דבר העורכת

הגיליון הקודם יצא ערב הוועידה השנתית שלנו, שהייתה הצלחה גדולה. בגיליון זה תמצאו סיכום קצר של הוועידה. אנחנו כבר מתכוננים לכנס הבא של המכון: כנס לאומי בנושא השפעות ודרכי התמודדות עם זיהום סביבתי בקרקע ובמים שיתקיים ב-20 בספטמבר.

המאמר הפותח שלנו עוסק בשוק הדיזל שמתכווץ באירופה אך מתרחב במזרח, ובעיקר בהודו (עמ' 6).

בגיליון זה מיקדנו מבט אל תעשיית ה-LNG  העולמית, שסובלת בשנה האחרונה מהתייבשות השקעות כתוצאה מהירידה החדה במחירי הנפט. דווקא מתוך המשבר הזה צצות הזדמנויות גדולות: באוסטרליה מוקמים כמה מיזמי ענק לייצור  LNGוהיא עשויה להפוך ליצרנית והיצואנית הגדולה בעולם כבר בשנה הבאה (עמ' 20), בארה"ב, שניים מוותיקי התעשייה הקימו יוזמה פורצת דרך לייצוא LNG (עמ' 24), והמזרח התיכון דווקא הופך לצרכן LNG  מוביל (עמ' 28).

מה המשמעות האמיתית של מחירי הנפט הנמוכים? מאמר בירחון העסקים של אוניברסיטת הארוורד מנסה לענות על השאלה הזאת (עמ' 16). בין השאר, המשמעות היא חשיבה מחדש במדינות רבות על שיעור המיסוי הראוי למיזמי נפט וגז (עמ' 10). בינתיים, איראן מנסה לפתח מחדש את תעשיית הנפט שלה בסביבת המחירים הנמוכים – ומחזרת אחרי השקעות מקוריאה (עמ' 36).

המחירים הנמוכים משפיעים גם על תחום האנרגיה המתחדשת. התרסקות מחיר הנפט שחקה הרבה מהתמריצים הכלכליים להשקיע באנרגיה חלופית, אף שההיגיון הסביבתי בהשקעות כאלה עדיין תקף. בגרמניה סבורים כעת שהפתרון למעבר לאנרגיה נקיה טמון בטכנולוגיות הממירות אנרגיית רוח ושמש לגז או לחום (עמ' 38).

קריאה נעימה,

רחל בית אריה

דפי מידע – גיליון 358, יוני 2016

לא נמצאו מאמרים