מדד האנרגיה לחודש פברואר 2020

מדד האנרגיה פברואר 2020

מדד האנרגיה לחודש פברואר 2020 רשם ירידה חדה של כ- 1.75 אחוזים לעומת החודש הקודם והוא ירד לרמה 82.5 נקודות, הנמוכה ביותר מאז יולי 2017.


הירידה החדה במדד האנרגיה נעוצה בצניחה של 20 אחוז במחיר הנפט שחלה בחודש האחרון, מ-69 דולר לחבית בתחילת החודש לאחר ההתנקשות בקאסם סולימאני והחשש מעימות בין ארה"ב לאיראן, לרמה נוכחית של כ- 57 דולר לחבית. הסיבות לירידה המהירה במחיר הנפט נעוצות בהתפוגגות המתיחות באזור המזרח התיכון, וכן מהחשש הכבד מהאטה משמעותית בפעילות הכלכלית בסין ובמדינות נוספות בין היתר בשל התפרצות נגיף הקורונה.

הירידה במחיר הנפט גררה אחריה ירידות חדות גם במחירים של תזקיקי הנפט באזור האגן המזרחי של הים התיכון כאשר מחיר הבנזין רשם ירידה של כ-8.5 אחוז ואילו מחירי הסולר, מזוט והדלק הסילוני רשמו ירידות גבוהות יותר שבין 11-14 אחוז.
בסופו של דבר ובשל רמות המיסוי הגבוהות על דלקים בישראל, הירידות במשק הישראלי היו מתונות יותר כאשר מחיר הסולר והדלק למטוסים ירד בארבעה עד חמישה אחוזים ואילו מחיר הבנזין ירד בכ-2.5 אחוז, מה שגרם לירידה של 15 אג' לליטר ומחיר הבנזין לתחבורה הנמכר בתחנות הדלק בישראל יעמוד החל מתחילת חודש פברואר 2020 על 5.99 ₪ לליטר, הנמוך ביותר זה 12 חודשים.


בהקשר זה ראוי להזכיר גם כי מאחר שמחירי הגז הטבעי למפעלי התעשייה צמודים בחלקם למחיר המזוט, ולכן הירידה של כ-11 אחוזים במחיר המזוט גררה אחריה גם הוזלה מסוימת במחיר הגז הטבעי המשמש את התעשייה.
הירידה במחירי האנרגיה מחלחלת באופן ישיר גם לכיס של הצרכנים, שהוצאות האנרגיה שלהם צפויות להצטמצם בקרוב בשני אחוזים ולהסתכם ברמה של 1,650 ₪ לחודש, במקום כ-1,700 ₪ לחודש, כפי שהיה בסוף השנה הקודמת. בחישוב שנתי מדובר בחסכון של 1.5 מיליארד ₪ בהוצאות האנרגיה של כלל משקי הבית בישראל.