מדד האנרגיה דצמבר 2021
זן חדש של נגיף קורונה אותר ובשבוע האחרון של נובמבר התעוררה בהלה בשווקים. מדינות ברחבי העולם שבו להטיל הגבלות שמגבירות את החשש ממשבר כלכלי חדש וכך צנח מחיר הנפט במהירות ב-12 אחוזים, מ-82 דולר לחבית ו-71 דולר לחבית. כשהמחיר צונח בסוף החודש, במועד שבו נקבעים מחירי האנרגיה לחודש הבא – יורדים כל מחירי האנרגיה במשק ומדד חודש דצמבר יורד באחוז וחצי ועומד על 83.2 נקודות.
צניחה במחירי התזקיקים
כשצונחים מחירי הנפט, מחירי התזקיקים בעולם יורדים יחד איתם. כשמחיר הבנזין במזרח הים התיכון יורד בעשרה אחוזים, מחיר הסולר בתשעה אחוזים ומחיר המזוט בכשבעה אחוזים.
המהלך של בנק ישראל
בישראל, ההשפעה של הירידה במחירי האנרגיה בעולם הייתה יכולה להיות גבוהה יותר אלמלא המהלך של בנק ישראל בשבוע האחרון להגדלת קצב רכישת הדולרים, מה שגרר אחריו – בדיוק באותו העיתוי של ירידת מחירי האנרגיה – דווקא עלייה בשער הדולר אשר מיתנה את הירידות במחירי האנרגיה במונחים שקליים.
בסופו של דבר סל הדלקים בישראל הוזל החודש ב-3.5 אחוזים בממוצע, כאשר מחירי הגפ"מ יורדים בחמישה אחוזים, מחירי המזוט והגז הטבעי יורדים ב-4.5 אחוזים ומחירי הבנזין והסולר יורדים בכ-3.5% בממוצע.
יחד עם זאת, חרף הירידות בחודש האחרון, מתחילת השנה מדד האנרגיה רשם עלייה של 8.1%, כאשר מחירי המזוט והגז הטבעי לתעשייה עלו בכ- 50% מתחילת השנה בעוד מחירי הדלקים עלו בכ- 20% בממוצע.
מחיר הבנזין לתחבורה לצרכן ירד החודש ב- 24 אגורות ומחירו בחודש דצמבר 2021 יעמוד על רמה 6.38 ₪ לליטר כאשר 63.3% ממחיר זה = כ- 4.04 ₪, מהווה מיסים (בלו ומע"מ) המשולמים לקופת המדינה. מתחילת השנה עלה מחיר הבנזין בכ- 87 אגורות מרמה של 5.51 ₪ לליטר בינואר 2021 לרמה הנוכחית.
לסיכום
הירידות במחירים הוזילו את הוצאות האנרגיה של משקי הבית (חשמל, דלק וגז בישול) בכ- 50 ₪ לחודש וסל הוצאות האנרגיה למשק בית ממוצע עומד על כ- 1,709 ₪ לחודש, כאשר כ- 52% מסכום זה (כ- 890 ₪ לחודש) מקורו במיסים. בחישוב כולל מדובר על חסכון של 125 מלש"ח, שמשקי הבית צפויים היו לשלם החודש על אנרגיה.