אחרי חמישה חודשים שבהם ירדו מחירי האנרגיה במשק, כולל הירידות האחרונות כתוצאה ממשבר הקורונה, השתנתה המגמה ומחירי האנרגיה במשק רושמים עלייה של כ-3.75 אחוזים ומדד האנרגיה לחודש יוני 2020 עולה לרמה של 75.7 נקודות
שינוי המגמה במחירי האנרגיה נובע מהתאוששות המהירה במחיר הנפט אשר עלה החודש בחמישים אחוז כמעט, מרמה של כ- 25 דולר לחבית בתחילת חודש מאי, לרמה הנוכחית של 37 דולר לחבית.
העלייה במחירי הנפט היא תוצאה של הגידול בביקושים לתזקיקי נפט בעקבות היציאה מהסגר והסרת הגבלות התנועה בעולם, וכן מצמצום מלאי הנפט בארה"ב, כמו גם סימנים לתחילת מהלך גלובלי מצד יצרניות הנפט לצמצום התפוקות. על פי הדיווחים (הלא רשמיים) יצרניות הנפט (מדינות אופ"ק+) מתכוונות להפחית את ייצור הנפט ב–9.7 מיליון חביות ביום, כעשרה אחוזים מצריכת הנפט העולמית כדי לתמוך ברמות המחירים.
העלייה במחיר הנפט גררה אחריה עליות קיצוניות במחירי תזקיקי הנפט באגן המזרחי של הים התיכון כאשר הבנזין עלה בכ-79 אחוזים לעומת מחירו בחודש הקודם, ואילו הסולר והמזוט עלו בכשישים אחוזים. עליית המחירים נשחקה קלות כתוצאה מירידה של 0.5 אחוזים בשער הדולר לעומת החודש הקודם.
בסופו של דבר מחיר הבנזין לצרכן עלה בכ- 8.8 אחוז ועומד כעת על 5.21 ₪ לליטר, עלייה של 42 אגורות לעומת החודש הקודם. יחד עם זאת, עדיין מדובר במחיר נמוך משמעותית, לעומת מחיר הבנזין לפני משבר הקורונה.
למרות העלייה במחיר, שיעור המיסים המשולמים למדינה מסך מחיר הדלק נותר גבוה מאוד ומהווה כ- 73.5 אחוז מהמחיר לצרכן, כאשר עלות הדלק עומדת על כ- 16 אחוז מהמחיר לצרכן ואילו סל הוצאות השיווק אותו גובות חברות הדלק עומד על כ- 10.5 אחוז בלבד.
אחרי מספר חודשים שבהם נהנה הציבור מירידה במחירי האנרגיה, צפויים משקי הבית להרגיש החודש עלייה של כ- 6 אחוזים בהוצאות האנרגיה שלהם לרמה של 1,480 ₪ (תשלום עבור חשמל, דלק וגז בישול), כאשר כ- 57 אחוז מתוך סכום זה לפחות הינו מסים המשולמים לקופת המדינה.
למרות העלייה במחירי האנרגיה בחודש האחרון, משק האנרגיה בישראל עדיין מנסה להתאושש מהמכה הקשה שחטף בעקבות משבר הקורונה והירידה החדה בביקושים שפגעה קשות בחברות האנרגיה. המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה חוזר ודורש מהממשלה לקדם מהלכי סיוע מיידיים בטווח הקצר, ובהם עידוד תעשיית הדלק, הזיקוק והפטרוכימיה המקומית.