מאז גיליון הקיץ שלנו התחוללה דרמה במשק האנרגיה, עם עליית מחירי הנפט, הסערות במפרץ הפרסי, ההוריקנים בארה"ב והתגובתיות של ענף הפצלים בארה"ב. מרכזי הכובד בעולם מתחלפים וגם חברות הענק מסתגלות למצבים חדשים. בכתבה הראשונה הבאנו טור שכתב מהנדס אנונימי והיה לאחת הכתבות הנקראות של 'פורבס' על עתידן של חברות האנרגיה הגדולות בעולם. בל נשכח את הגיוון שעובר הענף גם במישור האנושי, כשיותר ויותר נשים וצעירים נכנסים לנעליים הישנות והמאובקות ואיתם בשורות טובות של חדשנות. עוד במדור 'אנרגיה עולמית', היבשת שבדרך כלל מופיעה אצלנו ב'איכות הסביבה', אפריקה. בשתי כתבות על מה שבעולם השבע עדיין מתקשים להבין: עם כל הכבוד למתחדשות, אפריקה עדיין לא מחוברת כהלכה לחשמל ונשארת מאחור לסבול מעוני אנרגטי ולא משנה כמה שמש יש לה.
את עיקר המדור 'המזרח התיכון' הקדשנו לשכנתנו, ירדן ולתמהיל האנרגיה שהיא רוקמת בימינו, כמו גם לבעיות הרגולטוריות שעיכבו שנים את פיתוח פצלי השמן. ירדן עלתה על המסלול ויהיה מעניין לעקוב אחרי ההתפתחויות בה. עוד במדור, התכניות הגרעיניות של מצרים, השכנה מדרום וההשפעה של ניקוי האורוות הסעודי על מחירי הנפט.
כשברחבי העולם נפרשות עוד ועוד רשתות חיבור לגז הטבעי, כמו למשל בכתבה על נורד סטרים 2 (שעדיין סובל מרגולציה ופוליטיקה, אבל מספק מידע אינסופי ומרהיב על אירופה), חשוב לבדוק גם מה מחירן של פליטות המתאן ממנו. תחזית האנרגיה העולמית של הסוכנות הבינ"ל לאנרגיה מתמקדת בהיבט הזה. אירופה ממשיכה להוביל מגמה של עצמאות אנרגטית והבאנו לכם את הרעיון החדשני של אחסון גט"ן במכלים מודולאריים, של מהנדסי חברת 'ארופ'.
לאחרונה עלתה לכותרות נורווגיה, שהיא עצמה מתקיימת מנפט, משום שקרן העושר שלה החליטה להפסיק להשקיע במיזמים של דלקים פוסיליים. כבר בקיץ התפרסמה ב'ניו יורק טיימס' כתבה על הפרדוקס הנורווגי והיא מובאת לכם בעברית. עוד בגיליון: קללת המשאבים של בוליביה, אנרגיה ימית במרסיי ופירוט הפעילויות הקרובות של המכון.
קריאה נעימה
אפרת אבדור