיר, כי במהלך השבוע האחרון נשיא ארה"ב דונלד טראמפ צייץ בטוויטר כי מחיר הנפט "גבוה מדי" לאזרח האמריקאי, וכי הוא מוביל מהלך להגדלת תפוקת הנפט של סעודיה. זאת חרף ההסכם של מדינות אופ"ק מול יצרניות הנפט העצמאיות, ובראשן רוסיה, לצמצם את התפוקה. ההסכם כלל קיצוץ התפוקה בהיקף 1.8 מיליון חביות ליום ובעקבותיו עלה מחיר הנפט מרמה של 30 דולר לחבית ב-2016 לרמה נוכחית של כ-80 דולר לחבית. המהלך המתוכנן של ארה"ב יחד עם סעודיה, אם אכן יצא לפועל, צפוי להגדיל את היצע הנפט ולהביא לירידה במחיר הנפט בחודשים הקרובים.