דבר העורכת

גיליון 377 של מזרימים אנרגיה אמור היה להתפרסם בכנס שעוסק באגירת אנרגיה, טעינה חשמלית ומימן ובסופה של שנה של עלייה במחירי הנפט והדלקים בעולם.

ביום שלפני שליחת הגיליון לדפוס, פרצה מלחמת השבעה באוקטובר, מלחמה שנכון לרגע זה עדיין מתנהלת והחטופים והחטופות שלנו טרם שבו הביתה. גיליון 377 של מזרימים אנרגיה יעלה רק לאתר המכון. בתקווה להיפגש בקרוב, בימים שקטים יותר וכשכל החטופים בבית.

השנה, גם משק החשמל הישראלי חווה אתגרים וסביב כל הנושאים האלה עולה השאלה, האם ישראל מוכנה לדור הבא של יצור, הולכת וצריכת אנרגיה במקביל לעלייה חדה הצפויה בביקוש לאנרגיה. קיווינו שבכנס נתעמק בסוגיות ושהגיליון ייתן זוויות נוספות להסתכל על התמונה הכוללת.

בפתח הדברים טור דעה של מנכ"ל המכון על מעמדה של תעשיית האנרגיה הקיימת בישראל והצורך לקדם אותה תוך פיתוח טכנולוגיות חדשות ואנרגיות מתחדשות ומיד אחריהם, עדכון תחזית צריכת הנפט של הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה. נוכח פני הדברים ניכר שהמעבר לטכנולוגיות דלות פליטות לייצור אנרגיות צריך לקבל דחיפה משמעותית מצדן של מדינות אולם גם להיעשות באחריות חברתית וגיאופוליטית. כשמדינות כמו סין, רוסיה וקונגו הן המובילות את המרוץ לכריית חומרי הגלם (עמ' 6) וחברות ילידיות חוששות לסביבה הטבעית שלהן (עמ' 12) כדאי לזכור שהמחיר של צריכת אנרגיה גבוהה לא עוצר בפליטות בלבד.

מעבר לצמצום אחראי של צריכת האנרגיה באופן אישי, בעולם כולו נערך המרוץ לפיתוח טכנולוגיות לאגירת אנרגיה ובארה"ב כושר האגירה שובר שיאים ונראה שהתנופה בעיצומה (עמ' 20). עם זאת, בענף התחבורה האמריקאי לא סבורים שעמדות הטעינה יחליפו בקרוב את תחנות הדלק המסורתיות (עמ' 22). במזרח התיכון ארה"ב ממשיכה במאמציה להתקרב לערב הסעודית וגם כאן דרך טכנולוגיות חדשות לרעיונות ישנים (עמ' 24). ויש גם זווית מקומית, עם בוא הסתיו הבאנו לקוראינו את סיפורה של תחנת תדלוק במימן שנפתחה ביגור באביב האחרון.

קריאה נעימה

 

 

 

עריכה: אפרת אבדור. עיצוב, הלית מנדלבליט. אינפוגרפיקה: הדס מירון

תרגומים: יעל כהנא-שדמי, נעם בן-ישי, תומר בן אהרון.

מזרימים אנרגיה 377

תחנת תדלוק במימן הראשונה בישראל – סונול יגור

עמיחי ברם – סמנכ"ל תפעול והנדסה סונול בחודש מאי השנה נפתחה לפעילות תחנת תדלוק במימן, הראשונה מסוגה בישראל, בסונול יגור השוכנת סמוך למפרץ חיפה. תחנת המימן הוקמה בשותפות של סונול ובזן על ידי חברת Linde…

מגמות בתעשייה הפטרוכימית

תחזית קודרת לפטרוכימיקלים באירופה עקב הרחבת התפוקה בסין והביקוש החלש אנליסטים באירופה סבורים שהחולשה בייצור צפויה להשפיע על פטרוכימיקלים ונפטא המשמש כחומר גלם באירופה בעתיד הקרוב עקב הרחבת התפוקה בסין. הביקוש לנפטא במדינות ה-OECD באירופה…

שיחת מסדרון – דברים שקרו לפני שבת השחורה

את הכתבה הזאת פרסם מגזין MEES בספטמבר 2023, לפני שמחבלי חמאס ביצעו טבח המוני בעוטף עזה ולמעשה הכניסו את המזרח התיכון כולו לסחרור שמעמיד את הטקטס הזה בסימן שאלה. האינטרסים האיראניים, הבחישה הרוסית, המעורבות הקטארית,…

עמדות הטעינה לא יחליפו את תחנות הדלק כל כך מהר

אחת הבעיות המוכרות ברכב החשמלי היא כמובן פריסת עמדות הטעינה הציבוריות וקצב ההטמעה של כלי הרכב החשמליים תלוי בין היתר בהוספת עמדות, כי הצרכנים חוששים בנוגע לזמינות שלהן בנסיעות ארוכות. אבל בסופו של דבר, בשטח,…

מדינה בכושר: אגירת אנרגיה בארצות הברית

ב- S&P Global  מדווחים ש בסוף הרבעון השני כושר האגירה בסוללות בארצות הברית הגיע ל־12.689 ג'יגה ואט מותקן. ברבעון השני (אפריל-יוני) התווספו כ־1.931 ג'יגה ואט של כושר אגירה בסוללות בקנה מידה של הרשת, 18 אחוזים…

האטה בצמיחה העולמית בביקוש לחשמל בגלל הירידה בצריכה בכלכלות המפותחות

הצמיחה בביקוש העולמי לחשמל צפויה להאט ב־2023, ולהאיץ שוב רק ב־2024. הביקוש צפוי לצמוח בקצת פחות משני אחוזים ב־2023, זאת לעומת שיעור צמיחה של 2.3 אחוזים ב־2022, ושיעור צמיחה שנתי ממוצע של 2.4 אחוזים בשנים…

לעשות את זה יעיל

הצורך בהתייעלות אנרגטית שתסייע במאבק בהתחממות הגלובלית, הולך וגובר בעקבות השריפות שהשחיתו הקיץ את יערות קנדה, יוון והוואי, ובגלל גלי החום המעמיסים על רשתות חשמל בכל העולם. לפי הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה, ההשקעה העולמית בהתייעלות אנרגטית…

"מלחמת תרבות" עלולה לשבש את המעבר לאנרגיה ירוקה

ניק אייר, מרצה למדיניות אנרגיה ואקלים באוניברסיטת אוקספורד, זוכר את הרגע שבו הפנים איך ייראה העתיד של ייצור האנרגיה. "הבנתי שהעתיד יהיה שונה ביום שבו קלטתי שבמדינות המפרץ זול יותר לייצר חשמל אם עושים את…

פייננשיאל טיימס: סין השתלטה על שוק האנרגיות הנקיות

בסוף השנה שעברה בבייג'ינג, גורמים מכמה מסוכנויות הטכנולוגיה, המסחר וההגנה של סין זומנו לסדרת פגישות סודיות במטרה אחת: להגיב למגבלות המקיפות של ארצות הברית על מכירת שבבי מחשב לחברות סיניות. ביולי הכריזה סין על תגובתה:…

שיא הביקוש לדלקים פוסיליים יגיע כבר בעשור הנוכחי

במגזר האנרגיה המסורתי יש טאבו: אסור לומר שהביקוש לדלקים הפוסיליים – נפט, גז ופחם – עלול להיכנס למגמת ירידה קבועה. אף שכבר שנים טוענים שאנחנו קרובים לשיא הביקוש לנפט ולשיא הביקוש לפחם, הביקוש לשני הדלקים…

פגיעה במשק הדלק ובתעשיית הכימיה בישראל – פגיעה אסטרטגית

קבוצות לחץ ופוליטיקאים מסוימים מנסים שוב ושוב לפגוע בתעשיית הדלקים והכימיה בישראל, פגיעה שעלולה לגרום עצירה של פיתוח משק האנרגיה בישראל וזו, מן הסתם, תהיה טעות חמורה ומרה. המגמה העולמית בתעשיית האנרגיה היא העברה של…